2020 in lijstjes: Bleef ik eigenlijk binnen mijn boekenbudget?

Vooral bij deze terugblik viel het verschil met vorig jaar me heel erg op. Door de Corona-crisis vielen afspraakjes met blogvriendinnen in het water. Net die vriendinnen met wie we onderling wel eens boeken ruilen of cadeau geven. Sinds half maart ben ik in geen enkele stad geweest dus bezoekjes aan boekhandels blijven beperkt tot het plaatselijke Standaard Boekhandel filiaal.

Dankzij het wereldwijde web kon ik ook een bestelling plaatsen bij Buchbar in Antwerpen en hen op die manier een beetje steunen. Maar het valt wel op dat je minder boeken koopt wanneer je minder rondstruint tussen de goedgevulde rekken van een boekenwinkel. Dat ik ook veel minder bij de plaatselijke kringloopwinkel langsging had ook effect.

Je zal in deze blogpost dan ook merken dat ik in 2020 opmerkelijk minder boeken aan mijn collectie heb toegevoegd dan anders. Er viel me echter ook iets anders op. Maar daarover later meer.

Eerst laat ik jullie even zien hoeveel boeken er per maand bijkwamen en waar die boeken vandaan kwamen.

Januari
3x gekocht, 4x recensie, 1x gekregen

Februari
1x recensie

Maart
2x gekocht, 2x recensie

April
5x gekocht, 1x recensie

Mei
6x gekocht, 2x recensie

Juni
niets

Juli
9x gekocht, 2x recensie, 7x gekregen

Augustus
2x recensie

September
3x gekocht

Oktober
2x gekocht, 1x recensie, 3 gekregen

November
2x gekocht, 11x recensie

December
4 gekocht, 6 gekregen

In totaal mocht ik het voorbije jaar 79 nieuwe aanwinsten een plekje geven in mijn bibliotheek. Vorig jaar waren dat er echter 127. Een behoorlijk verschil dus.

Van die 79 nieuwe aanwinsten kocht ik er 36 en daarvoor betaalde ik in totaal 306,27€. Het jaar voordien kocht ik zelf 60 boeken en betaalde daar in totaal zo’n 297,08€ voor. Ja, dat heb je goed gelezen. Ik kocht opvallend minder boeken en betaalde er desondanks meer voor. De gemiddelde prijs per boek kwam op 8,5€ waar het een jaar eerder nog 4,95€ was.

Dat is dus het andere dat me heel erg opviel bij het samenstellen van deze blogpost. Het is op zich ook vrij makkelijk te verklaren. Andere jaren probeerde ik de boekhandels ook al zo vaak mogelijk te steunen maar wanneer het prijsverschil te groot was koos ik toch voor de lagere prijs zodat ik met het beschikbare boekenbudget zoveel mogelijk boeken kon kopen.

Dit jaar deed ik dat amper. Ik heb dus effectief tweemaal zoveel betaald voor boeken die bij een online webshop een pak voordeliger zouden zijn geweest. Waarom? Omdat de boekensector net nu onze steun het meeste nodig heeft. De concurrentie met online webshops was er altijd al, de verschillen in prijzen ook maar nu de winkels een tijd toe moesten blijven wilde ik hen nog meer steunen. Ik zou het immers heel jammer vinden mochten we binnenkort niet meer in een boekhandel kunnen rondstruinen.

Minder boeken dus en meer gespendeerd. Het boekenbudget was er minder enthousiast om dan mijn TBR. Die laatste was vooral heel blij dat het aantal daar niet nog meer de hoogte in ging. Iets met een munt en twee zijden. Maar nu weer even verder met de cijfers.

Van de 79 nieuwe aanwinsten zijn er dus:

36x gekocht ( waarvan 14 tweedehands)
1 ebook
1 gesigneerd boek
26x recensie-exemplaren (waarvan ik er zelfs 20 heb aangevraagd)
17x gekregen (waarvan 7 bij swaps, dankjewel lootje!)

Nog meer details? Ja hoor …

43x Engels
36x Nederlands
41x Fantasy
18x Romantiek
8x Comics / Cartoons
5x thrillers
5x jeugdboeken
7x prentenboeken

Van de 36 gekochte exemplaren werden er 17 online gekocht. Zo bestelde ik via AwesomeBooks enkele tweedehandse engelstalige boeken. Inclusief die ene Harry Potter hardcover die ik nog nodig had om mijn serie te vervolledigen. Iets waar ik nog steeds super blij mee ben.

Mijn goedkoopste aanwinst waren deze drie engelstalige paperbacks die 0,25€ per stuk waren. De duurste aanwinst (van de boeken die ik zelf kocht) was Reading Quirks, Weird Things that Bookish Nerds Do! Dat boek heeft me 24,95€ gekost.

Voor degene die het zich afvroegen … ja, ik ben binnen mijn budget gebleven. Met exact 34,28€. Vermits ik in 2020 niet naar deSleghte ben kunnen gaan heb ik mijn boekenbudget niet kunnen aanvullen door gelezen boeken die ik niet meer wil herlezen te verkopen. Hopelijk lukt dat dit jaar wel want er liggen hier heel wat boeken apart die een nieuwe thuis zoeken.

Vaststellingen:

 • Ik bleef binnen het budget
 • Ik vulde mijn budget minder aan door boeken te verkopen
 • Ik kocht minder boeken maar spendeerde er meer aan
 • Ik deed aan 2 swap-acties mee i.p.v. 4 maar kreeg toch 7 boeken
 • Ik tracht nog steeds het aantal recensie-boeken te beperken
 • Ik kocht in 2019 evenveel boeken dan dat er in 2020 uit mijn kast werden gehaald
 • Ik bestelde exact evenveel boeken online dan in 2019
 • Het aantal fantasy-aanwinsten werd gehalveerd t.o.v. 2019

10 gedachten over “2020 in lijstjes: Bleef ik eigenlijk binnen mijn boekenbudget?”

 1. Leuk om dat allemaal in cijfertjes te zien! Ik weet niet exact hoeveel ik heb uitgegeven aan boeken. Ik heb wel het gevoel dat ik meer boeken in één keer koop nu, omdat ik minder vaak naar de boekenwinkel ga.

  1. Oh ja, als er meer tijd tussen twee bezoekjes in zit heb je al snel een langere boekenlijst mee tegen dat je terug in de boekhandel geraakt hé. 🙂

 2. Vanaf dit jaar probeer ik dit alles ook bij te houden in een reading journal! Ik ben eens benieuwd want volgens mij spendeer ik echt veel geld aan boeken per jaar haha. Wat is je budget exact per jaar ?

  1. Dat wisselt van jaar tot jaar vermits het een combinatie is van geld dat ik voor mijn kerst of verjaardag kreeg, een boekenbon als cadeau, gelezen boeken die werden verkocht, …

 3. In 2020 kocht ik wel meer boeken denk ik, maar ik heb geen idee hoeveel ik eraan uit heb gegeven. Er waren boeken voor mij en boeken voor J., en voor mij waren het vooral non-fictieboeken. Hoewel, ik weet niet als ik persé meer boeken kocht, want er was geen boekenbeurs… We proberen hier ook zo vaak mogelijk bij de lokale Standaard Boekhandel te kopen, of bij Theoria of andere onafhankelijke kleine boekhandels. Ze kunnen onze steun het beste gebruiken!
  (En dit blijft leuk, al die (boeken)lijstjes!)

  1. Ah ja, ik kocht zelf ook boeken voor anderen. Vooral voor mijn metekindje maar die heb ik hier niet mee in opgenomen vermits ik die boeken gelukkig niet van mijn eigen budget moet aftrekken. 🙂 Er komen nog enkele lijstjes aan en dan komt er terug wat meer afwisseling in soorten blogposts. Al gaan de lijstjes natuurlijk nooit helemaal verdwijnen. Dat zou een te groot gemis zijn.

 4. Wat fijn dat je afgelopen jaar, ook al kon het af en toe goedkoper, toch bij de echte boekhandels gekocht hebt. Ik duim dat je binnenkort met je stapeltje naar de Sleghte kan om dat boekenbudget weer wat op te krikken

  1. Haha, ik denk dat het in een paar keer zal moeten gebeuren én met een trolley. Momenteel verhuizen die boeken naar boven en het is ondertussen een behoorlijke verzameling geworden. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.