Open Boekdagen: mijn favoriete boeken

Een tijdje terug vroeg de uitbater van de dichtstbijzijnde Standaard Boekhandel me of ik zin had om iets te doen voor de Open Boekdagen. Zelf dachten ze aan een workshop over bloggen of het schrijven van recensies maar ik ben vrij introvert en voel me heel ongemakkelijk wanneer de aandacht op mij gevestigd wordt. Een selectie samenstellen van mijn favoriete boeken sprak me dan weer wel aan. Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen dat dit al snel uitgroeide tot een uitvoerige lijst.

Jammer genoeg kwamen niet alle bestelde boeken tijdig aan voor de Open Boekdagen zelf maar ik was sowieso al van plan om de favorieten-selectie ook met jullie te delen. Inclusief een fragment uit de bijhorende recensie dat aantoont waarom ik zo van het boek hou vermits een lijst titels op zich niet zoveel zegt.

Fantasy & SF:

 

Het begin – Nora Roberts

“Nora Roberts doet in dit boek opnieuw datgene waar ze goed in is. Ze zorgt dat je alles voor je ziet. Ze pent de beklijvende, chaotische sfeer zo neer dat je bijna je ramen en deuren wil gaan baricaderen. De schrijfster zorgt ook voor geloofwaardige personages die je mee op sleeptouw nemen en een verhaal waar ik binnen de kortste keren mee werd ingezogen.

Ik was behoorlijk onder de indruk van dit boek en hoe het me in zijn greep wist te houden. Niet alleen las het ontzettend vlot en wist het hoge tempo ervoor te zorgen dat ik het amper kon neerleggen. Het begin was ook meeslepend en fascinerend maar evengoed confronterend en beangstigend. “

Rode Letters – Anne Bishop

“Dit eerste boek in de Anderen-reeks deed me beseffen dat slaap een overgewaardeerd maar jammer genoeg onmisbaar iets is. Ik heb me zelfs even afgevraagd of ik een afspraakje niet zou afzeggen zodat ik zou kunnen verder lezen. ‘Rode Letters’ is echt geweldig en ik heb bewust het voorproefje van ‘Zwarte veren’ niet gelezen, omdat dat het wachten op dit tweede deel alleen maar nog zwaarder zou maken. “

De reiziger – Diana Gabaldon

“Tijdens het lezen van ‘De reiziger’ lijkt het wel alsof je zelf in een andere tijd terechtkomt. Niet enkel leef je met de geloofwaardig neergezette hoofdpersonages mee, dankzij de visuele omschrijvingen lijk je zelf in het boek weg te duiken en je plots te midden van primitieve vestigingen en Schotse hooglanden te bevinden. Een tijdperk waarin luxe en comfort ver te zoeken zijn en goede bedoelingen lijken te verdwijnen tussen ontwetendheid en achterdocht. Maar tevens een periode waarin politieke intriges en de strijd tussen machthebbers het leven van de gewone bevolking overheersen.”

Vermoord naakt – J.D.Robb

“Vermoord naakt was voor mij een geslaagde ontmoeting met J.D.Robb. Eve Dallas vult de rol van sterk, vrouwelijk hoofdpersonage perfect in. Samen met een vlotte schrijfstijl en een meeslepend verhaal zorgen deze elementen voor een mooie start van een voor mij nog nieuwe reeks. Dezelfde positieve elementen die Nora Roberts boeken zo sterk maken … maar dit keer wel in een heel andere wereld.”

YA Fantasy:

 

Nimmernacht – Jay Kristoff

“De dynamiek tussen de personages, Naev die in mijn fantasie spreekt als een personage uit Game of Thrones, een wel heel bijzondere bibliotheek die een job als bibliothecaris nog avontuurlijker maakt, de omschrijving van gevechtscènes waardoor ik ze tijdens het lezen voor me zie als een gruwelijke maar grandioze choreografie, een moordenaarschool waar je absoluut niet wil falen maar het jammer genoeg niet altijd duidelijk is wanneer je wordt getest, … Er zijn echt zoveel zaken die ik leuk vind aan Nimmernacht.
Het was even wennen maar vanaf ik in het verhaal kwam maakte het boek steeds meer indruk op me. Nimmernacht is genadeloos, grimmig, gruwelijk én geweldig.”

De glazen troon – reeks van Sarah J.Maas

“Toen ik De Glazen Troon las had ik nooit kunnen vermoeden dat deze reeks zo groots en indrukwekkend zou worden. De eerste twee delen waren eveneens fascinerend en avontuurlijk maar ze bleven in het begin vrij oppervlakkig en dat aspect verdwijnt naarmate het verhaal zich ontwikkelt. Waar Celaena Sardothien in het begin van de serie het middelpunt van het verhaal vormde wordt ze naarmate de reeks vordert het oog van een wervelstorm die steeds meer toeneemt in zowel snelheid als omvang en je als lezer deel per deel introduceert tot nieuwe personages, wezens, locaties, krachten, intriges, … Ik vind het echt geweldig om zowel het verhaal als de schrijfster haar vaardigheden te zien groeien.”

Strips & Comics:

 

Dating for Geeks – Kenny Rubenis
Niet nu Laura

Jeugd:

 

Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl

“Roald Dahl gebruikt heel beeldende beschrijvingen. Van zijn genadeloze bespreking van het gezicht van Caspar Slok tot de verschillende ruimtes in de fabriek en de machines die er zijn terug te vinden. Je ziet het allemaal voor je en dat maakt het nog moeilijker voor de regisseurs die het boek mochten verfilmen vermits verschillen hierdoor veel sneller opvallen.

Door zijn visuele omschrijvingen slaagt Roald Dahl er in om de Veruca Peper in me te laten ontwaken. Alleen wil ik geen Oempa Loempa maar een door een waterval romig geklopte chocolademelk én chocolade waar je niet van bijkomt. Die laatste kwam in dit boek jammer genoeg niet voor dus ik vrees dat dit niet bestaat.”

Harry Potter-reeks – J.K.Rowling

“Vreemd genoeg is er van geen enkel Harry Potter boek een recensie terug te vinden op mijn blog. Ik zou ook niet goed weten hoe ik daaraan moet beginnen vermits ik enorm van deze boekenreeks hou. Zoveel dat ik er bij vrijwel elke blogpost in slaag om er een Harry Potter-referentie in te verwerken. Iedere keer dat ik de boekn herlees voelt het een beetje aan al thuiskomen en ontdek ik weer één van J.K.Rowlings verwijzingen, woorgrapjes of hints. Dat ik de boeken ondertussen in een geïllustreerde editie kan herlezen maakt het uiteraard nog mooier. Eigenlijk hoop ik dat deze boek nog vertaald zullen worden zodat een hele nieuwe generatie Harry Potter-fans die magische wereld op een nog meer betoverende manier kan ontdekken. “

Kookboeken:

 

Snelle klassiekers met een twist

“Net als Brenda Hoff hou ik van makkelijke maaltijden waar je geen uren voor in de keuken moet doorbrengen. Vanuit dit standpunt pas ik bestaande recepten dan ook regelmatig aan waardoor ze sneller te bereiden zijn. Moeilijk te vinden ingrediënten worden vervangen door een exemplaar waarvoor ik gewoon bij de plaatselijke supermarkt terecht kan en zaken die ik niet lust of verdraag maken plaats voor een ander ingrediënt. Snelle klassiekers met een twist is ook echt zo’n boek. Gerechten die vrijwel iedereen van naam kent werden door Brenda in een nieuw jasje gehuld.

Wat me heel erg aansprak bij dit boek is de eenvoud en toegankelijkheid. Zowel de haalbaarheid van de recepten, als de overzichtelijke opmaak, de uitnodigende foto’s én de huiselijke sfeer die het boek uitstraalt zorgen er voor dat je snel zelf aan de slag wil gaan.”

Kruimeltaart

“Ik ben fan van het speelse lettertype van de titels, van de duidelijke instructies die laag per laag worden uitgelegd, van de hoofdingrediënten die bij elk recept bovenaan ook in beeld aan bod komen. Dat de gerechten me ook zo aanspreken is natuurlijk ook een pluspunt al is dat uiteraard iets dat van persoon tot persoon kan verschillen. Dat er lekkere combinaties worden uitgewerkt met ingrediënten die je in een doorsnee-supermarkt kan vinden vind ik ook heel handig.”

De bosbessen-kruimeltaart en de crumble met ananas en kokos zijn voorlopig de favorieten bij ons thuis.

Gedichten:

 

Verzamel de liefde

“Deze bundel bevat slechts 32 teksten, maar vrijwel elk van hen vind ik super mooi. Stuk voor stuk omschrijven ze de liefde in zijn vele verschillende vormen maar telkens gehuld in eenvoud.
Bart Moeyaert toont immers als geen ander aan dat eenvoud siert én dat je vaak met een minimum aan letters en woorden héél veel kan verwoorden. Zelf ben ik daar duidelijk niet zo goed in maar ik heb veel bewondering voor hoe deze schrijver zonder poespas de essentie weet te vatten en bloot te leggen.”

Van eigen bodem:

 

Heksenhoeve – An Janssens

“Eerder las ik al haar Drakentrilogie maar Heksenhoeve werd omschreven als een bovennatuurlijke thriller en beloofde dus iets helemaal anders te worden. Wat bleek … ik heb er ontzettend van genoten. Misschien zelfs nog meer als van haar eerdere boeken. Het duistere sfeertje, de spanning, de herkenbare elementen in combinatie met het bovennatuurlijke. Allemaal aspecten die ervoor zorgden dat ik Heksenhoeve met plezier gelezen heb.”

Een kracht ontwaakt – Petra Doom

“Er zijn verschillende elementen die ervoor zorgden dat ik hield van dit boek. In de eerste plaats het feit dat het een urban fantasy boek is dat ik even graag heb gelezen als de verhalen van Kim Harrison. Maar ook de intrigerende én erg diverse stamboom waar Mirabel deel van uitmaakt, de manier waarop de schrijfster mythologische elementen in een hedendaags verhaal heeft verwerkt, de diversiteit van de personages en wezens in dit boek, …

Het duurde eventjes voor ik in het verhaal kwam maar zodra dit gebeurde vond ik ‘Een kracht ontwaakt’ zowel meeslepend als fascinerend. Ik vond het een heel leuke kennismaking met de wereld van Mirabel en haar vrienden Terya, Erig, Ris en Hasten en het deed me zin krijgen in meer.”

Engelstalige Fantasy & SF:

 

Touched by an alien – Gini Koch

“Het leukste aan Gini Koch’s boeken zijn haar personages. Natuurlijk dragen zowel haar fantasiewereld en onverwachte wendingen ook een steentje mee. Maar de personages zijn zo leuk dat je hen persé wil blijven volgen. Het hoofdpersonage Kitty is absoluut niet op haar mond gevallen. Ze is ‘down to earth’ en doet regelmatig hilarische uitspraken. Bovendien lost ze problemen vaak op een onorthodoxe manier op (af en toe, moet je je zien te redden met wat er op dat moment ook maar in je handtas zit) en kan ze diezelfde problemen niet aanpakken zonder haar favoriete zelf samengestelde actie-soundtrack en meest geliefde rockband-shirts en Converse schoenen.”

Het is onmogelijk om deze serie samen te vatten maar het fijne is dat ze steeds beter lijkt te worden. Ik heb ondertussen al 13 delen gelezen en ben nog steeds fan van zowel Kitty als Gini.

Soulless – Gail Carriger

“Urban Fantasy én steampunk? Count me in! Maar goed ook trouwens want wat heb ik genoten van dit boek. Van alles aan dit boek durf ik zelfs te zeggen. De duistere sfeer in combinatie met etiquette en bals die aan Jane Austen doen denken maar ook het feit dat het verhaal zich in Londen afspeelt. Een historisch Londen, ondergedomeld in een Steampunk-atmosfeer en bewoond door zowel mensen als weerwolven en vampieren. Voeg daar nog een mondig personage aan toe dat – spijtig genoeg voor haar – in de foute eeuw ter wereld kwam en je krijgt een héél leuk boek.”

De Kate Daniels-serie van Ilona Andrews

“Ik hou ervan dat de personages in deze reeks blijven groeien en meer inzicht krijgen in zichzelf en anderen. Ik vind het super dat het vrouwelijke hoofdpersonage zichzelf aanvaard zoals ze is: heerijk sarcastisch, iemand die graag tegen de regels ingaat en anderen vooropstelt. Iemand waar je zonder moeite van gaat houden. Maar ik vind het ook heerlijk dat de focus niet op het uiterlijk van Kate ligt maar op haar karakter. Bovendien is het Urban Fantasy en dat is één van mijn favoriete genres. De onvoorspelheidsfactor (in Kate’s wereld is echt alles mogelijk) houdt de serie bovendien boeiend. Voeg daar nog een hoge dosis humor aan toe en een schrijversduo dat ervan houdt om vaste elementen op een iets andere manier te benaderen en je hebt me helemaal overtuigd.

Magic Bites vond ik eigenlijk gewoon een fijn boek maar de delen die daarop volgen lijken steeds beter te worden waardoor deze serie ondertussen één van mijn vaste aanraders is geworden. “

8 gedachten over “Open Boekdagen: mijn favoriete boeken”

    1. Dat is een boekje waar je regelmatig opnieuw met veel plezier doorheen bladert. Ik had zelf graag ook nog de gedichtenbundel ‘Gedichten voor gelukkige mensen’ gekocht maar blijkbaar is die nog maar heel moeilijk te vinden. Misschien kom ik hem een keer tegen bij deSleghte.

    1. Ja, het was nog behoorlijk nadenken vermits ik veeeeeeel favorieten heb en er eigenlijk ook verschillende genres op wilde vermelden. Dus ook kookboeken, gedichten, cartoons of strips. Ik bedenk me nu pas dat ik geen Graphic Novels heb vermeld. Dus eigenlijk had de lijst nog een pak langer kunnen zijn. 🙂

    1. Als ze me die vraag hadden gesteld zou ik ongetwijfeld hun aanbod hebben afgewimpeld. Eén favoriete boek … dat is zoiets als één chipske hé.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.