Auteurs Vriendenboek: Kaat de Kock

bloggervriendenboekHerinneren jullie de vriendjesboeken nog? Als je geluk had mocht je zo’n exemplaar mee naar huis nemen en invullen. Dan konden je ouders meteen ook op zoek naar NOG een pasfoto want die moest je doorgaans links bovenaan jouw pagina inplakken. Bovendien werd je ook verondersteld om een antwoord te geven op vragen als ‘Wat is je favoriete vak?’, ‘Ik ben gek op …’, ‘Ik hou helemaal niet van …‘

Het leek me leuk om daar onze eigen versie van te maken in de vorm van een Blogger Vriendjesboek. Of zoals deze week het geval is … een Auteurs Vriendenboek. Op die manier kunnen jullie de persoon achter het boek beter leren kennen.

Dit keer zetten we niemand minder dan mijn nicht Kaat de Kock in de spotlight. Jaja, ik ben niet de enige boekenworm in onze familie.

Naam: Kaat De Kock

Leeftijd: 42

Wat studeer je of heb je gestudeerd?
Germaanse taal- en letterkunde Engels-Nederlands

Heb je naast lezen nog andere hobby’s?
Ik ben Deens aan het leren, via de app Duolingo en, nu ik een goede basis heb, door Deense kinderboeken te lezen. Verrassend hoe snel dat is gegaan en perfect om de trein van een naar het werk te doen.

Je favoriete eten:
spaghetti bolognese. Ik wil dat het liefst elke dag eten. Sterker nog, als ik een paar avonden alleen thuis ben, éét ik dat ook elke dag. Maar met tomatensoep met balletjes maak je me ook altijd blij. En chocolade in al zijn vormen, natuurlijk.

Je lievelingskleur:
rood. zowel voor mijn kleren, mijn interieur als mijn eten (zie voorgaande vraag)

Verzamel je (naast boeken) iets?
Nee. Ik heb geen plaats door al die boeken 🙂

Welk boek staat al het langste in je kast? Heb je het al gelezen?
De heksen van Roald Dahl. Ik heb het tientallen keren gelezen. Nu, om eerlijk te zijn staat het nu niet meer in mijn, maar in die van mijn dochter, die het nu ook al twee of drie keer heeft gelezen.

Heb je ooit een heuse miskoop gedaan?
Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd?
The Da Vinci Code van Dan Brown. Ik vond het zo ongeloofwaardig, de raadsels waren bijvoorbeeld veel te makkelijk om zogezegd een uitdaging te zijn voor een cryptologe. Ik ergerde me echt rot.

Luister je naar audio-boeken?
Eigenlijk niet. Ik rij niet met de auto en op de trein studeer ik Deens.

Heb je een favoriet genre?
De laatste jaren ben ik helemaal verslingerd aan Scandinavische thrillers, en in de zomer onspan ik graag met goeie chicklit.

Welk boek zou je op die moment willen kopen?
Wel euh… als ik een boek wil, koop ik het eerlijk gezegd gewoon, dus ik heb geen verlanglijstje. Ik wacht wel vol spanning op de nieuwe Jo Nesbø, mijn favoriete thrillerauteur.

Voor welke boekenkast-indeling heb jij gekozen?
Ik zet mijn favoriete auteurs op het meest bereikbare plekje.

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken?
Alleen fysieke boeken. Wat een beetje problematisch is, want er is echt geen plaats meer. Er liggen nu overal stapeltjes. Daarom heb ik me voorgenomen om vaker naar de bib te gaan en minder te kopen.

Heb je een favoriet boek?
Dat verandert constant. Bovendien hou ik zo veel van zoveel boeken dat ik de andere boeken niet wil beledigen 🙂 Maar het boek dat ik het vaakst aan andere mensen heb aangeraden, is ‘We Are All Made of Glue’ van Marina Lewycka

Wat is de mooiste cover die je in je collectie hebt?


Ik ben niet zo’n coverfetisjist, maar de covers van de boeken van Marina Lewycka vind ik altijd erg mooi: gestileerd, eenvoudig, met een vleugje humor.

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …?
Pfoe, moeilijke, ik denk rond de 500?

Wat is je laatst gekochte boek?
‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers, een boek dat me heeft geraakt tot in het diepste van mijn ziel.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las?
Ik las altijd graag, maar ‘Duet met valse noten’ van Bart Moeyaert was wel een openbaring voor mij. het is mijn hele tienertijd lang mijn favoriete boek geweest.

Wie was je favoriete auteur toen je kind was?
Roald Dahl, uiteraard. Hij is en blijft de beste.

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)?
Stephen King. Ik ben echt verslaafd aan zijn boeken en vind het vreselijk onderschat als auteur. Mensen denken vaak dat hij ‘gewoon’ horrorboeken schrijft, terwijl de verhalen vaak veel psychologische diepgang hebben en mooie menselijke relaties beschrijven, waardoor ze vaak echt ontroerend zijn.

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen?
Dat deed ik alleen als kind, dus de boeken van Roald Dahl en ‘Het oneindige verhaal’.

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen?
‘Fifty Shades of Grey’. Toen Anastasia voor de zesde keer op haar onderlip beet, wilde ik het gillend weggooien, maar ik kan dat dus niet, een boek níét uitlezen.

Kan je je naam spellen met de eerste letters van titels uit je boekenkast?
Kraai (Bavo Claes)
A Short History of Nearly Everything (Bill Bryson)
A Short History of Tractors in Ukrainian (Marina Lewycka)
The Corrections (Jonathan Franzen)

Mocht je de kans krijgen om een fictief voorwerp te kiezen uit eenders welk boek … Wat zou je dan kiezen en waarom?
De tijdverdrijver uit Harry Potter! Want wie kan er nu niet af en toe een uurtje extra gebruiken. Al was het maar om te slapen.

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?
‘Billie & Seb’ van Ivo Victoria.

Indien dit mogelijk zou zijn … is er een boek dat je graag zelf zou willen herschrijven? Een einde waar je niet gelukkig mee was?
Elk boek is zoals het moet zijn, maar als het had gekund, had ik de laatste Harry Potter wel een paar duizend blazijden langer gehad.

Welk gedeelte van het schrijfproces is jouw favoriet? Het begin waar je de verhaallijn opbouwt en personages introduceert of het einde waar alle losse eindjes worden samengevoegd?
Het einde is wel heel erg bevredigend en gaat ook altijd een stuk vlotter dan het begin, omdat ik dan nog wat aan het zoeken ben.

Weet je nog waar je allereerste zelfgeschreven verhaal over ging?
Over een kabouter. Dat is alles wat ik nog weet. Ik was toen acht. Mijn klasgenoot Robin had er tekeningen bij gemaakt. We waren supertrots.

Gryffindor, Hufflepuf, Ravenclaw of Slytherin? (tja, ik ben nu eenmaal een Harry Potter-fan)
Ravenclaw. Ik ben niet moedig genoeg voor Gryffindor.

Voor de geïnteresseerden … Vorig jaar werd Selfie, het eerste boek van Kaat gepubliceerd bij Clavis. Deze maand verschijnt bij diezelfde uitgeverij haar tweede Young Adult boek ‘Sterker dan jij’. 

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.