2023 in lijstjes: favoriete boeken

Natuurlijk hoort er bij die terugblik-blogposts ook een opsomming van mijn favoriete boeken van het voorbije jaar. Dankzij mijn bullet journal kon ik deze blogpost gelukkig een pak sneller samenstellen dan de vorige waarbij mijn berekening eerst niet leek te kloppen. Geen optelsommen dus vandaag. Wel een lijstje met boeken die me het voorbije leesjaar veel leesplezier bezorgd hebben.

Revenge of the Librarians – Tom Gauld
The Lost Spells – Robert MacFarlane en Jackie Morris
Lampje – Annet Schaap

The Comfort Book – Matt Haig
De mooiste dagverzen – Stijn De Paepe
The Apothecary Diaries – Nekokurage, Natsu Hyuuga, et al.
Ship wrecked – Olivia Dade

The Magic of MinaLima – MinaLima & Nell Denton
Koninklijke Magie – Petra Doom
Malvarina wil een heks worden – Susanna Isern en Laura Proietti

Beyond the Wand – Tom Felton
Niemand – Neil Gaiman
In steen gebrand – Rebecca Yarros
Wizarding Almanac

De boeken staan trouwens in willekeurige volgorde want ik zag het niet zitten om me het hoofd te breken over welk boek nu mijn grootste favoriet was.

Ik vind het wel heel fijn dat het zo’n gevarieerde groep is. Van weldoordachte cartoons én prachtige natuurgedichten naar een fantasie-prikkelend jeugdboek met uitnodigende illustraties.

Maar evengoed een biografie (wat ik normaal niet lees), vele kleine stukje troost/comfort, oh zo mooie verzen, een heerlijke manga-reeks en zelfs fantasy van eigen bodem.

Een romantisch verhaal dat me meermaals liet lachen, een new adult hype die niet foutloos was maar wel heerlijk weglas, een klassieker met een heel bijzondere sfeer, en niet minder dan twee boeken met magische illustraties.

Hopelijk mag ik dit jaar ook weer een aantal geweldige boeken ontdekken.

Wat was jouw favoriet van het voorbije jaar?

 

16 gedachten over “2023 in lijstjes: favoriete boeken”

  1. Het viel me al lezende ook al op dat het zo’n divers lijstje is! Ik ben natuurlijk héél trots dat Koninklijke magie ertussen mag prijken. 🙂
    Lampje is een prachtig boek! Dat ging ook rechtstreeks naar mijn favorietenlijstje toen ik het een paar jaar geleden las.

    1. Van die ontknoping heb ik vorig jaar enorm genoten dus jouw boek moest zeker mee op dit lijstje staan. Lampje natuurlijk ook. Ik heb vrij lang gewacht met dat boek te lezen vermits het een serieuze hype was en hypes meestal dat effect hebben bij mij. Gelukkig ben ik uiteindelijk toch bezweken toen ik het boek bij de plaatselijke Kringloopwinkel tegenkwam.

      1. Dat heb ik ook met hypeboeken! Het is maar goed dat ik helemaal niet wist dat er zoveel rond Lampje te doen was, maar het gewoon van een vriendin te leen kreeg, zonder veel omhaal. Ik kon het dus gewoon helemaal onbevangen ontdekken.

        1. Dat is het leukste hé. Zonder bepaalde verwachtingen aan een boek beginnen en je er volledig door kunnen laten verrassen.

  2. Dat is een mooi lijstje! Mijn favoriet was The Cabin In the woods van Sarah Alderson. Gewoon een goeie thriller die nog lang bleef hangen. Lampje wil ik dit jaar nog wel eens herlezen.

    1. Ik kom zelden toe aan herlezen maar ben wel al een hele tijd van plan om een lijstje samen te stellen met boeken die ik ooit wil herlezen. Lampje zou daar sowieso mee op staan.

    1. Dankjewel! Favorieten kiezen blijft moeilijk hé. Op dat vlak is het een voordeel dat lezen moeizamer gaat dan vroeger want nu moet ik uit een minder groot aantal boeken een selectie maken. In steen gebrand is zeker geen foutloos boek. Het viel me bij het schrijven van mijn recensie op dat ik er heel wat op aan te merken had maar het desondanks wél met plezier gelezen had.

  3. Wat een mooie lijst. Lampje is ook één van mijn favorieten. Ik heb dit jaar met veel plezier de avonturen van Amina al Sirafi van Shannon Chakraborty gelezen. Ook heb ik voor de derde of vierde keer het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune gelezen. Ik word elke keer heel gelukkig van dat boek.

    1. Het weeshuis in de azuurblauwe zee staat al een tijdje op mijn ‘ooit eens” lijstje. Ik ben er nog altijd niet aan toegekomen vermits ik eerst wat meer eigen boeken wil lezen vooraleer ik naar de bibliotheek ga. Hopelijk ga ik er wanneer ik er aan toe kom evenveel van genieten als jij.

  4. Ik loop een beetje achter op het bijhouden van mijn boeken en leeslog, maar vermoedelijk wordt een Brandon Sanderson boek een favoriet, gezien het toch wel zijn jaar was en redelijk wat boeken van hem heb gelezen :- D

    1. Jij werkt het steeds uit tot één favoriet hé. Zo moeilijk wil ik het mezelf nu ook weer niet maken want dan zit ik me een eeuwigheid het hoofd te breken. 🙂

    1. Dankjewel Kelly. Oh dan komen we overeen wat Fourth Wing betreft. Fijn dat ik niet de enige ben die er wel wat op had aan te merken. Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow las ik zelf nog niet. De titel viel me echter meteen op in de boekhandel omdat hij perfect thuishoort in de Steeds een tikkeltje meer blogposts die ik soms samenstel. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.