Bleef ik in 2019 binnen mijn boekenbudget?

Ik werk al jarenlang met een huishoudboek waarin ik onze uitgaven noteer om zo het overzicht wat te kunnen bewaren. Enkele jaren geleden heb ik daar ook een boekenbudget aan toegevoegd. Op zich is het niet meer dan een aparte pagina in een spreadsheet waar ik bijhou of ik al dan niet binnen mijn budget blijf. Dat bedrag bestaat uit geld dat ik voor kerst of mijn verjaardag krijg. Of het geld dat ik kreeg wanneer ik een aantal gelezen boeken binnenbreng bij deSleghte. Tot nu toe is het me steeds gelukt om binnen dat budget te blijven. Kijken jullie mee of dat ook het geval was voor het voorbije jaar?

Sommige vinden het waarschijnlijk onzinnig dat ik mezelf een boekenbudget opleg maar op deze manier bewaar ik een mooi overzicht tussen wat ik koop en hoeveel ik er aan spendeer én kan ik die boeken kopen zonder me er schuldig over te voelen. Ik koop ze immers met geld dat ik cadeau kreeg dus zijn het eigenlijk allemaal cadeautjes. Maar dan wel pakjes die ik zelf heb uitgekozen.

Januari:
5 gekocht, 6 recensie, 3 gekregen, 2 gewonnen

Februari:
1 gekocht, 4 recensie, 2 gekregen

Maart:
2 gekocht, 2 recensie

April:
2 gekocht, 6 recensie

Mei:
1 recensie, 3 geruild

Juni:
4 gekocht, 1 recensie, 2 gekregen

Juli:
8 gekocht, 2 recensie, 11 gekregen

Augustus:
6 gekocht, 1 recensie, 3 gekregen

September:
17 gekocht, 2 recensie

Oktober:
7 gekocht, 1 recensie, 3 gekregen

November:
8 gekocht, 3 recensie, 1 gekregen

December:
8 gekregen (3 swap)

In totaal voegde ik het voorbije jaar 127 boeken toe aan mijn collectie. Dat zijn er 5 meer dan in 2018.

Van deze boeken zijn er …

60 gekocht
36 gekregen (waarvan 11 via de swaps van Kwante)
2  gewonnen
28 recensie-exemplaren (waarvan 2 onverwachts)

64 engelstalig
21 romantisch
81 fantasy
3 comics
2 gedichten

8 non-fictie
4 gesigneerd
1 kookboek
6 jeugdboeken

Aan de 60 boeken die ik zelf kocht spendeerde ik 297,08€. Wat voor een gemiddelde van 4,95€ per boek zorgt. Het duurste boek was de geïllustreerde editie van Harry Potter and the Goblet of Fire (26,99€) en het voordeligste was een oudere paperback van Jill Shalvis die ik voor 0,50€ bij de kringloopwinkel kocht.

Van die 60 boeken die ik zelf kocht waren er 19 tweedehands en werden er 17 online gekocht. Ik probeer zoveel mogelijk de fysieke boekhandel te steunen maar af en toe zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer het verschil in prijs echt zo bizar groot is dat ik het moeilijk kan goedpraten (Goblet of Fire) of wanneer het om een tweedehands boek gaat dat niet meer in de boekhandel te vinden is (de hardcover van Harry Potter and the Chamber of Secrets die ik al heel lang zocht). Maar ook wanneer de boekhandel niet aan de juiste editie kan geraken want ik wil natuurlijk wel dat mijn covers bij elkaar passen.

Naast boeken kocht ik ook nog enkele andere zaken met mijn boekenbudget. In 2019 waren dat een Exclusive Funko van Newt Scamander die ik al een hele tijd op het oog had, een Advanced Potion Making notitieboek van MinaLima, Readers gonna read totebag van Blossom Books, Platform 9 3/4 Handtas waar ik een beetje spijt van heb vermits de kwaliteit niet zo denderend is en het formaat een beetje onhandig,  een Fantastic Beasts notitieboek , een bestelling van zowel Oktoberdots en AnotherView als Katie Abbey, de Marauders Map, pins van Harry Potter, Funko Trelawney,  History of Magic notitieboek van MinaLima, Hufflepuff kussenen Harry Potter kaarten

Vaststellingen:

-Ik bleef binnen het budget
-Nog beter … er bleef zelfs wat over
-Ik kocht meer boeken maar spendeerde er minder aan dan in 2018
-Ik bestelde vorig jaar blijkbaar exact hetzelfde aantal boeken online
-Dit jaar kocht ik 12 boeken meer tweedehands
-Ik deed aan 4 swaps mee en kreeg hierdoor heel wat boeken (11)
-Ik kocht vrijwel evenveel fantasy dan in 2018
-maar wel meer romantische boeken
-Ik kreeg opnieuw heel veel boeken cadeau.
-Ik ontving minder recensieboeken en ben daar heel blij om

 

14 gedachten over “Bleef ik in 2019 binnen mijn boekenbudget?”

 1. Zo leuk dat je ook dit bijhoudt!
  Hier is er geen boekenbudget, maar ik denk dat ik het afgelopen jaar wel meer heb uitgegeven aan boeken dat het jaar daarvoor. Ik kocht minder kookboeken, maar meer non-fictie, en ook enkele boeken van Bart Moeyaert op de boekenbeurs. Er waren wel enkele boekenbonnen, maar ik heb eigenlijk geen idee hoeveel ik aan boeken heb uitgegeven. Die bedragen komen in mijn ‘huishoudboekje’ (online) onder ‘hobby’, samen met nog andere dingen (knutselspullen en zo).

  1. Zo deed ik het vroeger ook. Maar enkele jaren geleden besloot ik dat ik het wat meer in het oog wil houden en sindsdien noteer ik het dus ook nog ergens apart. In het begin deed ik dat ook met mijn andere hobby-kosten (vooral knutselmateriaal in mijn geval) maar daar ben ik ondertussen mee gestopt. Ik kan ze wel nog terugvinden in mijn huishoudboek maar noteer ze niet meer op een apart tabblad.

 2. Wat veel boeken heb je er bij! Ik kocht/kreeg er 15 ongeveer en kreeg 1 recensie boek 😀 Ik kocht eigenlijk alleen nog maar non-fictie omdat je romans maar 1x leest maar ik ga nu toch terug romans kopen. Vorig weekend kocht ik er eentje. Omdat ik mijn bibliotheek wil uitbreiden en omdat ik ook de schrijvers wil steunen.

  1. De laatste jaren koop ik voornamelijk boeken die ik niet in de bibliotheek kan ontlenen of boeken waarvan ik vrij zeker ben dat ik ze meermaals ga willen lezen. Al weet je dat natuurlijk nooit 100% zeker tot je het boek daadwerkelijk hebt gelezen. Zelf heb ik gisteren mijn bibliotheek ook weer een beetje uitgebreid. Mijn eerste twee aanwinsten van 2020 zijn een feit.

  1. Ondertussen is het boekenbudget van 2020 ook al van pas gekomen. Toen ik gisteren in Antwerpen was zag in de boekhandel immers twee vervolgdelen die ik nog niet had. De eerste nieuwe boeken van het jaar werden dus ondertussen al gekocht.

  1. Haha, hoe zou dat nu toch komen? Ik ben alleszins meer fan van Tsundoku dan van Sudoku’s. Vroeger voelde ik me wel eens lastig omwille van al die ongelezen boeken maar ondertussen vind ik het vooral een enorme geruststelling om te weten dat er steeds ongelezen boeken binnen handbereik zijn.

  1. Haha, je deelde hem hier enkele dagen geleden al. Maar ik snap ergens wel waarom je hierdoor aan mij moest denken. Zolang je maar niet denkt dat ik teveel boeken heb want dat betaat uiteraard niet. 😉

 3. Echt zot hoe laag jouw gemiddelde prijs per boek is! Ik gaf in totaal minder uit (235 euro), maar hoewel dat zowel boeken als tijdschriften omvat, ben ik er vrij zeker van dat mijn gemiddelde prijs per boek hoger gaat uitvallen. Zou het eens moeten uitrekenen (en hoewel ik die categorie altijd logisch vond, vind ik het nu dus lastig dat daar tijdschriften in zitten, want anders zou ik het veel sneller weten 🙂 ).

  1. Oh ja, dat maakt het inderdaad wel moeilijker om het onderscheid te kunnen maken. Ik schrijf bij elke uitgave (in die rubriek alleszins) wat het juist was. Zo kan ik er voor deze post de funko’s en andere Harry Potter-spulletjes van tussen vissen en bepalen hoeveel ik juist aan boeken zelf uitgaf. Die gemiddelde prijs valt doorgaans vrij goed mee bij mij doordat ik af en toe ook wel wat tweedehandse koopjes op de kop kan tikken. Het totaalbedrag blijft uiteraard hetzelfde, maar op de één of andere manier lijkt het minder erg te zijn zodra die gemiddelde prijs meevalt. 🙂

  1. Ik denk dat ik er tot nu toe nog nooit bij over gegaan. Dus misschien is het inderdaad een aangeboren talent. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.