Zegswijzen voor Booknerds #1

Wie A zegt moet ook B zeggen, Belofte maakt Schuld, Eerlijkheid duurt het langst, Wie het kleine niet eert is het groot niet weerd, Zoals het klokje thuis tikt tikt het nergens, Van uitstel komt afstel, Beter één vogel in de hand (of in je blogfeed) dan tien in de lucht, … Er zijn echt massa’s spreekwoorden en zegswijzen terug te vinden. We gebruiken die ook veel vaker dan je in eerste instantie zou denken. Dat ik hier tot nu toe dus nog nooit zegswijzen voor booknerds heb gedeeld is dan ook vrij gek. Tijd dus om daar verandering in te brengen.

Bestaande uitdrukkingen:

Iets in één adem uitlezen
Bij een gedicht lukt dat me nog wel maar bij boeken zou het een reanimatie opleveren.

Advocaat van de duivel spelen
Nee hoor, je tbr is niet te groot. Ik zou nog wat extra boeken bestellen

Schitteren door afwezigheid
Dat ene deel dat nooit vertaald werd

Dat staat op de agenda
geen specifieke datum maar ooit ga ik mijn tbr volledig gelezen hebben

Het op een akkoordje gooien
een book buying ban met minstens twintig uitzonderingen

Appelen voor citroenen verkopen
een eerder gepubliceerd boek 20 jaar later opnieuw uitgeven met een nieuwe kaft én een andere titel

Goed te boek staan
een goede reputatie hebben of in mijn geval nog even toekomen qua leesvoer

Volgens het boekje
volgens de regels of in het geval van mijn boekhouding, creatief omgaan met diezelfde regels.

Over iemand een boekje opendoen
Informatie vrijgeven die iemand geheim wil houden. Ik ben geen fan van roddels en nog minder van spoilers dus hou die boekjes nog maar even toe.

Buiten zijn boekje gaan
zich moeien met wat je niet aangaat of nieuwe boeken kopen terwijl er nog 150 staan te wachten

Een open boek zijn
soms ben ik dat misschien wel een beetje te veel

Dweilen met de kraan open
mijn tbr

Een straatje zonder eind
er zijn er precies veel spreuken van toepassing op mijn tbr

De titel deed het uiteraard al vermoeden maar jullie gaan hier in de toekomst nog enkele van deze lijstjes zien opduiken. Ik heb er sowieso nog twee klaarstaan met aangepaste spreuken en heb ook al enkele uitdrukkingen in gedachten voor Potterheads.

10 gedachten over “Zegswijzen voor Booknerds #1”

  1. Ik denk dat daar heel wat (blog)vriendinnen zich in gaan kunnen herkennen. Dit jaar heb ik de kraan al een beetje kunnen toedraaien maar helemaal toe gaat me nooit lukken hoor. Ik blijf immers veel te veel leuke nieuwe boeken tegenkomen.

  1. Dat is leuk om te lezen. Ik vind het bij zo’n nieuw ideetje toch altijd even spannend of ik niet de enige ben die zoiets grappig vind.

  1. Tof om te lezen dat je er mee kon lachen. Gelukkig heb ik dit jaar de kraan al een beetje kunnen toedraaien waardoor mijn tbr ondertussen (even) onder de 50 is geraakt. In dit geval zorgden mijn Funko Pops voor inspiratie. Ik bedacht me dat ik meer plaats zou hebben wanneer ik ze voor mijn boeken zou zetten in plaats van op een andere plank maar voerde dat idee meteen af omdat het te druk zou worden en ik dan mijn boeken niet meer kon zien. Dus toen moest ik lachen met die ‘Door de Funko’s de boeken niet meer zien’ en toen bedacht ik me plots dat er wel heel wat uitdrukkingen van toepassing zijn op het leven van een Booknerd. Eigenlijk ontstaat mijn blog-inspiratie vaak door zoiets kleins. 🙂

 1. Haha wat een schitterend lijstje! Vooral die Dweilen met de kraan open en Appelen voor citroenen verkopen zijn herkenbaar. Dat laatste haat ik dus als de pest he. Dan denk ik: “Yes auteur X heeft eindelijk een nieuw boek!!! Oh nee, dat las ik jaren geleden al…”

  1. Ik vind het ook zo’n vals verkooptrucje en er gaan ongetwijfeld iedere keer een aantal lezers intrappen. Dan kunnen ze beter series vervolledigen in plaats van oude boeken als nieuw verkopen.

 2. Buiten zijn boekje gaan is zo waar! Er gaat niemand iets aan hoeveel boeken ik nog heb staan, haha! En dweilen met de kraan open blijft ook heel herkenbaar, oeps!

  1. Die laatste is gelukkig voor veel van ons herkenbaar. Wat een geluk dat we ons op dat vlak niet alleen hoeven te voelen. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.