Tussen zussen – Cathy Kelly

Titel: Tussen zussen
Auteur: Cathy Kelly
Uitgeverij: Boekerij
Pagina’s: 464p.
Prijs: 17,50€
Bron: recensieboek

Cassie doet al haar hele leven alles perfect: zorgen voor de kinderen, haar man alle aandacht geven, de plichtsgetrouwe schoondochter zijn. Maar nu is ze zo moe dat ze ‘de vijf in de klok’ steeds vroeger op de dag laat aanbreken …

Haar zus Coco daarentegen geniet met volle teugen van haar vrijheid. Mannen maken de dingen alleen maar gecompliceerd, vindt ze. Tot ze iemand uit het verleden tegen het lijf loop, met alle verwarring van dien …

Pearl, de oma van Cassie en Coco, die voor hen heeft gezorgd sinds hun moeder hen in de steek liet toen ze nog heel klein waren, probeert de zusjes te helpen waar ze maar kan, maar ze wordt zelf geplaagd door twijfel over een beslissing die ze jaren geleden nam. Kunnen deze drie zo heel verschillende vrouwen de pijn van het verleden overwinnen en weer openstaan voor nieuwe liefdes?

Mijn mening:

Ik kan me er echt aan ergeren wanneer er een referentie op de cover of achterflap van een boek staat die niet correct is. Gelukkig staan er af en toe ook zaken op die helemaal juist zijn. Zo zijn de boeken van Cathy Kelly duidelijk geïnspireerd door het werk van de ondertussen overleden schrijfster Maeve Bincy. Al vanaf de eerste keer dat ik een boek las van Cathy Kelly viel dit me op en vergeleken worden met Maeve Binchy is alles behalve een belediging.

Net als haar inspiratiebron slaagt ook Cathy Kelly er schijnbaar moeiteloos in om er voor te zorgen dat je met haar personages gaat meeleven. Maar ook de gemoedelijke sfeer en het kabbelende tempo die zo herkenbaar zijn komen ook hier aan bod. Ondanks de gelijkenissen heeft de schrijfster toch een eigen schrijfstijl en die vond ik zelf heel aangenaam.

Via de drie hoofdpersonages leer je geleidelijk aan steeds meer karakters kennen. Eerst het hele gezin, vervolgens de familie en tenslotte een half dorp. Na enkele hoofdstukken waarin Cassie, Coco en Pearl worden voorgesteld komen er meer perspectieve bij. Die verschillende invalshoeken zorgen ervoor dat je niet alleen een mooi overzicht krijgt maar ook de andere kant van het verhaal ontdekt.

Het leuke is ook dat Tussen zussen veel meer dan één verhaallijn bevat zonder dat je het gevoel krijgt dat er sprake is van overdaad. Aan het einde lijkt het misschien wel nogal vlot tot een goed einde te komen maar doordat de schrijfster er voor zorgt dat je voor haar personages zit te supporteren vind ik het persoonlijk erg makkelijk om dit door de vingers te zijn.

Twijfels, schuldgevoelens, verdriet, liefde, vriendschap, … Hoe een gemis je leven kan beïnvloeden en hoe ieder er op zijn eigen manier mee omgaat maar ook hoe verdriet jaren later opnieuw kan opduiken terwijl je dacht dat je het al had verwerkt … de thema’s die aan bod komen zijn heel herkenbaar én worden op een toegankelijk manier uitgewerkt. De verschillende verhaallijnen zorgen voor voldoende variatie en ook de personages zijn erg divers. Mensen wiens handelingen je niet kan begrijpen, mensen die je toejuicht, mensen die je een schop onder hun achterste wil geven en evengoed mensen die je liefst van al een dikke knuffel zou willen geven.

Ik heb echt genoten van dit hartverwarmende verhaal.

4 gedachten over “Tussen zussen – Cathy Kelly”

    1. Dat ben ik zelf ook van plan. Ik las haar twee meest recente boeken en in het verleden ook een twee -of drietal van haar eerder verschenen verhalen en heb ze allemaal heel graag gelezen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.