2020: Boekenjaar in cijfers

Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van dus krijgen jullie hier deze maand heel wat terugblik-blogposts te zien. Vaak ook in de vorm van lijstjes waardoor de Listomaniac in me heel er blij wordt. Een vaste klassieker daarbij is een post over de boeken die ik las. Boeken, lijstjes en cijfers in één post dus. Dat is wat ik jullie vandaag voorschotel. Voor degene die het is opgevallen … Ja, ik heb de opmaak van deze blogpost gewoon overgenomen van vorig jaar. Als je minder energie hebt moet je er wat zuinig mee omgaan hé. Ik beloof plechtig dat ik wel alle cijfers van DIT jaar heb ingevuld.

Vermits Goodreads niet altijd even betrouwbaar is (nog steeds niet nee) heb ik me voor een aantal zaken gebaseerd op wat ik zelf maandelijks heb bijgehouden. Het aantal gelezen bladzijden is daar één van vermits ik ondervonden heb dat die aantallen vaak niet correct zijn bij Goodreads of gewoon niet mee opgenomen in de omschrijving van het boek. Als ik mijn leesjaar in cijfers met jullie wil delen moeten die cijfers natuurlijk wel een beetje kloppen.

In 2020 las ik 87 boeken plus verschillende fanfics waarvan ik er ook dit jaar slechts één van heb meegeteld voor deze terugblik. Die kon ik namelijk terugvinden op Goodreads. Eén van die 87 boeken heb ik niet volledig uitgelezen.  Op al die boeken was er slechts één ebook maar wel 16 strips/comics/graphic novels.

JANUARI: 7 boeken + fanfic / 2994 + 552 pg. 📚 FEBRUARI: 5 boeken / 2056 pg. 📚 MAART: 7 boeken / 2967 pg. 📚 APRIL: 13 boeken / 3249 pg. 📚MEI: 7 boeken / 1946 p. 📚 JUNI: 7 boeken / 2466p.📚 JULI: 10 boeken / 2156 p. 📚 AUGUSTUS: 14 boeken / 3217 p. 📚 SEPTEMBER: 1 boek / 397 p. 📚 OKTOBER: 4 boeken / 1790 p. 📚NOVEMBER: 7 boeken  / 666 p. 📚 DECEMBER: 5 boeken / 1522 p.

Al dat leesvoer samen zorgde in totaal voor zo’n 25 978 gelezen bladzijden.

Ten opzichte van vorig jaar heb ik (opnieuw) minder gelezen. Het feit dat ik slechts één van de vele fanfics die ik las heb ingegeven heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Dat en het feit dat ik me moeilijk op het lezen kan focussen (wat dus bij fanfics om de een of andere reden doorgaans wel lukt). Plus dat vervelende Corona-virus want het vele binnen zitten was niet bevorderlijk voor mijn energiepeil. Waardoor de concentratie nog vaker zoek was.

Ik kan niet meteen terugvinden hoeveel boeken mijn TBR telde op 31 december 2019. Wel weet ik dat hij in april van dit jaar op 139 staat en op de laatste dag van het jaar op 130. Dat is dus gezakt hé. Applaus voor mezelf! Plus een evengroot applaus van manlief die onbewust meehield aan dit mooie aantal door me niet op Oudejaarsavond maar op Nieuwjaarsdag twee nieuwe boeken cadeau te doen. Ha!

Goodreads toont steeds wat je dunste en dikte boek waren van het afgelopen jaar. Het komt niet als een verrassing dat Sarah J.Maas ook dit jaar met de prijs voor omvangrijkste boek gaat lopen. Na de 914 bladzijden van vorig jaar (Koninkrijk van As) overtrof ze zichzelf dit jaar zelfs door Huis van Aarde en Bloed nog wat omvangrijker te maken. Het boek telde niet minder dan 940 bladzijden.

Het kortste boek (Ik zou wel een kindje lusten) telde slechts 24 bladzijden en las ik in een filmpje voor aan mijn metekindje waarna ik haar het boekje cadeau gaf zodat ze het thuis ook kon lezen.

Van de boeken die ik las telden 18 boeken minder dan 100p., 11 telde er in de 100p., 7 in de 200p., de meerderheid 35 stuks telden in de 300p., 12 boeken hadden meer dan 400p., 2 stuks telden meer dan 500p. en er was er ook eentje met meer dan 600p. en 1 met meer dan 900p.

Ook dit jaar las ik voornamelijk fantasyboeken (40), 2 non-fictie exemplaren, 7 prentenboeken, 7 thrillers (waarvan er zich enkele in de toekomst afspeelden) , 19 romantische verhalen, 10 humoristische boeken, 1 gedichtenbundel en 1 jeugdboek.

Oops, er is precies iets misgelopen met mijn grafiek over de verhouding tussen Engelstalige en Nederlandstalige boeken. De laatste groep was nog steeds in de meerderheid met 51 boeken, maar met 36 lees ik toch nog steeds ook behoorlijk wat Engelstalige boeken .

Dit jaar liet ik het aantal recensie-exemplaren nog wat verder dalen in de hoop dat ik dan meer aan mijn eigen verzameling ongelezen boeken zou toekomen. Ik las dit jaar dan ook hoofdzakelijk eigen boeken, plus een 8-tal boeken die ik na het (voor)lezen cadeau gaf aan de personen voor wie ik ze kocht én een 23-tal recensieboeken.

Goodreads geeft ook aan welk van je boeken het meest én minst populair is bij andere lezers. Net als vorig jaar is het populairste boek er eentje dat door Blossom Books werd uitgegeven. De Kraaien van Leigh Bardugo werd door 823 260 mensen gelezen. Terwijl dat bij Dichtgedachten over geluk van Martin Gijzemijter slechts 1 persoon was.

In 2020 was er geen enkel boek dat de minimum beoordeling van me kreeg. Wel waren er zes boeken die slechts 2 sterren kregen, 37 die een middelmatige score van 3 sterren ontvingen, 39 (de meerderheid) gingen met vier sterren aan de haal en 5 boeken kregen de maximum-score van 5 sterren van me. Ik ben echter nog steeds geen fan van de ster-beoordelingen. Soms zou een halve ster al een groot verschil kunnen maken maar eigenlijk zeggen die sterren op zich te weinig.

Ik las 87 boeken (die niet allemaal terug te vinden waren op Goodreads. Mijn Goodreads-challenge stond op 100. Deze uitdaging kon ik dus niet verwezenlijken in 2020. Wel genoot ik het voorbije jaar van niet minder dan drie fijne leesmarathons. De O.W.L.S. en N.E.W.T.S. Readathon van Bookroast en de MyBookishReadathon van Céline.

Zo én nu weer even stoppen met tellen en overstappen op lezen. Houden jullie je gelezen boeken ook vrij gedetailleerd bij?

14 gedachten over “2020: Boekenjaar in cijfers”

 1. Zo’n berichtjes vind ik echt leuk 😀 Toont dat ik niet de enige ben die daar zo freaky mee bezig ben 😉
  Dus ik houd dat ook zo gedetailleerd bij in een combinatie van goodreads, excel en mjjn leeslog 🙂
  Voor het recenseren en de sterretjes, vorig jaar ben ik beginnen experimenteren met de CAWPILE methode van bookroast en ik ben fan. Op het einde krijg je de gebruikelijke sterretjes, maar het CAWPILE cijfer laat je duidelijk een onderscheid zien tussen bijvoorbeeld alle 3 sterren boeken. Aanrader dus!

  1. Freaky? Wij? Maar nee, hoe kom je daar nu bij. 🙂 Net als jij hou ik het ook op meerdere plekken bij. Via goodreads, op mijn blog, in mijn bullet journal én een apart schriftje met alle gelezen boeken apart (dat ik dringend nog eens moet aanvullen). Ik hou wel in mijn boekendatabank (excel) bij welke boeken ik al gelezen heb maar geen data of zo.

  1. Zo was het vroeger ook bij mij. Enkel de titels van de boeken die ik las en vervolgens ging het dus steeds uitgebreider doen en deel ik hier nu meestal de hele maand januari (en soms ook nog in februari) allerlei terugbliklijstjes. 🙂

 2. Ik moet nog even gaan zitten voor al die statistieken om te zetten naar grafieken en een post. Normaal zou die volgende week worden gedaan maar gezien ik nog last heb van mijn hand weet ik niet hoe snel het mij lukt.

  Ik zou wel een kindje lusten heb ik vorig jaar toch ook wel 20x gelezen denk ik. Minstens haha.

  1. Er kruipt ook echt wel wat tijd in hé. Enerzijds kijk ik daar soms wat tegenop maar anderzijds vind ik het zo interessant om het allemaal op te volgen. Mijn blogjaar in cijfers post is gelukkig ook al voorbereid. Bij de meeste andere komt wat minder werk kijken. Tot ik in de loop van dit jaar natuurlijk weer aan mijn Boekenkast én TBR in cijfers posts start. 🙂 Hier is het momenteel mijn linkerduim die het uithangt. Geen flauw idee wat ik heb uitgestoken maar hij is waarschijnlijk overbelast door iets waardoor er nu bij vrij veel bewegingen iets in schiet dat dan verder naar mijn hand uitstraalt. Vervelend wanneer je wel nog een heel deel klusjes moet regelen.

  1. Dankjewel Sas! Ik kijk enerzijds altijd een beetje op tegen al het opzoeken en berekenen van deze blogposts maar anderzijds is het boeiend om het op te volgen én terug te blikken.

 3. Zo leuk, deze post! Ik had er geen idee van dat Goodreads soms helemaal niet klopt. Ik hou daar mijn gelezen boeken bij (ik heb een shelf per kalenderjaar), en in mijn journal schrijf ik er enkel een score bij en ook waar ik het vandaan heb (bib, eigen boek, …).
  Mijn leesoverzicht van 2020 komt er ook nog aan, binnenkort!

  1. Ik ging er vroeger ook vanuit dat het correct was hoor maar heb ondertussen al iets te vaak gemerkt dat er zaken ontbreken of niet correct zijn. Al een geluk dus dat we dat ook in een schriftje of bullet journal bijhouden hé. Zie je wel dat die noodzakelijk zijn. 🙂 Ik ben benieuwd naar jou overzicht maar ik moet me eerst nog door wat oudere blogposts heen lezen voor ik mijn blogfeed-achterstand heb bijgewerkt.

 4. Heerlijk!
  Ik ben dus zo’n freak die op Goodreads een nieuwe editie toevoegt van een boek wanneer het aantal bladzijden of de cover niet overeenstemt met mijn editie. Ah ja, ge ziet van hier dat dat niet zou kloppen, zeker? 😉
  En hoeraatjes voor de lagere TBR! 🙂

  1. Groot gelijk dat je die dan zelf gaan toevoegen. Dan heb je aan het einde van het jaar tenminste een correct overzicht. Tja, een heel groot verschil is het niet. Maar lager is lager hé.

  1. Oh, dat is een leuk voornemen. Ik hou het vooral hier in deze blogposts gedetailleerd bij. In mijn bullet journal ziet het er meer uit zoals mijn maandelijkse terugblik posts. Gewoon de boeken die ik las, hoeveel sterren ze van me kregen en het totaal aantal pagina’s dat ik die maand las. Voor een grote leesmarathon zoals de O.W.L.’S en N.E.W.T.S. hou ik het soms ook nog eens apart bij in mijn bullet journal maar aan een heuse reading journal heb ik me nog niet gewaagd. Ik vind die van Charlotte (Charami) nochtans altijd prachtig om te zien.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.