Vertrouw niemand – Jayne Ann Krentz

Titel: Vertrouw niemand
Auteur: Jayne Ann Krentz
Uitgeverij: Boekerij
Pagina’s: 334p.
Prijs: 15,00€
Bron: recensieboek

Grace Elland is de toegewijde assitstente van motivational speaker Sprague Witherspoon. Als ze zijn levenloze lichaam vindt, wordt ze teruggeworpen naar haar eigen donkere verleden.

Grace keert terug naar haar geboorteplaats en probeert alles wat ze heeft geleerd over ‘positief denken’ in de praktijd te brengen, iets wat ze maar met moeite kan opbrengen tijdens de vreselijkste blind date ooit met investeerder Julie Arkwright.

Grace en Julius hebben werkelijk niets met elkaar gemeen, maar de ex-marinier beschikt over diverse eigenschappen die nog wel eens van pas kunnen komen. Want is hij niet de perfecte man om haar te helpen als blijkt dat ze een stalker heeft?

Mijn mening:

Grace is niet naief maar wel vastberaden om alles steeds vanuit een optimistische invalshoek te benaderen, zowel mensen als gebeurtenissen. De ideale instelling dus voor iemand die in de motivational speaker-sector werkt. Telkens weet zij immers ergens iets positief te vinden. Al moet je er soms wel wat langer naar zoeken. Bijvoorbeeld wanneer je je baas vermoord aantreft en dit heel wat slechte herinneringen oproept.

Bij Julius zijn het dan weer net iets andere karaktertrekken die overwegen wanneer je hem leert kennen. Zo is hij erg rationeel en praktisch ingesteld. Hij is pas tevreden wannneer al zijn vragen zijn beantwoord. Daarnaast is hij ook heel direct. Op zich hoeft dat niet negatief te zijn ware het niet dat Julius niet over een filter lijkt te beschikken en onbedoeld heel beledigend uit de hoek kan komen. Af en toe klinkt hij als een accountant – niet de geanimeerde maar analyserende versie. Zo is hij tijdens een conversatie al in zijn gedachten lijstjes aan het aanmaken om vervolgens op zoek te gaan naar een oplossing voor de besproken situatie. Ook de termen cynisch en pramatisch schieten me te binnen wanneer ik het mannelijk hoofdpersonage van dit boek omschrijf.

Tja, het valt wel echt op dat zijn personage mij persoonlijk meer de aandacht wist te trekken dan dat van Grace. Ondanks de gebeurtenissen die ze als tiener meemaakte en waar ze nu nog steeds om bekend staat in haar geboortedorp komt haar karakter minder kleurrijk naar voren.

Over het verloop van het verhaal ga ik niets prijsgeven. Wel wil ik even kwijt dat de schrijfstijl van dit boek me nog meer aan Nora Roberts deed denken en dat beschouw ik persoonlijk als een groot compliment vermits ik ontzettend van het oeuvre van deze bekende schrijfster hou. Ik ben nog steeds geen fan van de ‘Voor de fans van …’ – stickers maar ik heb het vermoeden dat ik niet de enige Nora Roberts-fan ben die ook de boeken van Jayne Ann Krentz met veel plezier zal lezen.

Zo hield ik van het vlotte tempo, van de personages, de conversaties én de humor die in dit boek terug te vinden zijn. Ik denk dat ik het einde beter zou gevonden hebben wanneer het laatste hoofdstuk er niet meer bij was. Dat maakte het net een tikje te melig terwijl het voorlaatste hoofdstuk eigenlijk een mooie afsluiter had kunnen zijn. Vertrouw Niemand ervaarde ik niet zo zeer als een spannend maar wel als een meeslepend verhaal.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.