Auteurs die ik heb ontmoet én enkele cadeautjes die ik voor hen maakte

Als tiener stond ik in een lange rij aan te schuiven tot Herman Brusselmans mijn paperback van Weg met de literatuur signeerde. Veel meer als ‘Hallo’ en ‘Is Liesbet met of zonder H? hield die ontmoeting/conversatie niet in. Ook bij Marc de Bel die ik vorig jaar op de Boekenbeurs zag was de ontmoeting slechts heel vluchtig. Ik was immers aanwezig bij het interview dat Annelies van Boekboetiek met hem had en hielp hem even door mijn editie van Epinona te overhandigen zodat hij die aan het publiek kon tonen. Ondertussen is er immers een nieuwe versie uit maar ik ben heel blij dat ik zelf een exemplaar met illustraties van Jan Boschaerts heb.

Bij andere auteurs had ik het geluk dat ik hen enkele vragen mocht stellen, dat ze hier thuis bij me aanwezig waren bij een High Tea (Dag Vanessa!), dat ik samen met hen naar het Boekenfestijn in Antwerpen kon gaan (Hoi Joany!) of dat ik ze familie van me zijn (Hallo Kaat!). Ik ben zo iemand die het niet kan laten om iets mee te nemen wanneer ik een interview mag afnemen dus kregen sommige van hen ook iets kleins van me.

Julie Kagawa was één van de eerste auteurs aan wie ik de vragen van het Auteurs Vriendenboek mocht voorschotelen en ik had die dag ook drakenkoekjes bij voor haar en een boekjuweel met een sleutel waarvan ik zei dat ik hoopte dat hij nog wat nieuwe fantasywereld zou openen waarover ze kon schrijven.

Toen ik Marieke Nijkamp mocht interviewen op de Boekenbeurs in Antwerpen had ik vooraf wat research gedaan om te achterhalen wat ik haar kon geven. Zo ontdekte ik dat ze niet gek is van chocolade, dat ze van katten houdt en dat de winter haar favoriete seizoen is. Op die manier kwam ik uit op een combinatie van kokos-rotsjes en een winterse bookmark met een katten-bedel. (Marcia van Oog op de Toekomst was zo lief om tijdens het interview foto’s te maken.)

De allereerste keer dat ik schrijfsters een vraag mocht stellen was toen Holly Black en Cassandra Clare naar Antwerpen kwamen. Die dag mocht ik hen samen met enkele andere boekbloggers enkele vragen stellen tijdens een lunch-interview en had ik voor elk van hen een boekjuweel en chocolademacarons meegenomen. (Ellis was zo lief om deze ontmoeting te vereeuwigen op foto)

Ik vond het zelf wel grappig dat de kleur van de bookmark bij de haarkleur van Holly Black pastte en hoorde later van Joost (die hen op het podium mocht interviewen) dat ze de macarons lekker vonden. Oef!

Ook Krystal Sutherland kwam naar de Boekenbeurs in Antwerpen. ’s Avonds was er echter ook een bloggers-diner en zowel Audrey als ik mochten daar wat sneller naartoe zodat we Krystal enkele vragen konden stellen. Voor haar nam ik een boekjuweel mee dat bij de cover van haar boek pastte en Oreo-Creamcheesebrownies. (Dankzij Audrey die voor de foto rechtsboven zorgde kan je bij het interview zelf ook nog enkele ‘zotte’ foto’s terugvinden.)

Mijn nicht Kaat de Kock kreeg koekjes tijdens de voorstelling van haar eerste boek maar ook toen ik haar ging bezoeken op de Boekenbeurs. Ze wist me daar te verrassen met een zwarte Hogwarts handtas en een kleinere toilettas die er perfect bij past. Dus tja, eigenlijk moet ik dit jaar gewoon opnieuw koekjes meenemen voor haar. 🙂

An Janssens zag ik voor het eerst op de Boekenbeurs waar ik haar een jaar later opnieuw zag en vervolgens kwamen we elkaar ook nog eens tegen op Elftopia in Deinze. Gelukkig houdt ze van koekjes want die had ik tweemaal voor haar bij. (Fotografen van dienst: linksboven – Marcia’s vriend Jimi, linksonder – een behulpzame fan die net als ik aan het aanschuiven was om ons boek te laten signeren, rechts: manlief)

Bart Moeyaert ontmoette ik vorig jaar op de Boekenbeurs waar hij mijn Verzamel de liefde gedichten-bundel signeerde en we het heel even hadden over een gemeenschappelijke kennis en of het nu wel/niet ok was om een foto van één van zijn gedichten te delen op Instagram wanneer ik duidelijk aangaf dat de tekst van hem was. (Ja, dat mag) Al mijn koekjes waren toen al uitgedeeld. Sorry Bart.

Blogster en Schrijfster Kelly Deriemaeker zat vlak over Bart Moeyaert en zij mocht dankzij mijn kleine zakje met koekjes aan haar zoontje gaan uitleggen dat het wel degelijk de Boekenbeurs is en niet de koekjesbeurs. 🙂 Ik liet haar even mijn Bullet Journal zien omdat ze voor de Boekenbeurs had aangegeven dat je die gerust mocht meenemen indien je haar kwam bezoeken. Ze schreef namelijk DIT boek.

Enkele jaren terug mocht ik in Antwerpen  naar de voorstelling van het nieuwe boek van Janneke Philippi. Zij schreef ondertussen al meerdere kookboeken en herkende me van mijn uitvoerige recensies. Oops! Of niet, want ze gaf aan dat ze het wel fijn vindt omdat zo’n uitgebreide bespreking veelzeggend is. Ik twijfelde of ik wel iets gebakken zou meenemen vermits zij dat natuurlijk een pak beter kan als ik. Maar uiteindelijk nam ik toch een lading koekjes mee.

Ook dit jaar mocht ik enkele auteurs ontmoeten. Op YALfestBE kreeg ik namelijk de kans om zowel Taran Matharu als Tomi Adeyemi de vragen van het Auteurs Vriendenboek voor te schotelen. Bij Taran kon ik ze tot mijn grote verbazing allemaal stellen nog voor het event van start ging. (Ook hier was Marcia mijn redster in nood. Dankjewel Marcia!)

Bij Tomi was er iets minder tijd dus bleef het beperkt tot enkele vragen. Ze kregen allebei een potje met Witte Chocolade Oreo Fudge van me cadeau en voor Tomi maakte ik ook nog deze bookmark. (Opnieuw was het Marcia die de ontmoeting vereeuwigde dus de volgende keer dat ik haar ontmoet heeft ze zeker nog een lading koekjes van me te goed.)

Hebben jullie al enkele auteurs ontmoet? Nemen jullie ook iets voor hen mee indien je hier de kans toe krijgt?

16 gedachten over “Auteurs die ik heb ontmoet én enkele cadeautjes die ik voor hen maakte”

 1. Nog nooit aan gedacht om cadeautjes voor auteurs mee te nemen, maar het is wel een fijn idee!
  Ik zou graag Bart Moeyaert nog eens ontmoeten. Op de middelbare school kwam hij eens bij ons een lezing geven, en ik liet één van zijn boeken signeren. Volgende week komt zijn nieuwe boek uit, en misschien ga ik wel uitzoeken of en wanneer hij op de boekenbeurs signeert 🙂

  1. Dan zal hij waarschijnlijk wel aanwezig zijn om zijn nieuwe boek te promoten en kan jij voor een tweede ontmoeting gaan.

  1. Mijn ouders namen meestal iets mee wanneer we bij vrienden gingen eten. Ik denk dat ik het daardoor doe. Dat of ik ben een koekjesdealer. Dat kan natuurlijk ook. 🙂

 2. Ik heb nog niet zoveel auteurs ontmoet (buiten Marc de Bel natuurlijk ;-), maar ik denk dat ze zich gelukkig mogen prijzen dat ik voor hen geen koekjes gebakken had 🙂

  Ik word ook altijd zo zenuwachtig als ik een auteur ga ontmoeten, en wat ik moet vertellen weet ik al helemaal niet…

  1. Haha, nu ben ik toch benieuwd naar jouw koekjes hoor. Dat zenuwachtige heb ik zelf ook maar doorgaans verdwijnt dat vanaf de introductie. Of dat doet het toch wanneer het interview niet op een podium plaatsvindt.

  1. Stel je voor dat niet enkel manlief zijn collega’s maar ook auteurs me ‘die van de koekjes’ gaan noemen. 🙂

  1. Twee leuke dingen samenvoegen zou die Boekenbeurs NOG toffer maken. Binnenkort weer eens gaan nadenken over wat ik dit jaar ga bakken.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.