2022 in lijstjes: Bleef ik binnen mijn boekenbudget?

Bij de eerste terugblik-blogpost gaan we even uitdokteren wat het antwoord op bovenstaande vraag is. De eerste ja, ik heb hier alleszins een lijst met terugblik-blogposts die ik wil maken. Of het er ook daadwerkelijk van gaat komen om ze allemaal uit te werken is natuurlijk de vraag. Maar deze vraag heb ik dus wel voor jullie én mezelf beantwoord en ik leerde daar meteen weer wat door bij.

Net als de voorbije jaren laat ik jullie ook nu eerst even zien hoeveel boeken er per maand aan de collectie werden toegevoegd én waar ze vandaan kwamen.

Januari:

geen enkel boek, maak dat mee

Februari:

4 gekocht, 12 gekregen, 4 recensieboeken

Maart:

3 gekocht, 2 recensieboeken

April:

1 recensieboek

Mei:

2 gekocht, 2 gekregen

Juni:

1 gekocht, 1 recensieboek

Juli:

3 gekocht , 10 gekregen waarvan 3 via swap, 4 recensieboeken

Augustus: 

2 recensieboeken

September:

2 gekocht

Oktober:

7 gekocht , 4 gekregen waarvan 3 via swap

November:

1 gekocht

December:

4 gekocht, 9 gekregen waarvan 2 via swap, 1 recensieboek

De totaalcijfers

27 x Gekocht (waarvan 3 tweedehands)
37 x Gekregen (waarvan 8 via Kwante’s swaps)
15 x recensieboeken

Totaal aantal nieuwe boeken:

36 in 2020, 32 in 2021, 27 in 2022

Ja hoor, dat zie je goed. Dat ik tijdens het eerste Corona-jaar opvallend minder boeken kocht was logisch te verklaren. Maar het was dus niet iets eenmaligs. De enige reden die ik er zelf voor kan bedenken is dat het lezen nog steeds heel moeizaam gaat en ik daardoor minder snel geneigd ben om nieuwe boeken aan mijn tbr toe te voegen. Dat die desondanks toch gestegen is het voorbije jaar zullen we maar omschrijven als een uitzonderlijke prestatie.

Nog meer cijfers:

327,72€

Het boekenbudget dat bestaat uit geld dat ik voor mijn verjaardag kreeg, het restbedrag van vorig jaar, 2 cadeaubonnen en de 40€ die ik kreeg nadat ik een 14-tal boeken had verkocht.

312,5€

Het totale bedrag dat ik dit jaar spendeerde aan boeken

11,57€

De gemiddelde prijs per boek die opvallend hoger ligt dan eerdere jaren. Kijk maar even onderaan deze blogpost naar de eerdere gemiddelde prijzen.

24€

Het duurste boek – De walvisbibliotheek

23€

Tweede duurste boeken – Het negende huis en Bruiloft in de B&B

1€

Goedkoopste boek(en) – Matilda als De 13 minuten

1,5€

Tweede goedkoopste boek(en) – Lampje en Joe Biljoen

15,22€

Het bedrag dat ik dankzij de tweede boekenbon die ik cadeau kreeg nog net binnen het budget bleef.

Dit jaar was het dus wel heel erg nipt.

Ah nee, toch niet. Want ondertussen is het budget aangevuld met het geld dat ik voor kerst kreeg (dankjewel moeke en vake!) en ik bedenk me nu pas dat dat ook nog bij het totale boekenbudget hoort. Hierdoor kan ik een mooi bedrag doorschuiven als budget voor dit jaar.

Eigenlijk had ik verwacht dat ik minder gespendeerd zou hebben vermits het aantal gekochte boeken opnieuw gedaald is. Dat dat niet het geval is is te verklaren door het feit dat de prijs van boeken nu eenmaal gestegen is en ik minder Kringloopvondsten op de kop heb weten te tikken. De vier die ik wel vond zorgden er gelukkig voor dat die gemiddelde prijs niet nog hoger werd.

Maar toch is de stijging opmerkelijk in vergelijking met andere jaren.

In 2022 kwamen er 79 nieuwe boeken in mijn mini bibliotheek terecht. 27 daarvan kocht ik zelf en ik spendeerde er gemiddeld 11,75€ per boek aan.

In 2021 kwamen er 73 nieuwe aanwinsten in mijn boekenkasten terecht. 32 daarvan kocht ik zelf en ik spendeerde er gemiddeld 9,22€ per boek aan.

In 2020 voegde ik 79 boeken aan mijn collectie toe. 36 daarvan kocht ik zelf en ik spendeerde gemiddeld 8,5€ per boek

In 2019 voegde ik 127 boeken aan mijn collectie toe. 60 daarvan kocht ik zelf en ik spendeerde gemiddeld 4,95€ per boek

In 2018 voegde ik 122 boeken aan de collectie toe. Dat jaar kocht ik er zelf 51 van en spendeerde ik gemiddeld 6,09€ per boek

In 2017 werden er 142 boeken aan de collectie toegevoegd. 53 daarvan kocht ik zelf aan een gemiddelde van 4,9€ per boek

In 2016 groeide de collectie aan met 177 boeken. 72 daarvan kocht ik zelf. Ik spendeerde er gemiddeld ergens tussen de 4,44€ à 4,7€ per boek aan.

In 2015 kocht ik 51 nieuwe boeken aan een gemiddelde prijs van 4,17€ per boek.

Conclusie:

#1 Ik ben een grote geluksvogel dat ik naast zelf boeken kopen ook veel boeken krijg. De laatste jaren zelfs meer dan dat ik er zelf koop.

#2 Boeken zijn duurder geworden.

#3 Ik koop minder boeken dan vroeger. Opvallend minder.

#4 Ik krijg meer boeken dan dat ik er zelf koop. Sorry TBR, het is dus niet uitsluitend mijn fout dat je eerder stijgt dan daalt.

#5 Met dat boekenbudget komt het steeds goed maar het is waarschijnlijk een heel goede zaak dat ik mezelf geen stationary of Harry Potter budget heb opgelegd

4 gedachten over “2022 in lijstjes: Bleef ik binnen mijn boekenbudget?”

    1. Al een geluk dus dat ik het enkel voor boeken zo gedetailleerd noteer én niet voor knutselpapier met mooie prints of onweerstaanbare stationary-spulletjes. Ik heb immers misschien net nieuwe rolletjes Harry Potter washitape besteld.

  1. Die kringloopgelukjes zijn dan ook echte gelukjes! Ik kocht vorig jaar niet zo veel boeken eigenlijk, ik leende er vooral veel in de bib en via Kobo Plus (al is dat laatste ook wel een uitgave als je alle maandelijkse abonnementskosten optelt). Fictieboeken koop ik zelden, maar voor mooie prentenboeken maak ik wel een uitzondering.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.