Mijn huidige TBR in cijfers

Oops, blijkbaar is het al van september 2021 geleden dat ik mijn TBR nog eens onder de loep nam. Hoog tijd dus voor een nieuwe en vooral actuelere editie van deze terugkerende en ja hoor nog steeds confronterende rubriek. Mijn TBR boekenplank op Goodreads komt dan goed van pas vermits die me hel wat tijd bespaart bij het samenstellen van deze cijferpost. Voor wie het zich afvraagt … Ja, ik weet dat e-books ook boeken zijn maar negeer hen nog steeds strak wanneer. Mocht het er ooit van komen om die e-reader een keer op te kuisen dan laat ik jullie misschien wel eens weten hoeveel ongelezen boeken er daar nog op me staan te wachten.

Bij de vorige telling bestond mijn TBR uit 130 boeken Mijn huidge TBR telt 160 boeken. Ok, nog steeds opmerkelijk beter dan die keer dat het er meer dan 170 maar toch een stijging in plaats van een daling. Wat uiteraard heel makkelijk te verklaren is door de aanhoudende uitputting en concentratieproblemen. De vorige keer schreef ik dat het traag ging maar dat de TBR wel nog steeds bleef dalen. Momenteel is het enige dat blijft dalen het aantal boeken dat ik lees.

Qua genres is fantasy nog steeds de koploper. Al is dat natuurlijk geen verrassing.

19 x romantische verhalen
139x fantasy en scifi (veel urban fantasy en paranormal romance)
1 x thrillers
1 x Non Fictie

Bij de doelgroepen zijn het voornamelijk boeken voor volwassenen (133) al staan er ook nog 22 Young Adults en 5 jeugdboeken op me te wachten.

Hier komen de ongelezen boeken in mijn boekenkasten vandaan:

103 x gekochte boeken
28 x gekregen boeken
14 x exemplaren die ik dankzij lieve swapmaatjes aan mijn collectie mocht toevoegen
15 xgewonnen exemplaren.

Weetjes over enkele van de ongelezen boeken:

Ondertussen heb ik niet enkel een Oktober lijst met allerlei boeken waar heksen in voorkomen maar ook enkele boeken die ik pas na Halloween zal lezen wanneer ik in winter -en kerstsfeer begin te komen.

Als ik me niet misteld heb zijn 44 van de boeken op mijn TBR tweedehandse vondsten.

Ik ben nog steeds niet toegekomen aan de omvangrijke (gewonnen) serie van Robert Jordan.

Er staan nog steeds enkele boeken tussen die ik bij mijn vorige bezoek aan Londen (2018) kocht en binnenkort vertrek ik opnieuw naar deze leuke stad dus de kans is groot dat mijn TBR dan weer wat gaat groeien.

Dat ene boek dat ik bij de vorige TBR in cijfers al tweemaal – zonder succes had proberen lezen heb ik ondertussen opgegeven dus dat moet ik eigenlijk eens van mijn TBR verwijderen.

Mijn ongelezen boeken staan nog steeds gemengd (bij de juiste auteur of serie) met de gelezen exemplaren in de kast in plaats van apart. Gek genoeg heeft dat slecht werkende geheugen van me geen probleem met onthouden welke boeken ik nog moet lezen ook al vergeet het heel veel andere zaken binnen de kortste keren.

Mijn digitale TBR plank bij Goodreads helpt natuurlijk ook om het overzicht niet te verliezen én het samenstellen van deze blogpost makkelijker te maken.

Foto: Alvast een deel van de kerstboeken die nog op mijn TBR staan.

Wat taal betreft zijn de Engelstalige boeken meer vertegenwoordigd dan de Nederlandse.

126 x Engels – laatste keer 100

34 x Nederlands – laatste keer 30

Hoe staat het met jullie TBR?

9 gedachten over “Mijn huidige TBR in cijfers”

 1. Ik bekijk mijn tbr altijd in de eerste week van
  Januari. Dat viel toen wel wat tegen. Ik had er weer meer dan het jaar ervoor. De fijne swap zitten daar ook wel voor iets tussen.

  Ik hou per jaar bij welke boeken ik toevoeg aan de collectie en 2023 loopt nu al uit de hand ‍♀️

  Ik kocht heel wat boeken over van iemand tweedehands dus dat verklaart wel het aantal en kreeg voor mijn verjaardag een grote bon van de standaard boekhandel. Die kunnen we niet zomaar laten liggen.

  1. Die TBR’s zijn soms confronterend hé. Bij mij zijn het ook deels de swaps waardoor het aantal blijft stijgen. Knap dat je het zo mooi bij houdt. Dat probeer ik zelf ook te doen om het toch een beetje binnen de perken te houden. Een cadeaubon mag je uiteraard niet verloren laten gaan en tweedehandse vondsten zijn te mooi om te negeren. Een vriendin stuurde me ooit een prentje door waarin stond dat boeken een beetje weg hebben van wijn. Het ene exemplaar lees/drink je meteen, een ander laat je een tijdje rijpen in de kast/kelder tot je er voor in de stemming bent. 🙂

 2. My TBR op goodreads omvat ook veel boeken die ik niet heb, maar die ik ooit “gebookmarked” heb voor later. Dat zijn er ondertussen honderden…. En ik heb geen idee hoeveel ik er effectief van liggen heb. Dat zullen er eerder tientallen zijn…. Ik vind een TBR stapel ook wel geruststellend….
  En iedere keer ik naar de bib ga, neem ik me voor om alleen mijn boeken terug te brengen en echt eens te beginnen aan de boeken die ik heb liggen, maar dat lukt nooit…. En dan heb ik ook nog een lijst boeken staan op cloudlibrary…. Zalig!

  1. Zo deed ik het vroeger ook. Tot ik stress begon te krijgen van al die honderden boeken die in boekenwinkels/bibliotheken op me stonden te wachten. Ik besloot toen vrij radicaal om die volledige Wil ik lezen-plank op Goodreads te verwijderen. Sindsdien staat er enkel nog een TBR-plank met mijn eigen ongelezen boeken al heb ik wel een beetje spijt dat ik niet eerst de boeken die me het meest aanspraken in een schriftje had genoteerd want met dat slechte geheugen van me weet ik uiteraard al lang niet meer welke boeken ik een aantal jaren geleden zeker nog eens wilde lezen. Naar de bibliotheek ben ik al heel lang niet meer geweest vermits ik die TBR wat wil laten zakken en ik anders net als jij met een hele stapel andere boeken thuiskom. 🙂 Nu maar hopen dat het lezen ooit weer wat beter wil lukken zodat dat laten dalen wat beter gaat lukken. Door er deze maand – tot nu toe – slechts één gelezen te hebben en zes nieuwe te kopen in Londen gaat het natuurlijk niet echt in orde komen.

 3. Ik had eerder dit jaar dus alles geteld maar door alle dingen die gaande waren, niet uitgewerkt. En nu kan ik net zo goed alles weer opnieuw tellen want er is weer van alles veranderd. Althans zo voelt dat dan (en ik weet ook niet waar ik alles gelaten heb haha).

  1. Ah ja, die TBR’s veranderen non-stop hé. Hier blijft hij vooral toenemen in plaats van zakken. De volgende maand gaat op dat vlak zeker niet helpen vermits ik dan zowel een Zomers Boekenswappakket mag openen als jarig ben. Daarnaast heb ik ook nog eens kortingsbonnen die ik bij fysieke boekhandels kan besteden dus zelf ga ik waarschijnlijk ook nog wat nieuw leesvoer aan de collectie toevoegen. Wanneer je zelfs niet meer weet waar al je boeken liggen moet het aantal van je tbr wel héél indrukwekkend zijn. 🙂

 4. Heeel confronterend, haha! Net als Julie maak ik mijn TBR op aan het begin van het jaar. Of eigenlijk, in de dagen tussen kerst en oud en nieuw. Ik had er 35 voor 2023. Inmiddels wel flink wat van gelezen, maar dit jaar ben ik ook aan het bijhouden wat er weer bij komt, en dat loopt ongeveer gelijk op. De komende tijd ga ik hopelijk weer wat inlopen, want tijdens de vakantie koop ik ook altijd weer een heel stel boeken. 😀

  1. Hey! Ik heb net mijn verjaardag gevierd en een Zomers Boekenswap pakket mogen openen waardoor mijn TBR nu nog extra confronterend geworden is. Maar ik ga heus ooit al die boeken een keer gelezen krijgen hoor. 🙂 Ik heb het wel eens gedaan hoor maar doorgaans leg ik niet vooraf vast wat ik wil gaan lezen. Ooit maakte ik een lijst met 21 boeken die ik in 2021 wilde lezen. Al bij al bracht ik het er met 15 van de 21 boeken nog vrij goed vanaf maar toch heb ik het nadien niet meer gedaan. Alleen met Kerst en de Halloween-periode maak ik wel een soort inspiratielijstje voor mezelf met alle ongelezen boeken die bij dat thema passen. Ik wens je alvast veel succes bij het inlopen van je tbr. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.