Voordelen en minpunten van terugkerende rubrieken

Wanneer ik aan het twijfelen ga val ik binnen de kortste keren terug op het samenstellen van een lijstje met voor -en nadelen. Zo was ik onlangs aan het twijfelen over het wel/niet willen blijven gebruiken voor terugkerende rubrieken. Want de laatste jaren zijn er daar vrij veel van bijgekomen op mijn blog. Bij sommige vind ik het logisch dat ze blijven verschijnen. Het Blogger Vriendenboek bijvoorbeeld, of de tweewekelijkse Foto-update. De enquete van enkele maanden geleden terug toonde aan dat die laatste wat jullie betreft sowieso mag blijven. Bij de andere terugkerende rubrieken was het niet helemaal duidelijk én ergens snap ik dat ook wel. Net als bij alle zaken vinden we ook hier voor- en nadelen.

Enkele van de voordelen die me zo meteen te binnen schieten zijn het feit dat je rubrieken die met vaste regelmaat terugkeren een structuur brengen in je blogplanning én dus ook herkenning vormen bij je volgers. Zo is het Blogger Vriendenboek ondertussen een soort handelsmerk geworden vermits het hier al meer als twee jaar vrijwel elke maandag verschijnt.

Ook de Foto-update die eerder vermeld werd verschijnt al erg lang. Die rubriek zou ik zelf ook niet snel verwijderen vermits het een leuke manier is om jullie te laten zien waar ik naast lezen nog mee bezig ben. Ik vind het persoonlijk leuker dan een gedetailleerd wekelijks dagboekje dus deze methode werkt goed voor me.

Ik vind het ook voor mezelf erg handig vermits ik tijdens het samenstellen van een blogplanning meteen een duidelijke structuur kan terugvinden. Bepaalde zaken kan je immers al automatisch invullen waardoor ik perfect weet waar ik nog ruimte over heb voor andere blogposts.

Daarnaast heb ik ook de indruk dat ik niet zonder inspiratie val doordat ik vrij regelmatig blog én ook dat komt deels voort uit het werken met die terugkerende rubrieken. Om die reden ben ik er dus voorstander van op voorwaarde dat het geen verplichting wordt. Heb ik bijvoorbeeld een keer geen inzending voor het Blogger Vriendenboek dat verschijnt er niets of iets anders. Komt het niet goed uit om mijn Gelezen-blogpost in te plannen op de eerste dag van de maand dan verplaats ik hem naar een dag later of eerder. Het moet dus een flexibele planning blijven.

Toch zijn er ook behoorlijk wat nadelen:

 • ik krijg af en toe het gevoel dat ik in herhaling val (Bestaat er zoiets als teveel lijstjes en coverposts? Blijven mensen het leuk vinden om bloggers beter te leren kennen? Of om te zien dat ik nog steeds niet klaar ben met het tonen van al die boeken waar een raaf op de cover staat? )
 • mijn blogplanning zit snel vol waardoor het langer duurt vooraleer ik al die leuke ideetjes kan uitwerken die al een eeuwigheid in mijn inspiratiemapje wachten.
 • collega-bloggers moeten soms lang wachten vooraleer ik eindelijk die tag kan uitwerken waar ze me weken of maanden eerder voor hebben aangetikt.
 • bij sommige rubrieken (het Blogger of Auteursvriendenboek, Tikkertje met boeken, Boekspotter, … ) ben je afhankelijk van anderen.
 • het mag geen automatisme worden en dat risico ligt hoger bij iets dat wekelijks of maandelijks herhaald wordt. Daarom ben ik een heel deel rubrieken sporadischer beginnen posten ipv met een vaste interval. Denk maar Facts about me, Coverposts, Bloggerlovin, …

Voorlopig helt de balans in mijn geval nog steeds over naar de postieve kant al heb ik soms wel schrik dat het jullie teveel gaat vervelen. Hoe denken jullie eigenlijk over terugkerende rubrieken?
Leuk? Tof voor even maar dan niet meer? Saai?

9 gedachten over “Voordelen en minpunten van terugkerende rubrieken”

 1. Normaal ben ik niet zo’n fan van terugkerende rubrieken, maar die van jou zijn gewoon heel leuk <3 al denk ik wel dat je enorm veel tijd steekt in die coverlijstjes, dus die mag je gerust slechts 1x per maand inplannen. Dan heb je meer tijd om te lezen en andere leuke dingen te doen 😉

  1. Wat een leuk compliment. Ik heb trouwens hetzelfde bij jouw maandelijkse terugblik. Doorgaans ben ik daar niet zo’n fan van maar jij weet het telkens zo leuk te brengen.

  1. Dat gevoel heb ik een tijdje terug ook even gehad. Toen leken er vrijwel uitsluitend recensies en terugkerende rubrieken te verschijnen.

 2. Ik denk dat ik mij bij jouw genoemde punten aansluit. Het is fijn om altijd wat artikelen en idee’tjes achter de hand te hebben, maar soms kan het te voorspelbaar worden. Zeker als je met veel lijstjes, stokjes en invul dingentjes werkt. Ook vind ik soms de blogjes te lang worden door deze invul lijstjes. Niet perse bij jouw, maar ook bij anderen. Ik vind een balans hierin altijd wel fijn. Maar een paar terugkerende rubrieken per maand is helemaal oke.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.