Kookschool d’Amore – Nicky Pellegrino

kookschooldamoreTitel: Kookschool d’Amore
Auteur: Nicky Pellegrino
Uitgeverij: De Fontein
Pagina’s: 318p.
Prijs: 18,99

“Luca Amore runt een kookschool op Sicilië. Hij doet niets liever dan mensen wegwijs maken in de heerlijke Italiaanse keuken, dankzij de Amore familierecepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Maar de groep die nu aanschuift in zijn keuken bewijst dat de meester zelf soms ook nog iets kan bijleren over het leven …

Vier vrouwen komen naar Sicilië om te leren over de Italiaanse keuken – maar ze zijn allemaal bewust of onbewust op zoek naar méér dan alleen een nieuw recept. Een alleenstaande moeder, een ambitieuze advocate, een vrouw op zoek naar zichzelf en een weduwe op zoek naar een nieuwe invulling van haar leven. Moll, Tricia, Poppy en Valerie beginnen de week als vreemden, maar in de hitte van de keuken worden vriendschappen gesmeed die levens zullen veranderen.

Mijn mening:

Ik heb jaren terug een periode gehad waarin ik het ene boek na het andere verslond waarin liefde en culinaire lekkernijen centraal stonden. Af en toe vind ik het nog steeds leuk om dit soort verhalen te lezen en daardoor was ik nieuwsgierig naar dit boek van Nicky Pellegrino.

De verschillende perspectieven zorgde voor voldoende afwisseling en ze boden het verhaal ook wat meer dimensie. Ik vond het echter wel wat vreemd om af en toe over te schakelen van 3de persoon naar 1ste persoon. De fragmenten in 1ste persoon waren een soort van transformatie-fragment waardoor je meteen wist dat je de invalshoek van een ander karakter ging volgen.

Moll en Tricia zijn de personages die het meest naar voren kwamen van het groepje vrouwen. Ze zijn echter ook de twee vrouwen die in het begin een lichte afkeer oproepen. Moll doordat ze af en toe nogal betweterig of eerder stoeferig overkomt. Koken is echt een passie van haar en vooral in het begin van het verhaal komen haar uitspraken over alsof ze graag laat horen dat ze meer weet als de anderen. Tricia lijkt zich dan weer wat boven iedereen verheven te voelen. Het lijkt haar allemaal niet te kunnen boeien waardoor ze niet erg sociaal of open overkomt. Valerie is de oudste van hun groepje en Polly de jongste.

Terwijl Luca de vier vrouwen de kans biedt om de Siciliaanse keuken te ontdekken doen zowel Polly als Moll, Valerie en Tricia ook enkele andere ontdekkingen tijdens hun vakantie. Zo leren ze meer open te staan voor nieuwe smaken maar ook voor het onbekende. Voor de charme van dingen met een verleden en het verhaal dat mensen met zich meedragen.

Kookschool d’Amore is een weefsel van verschillende levensverhalen dat geen echte ontknoping en eigenlijk ook geen echt einde heeft. Bij de afsluiting van het boek had ik eerder het gevoel dat het een nieuw begin was.

Voor mij waren het echter niet zozeer de personages die dit verhaal staande hielden maar de smakelijke omschrijvingen die je zin deden krijgen in Zuiders tafelen. Het kleine dorpje Favio met al zijn trappen waardoor je de overdaad aan koolhydraten er ongetwijfeld ook weer afstapt en zijn bewoners met hun rustige levenstijl die het woord stress niet kennen. De prachtige uitzichten, de bijzondere gebouwen, de artisanale producten, de authentieke familiebedrijfjes en de verrassende combinaties. Chocolade is niet alleen het antwoord op elke vraag je kan het blijkbaar ook in vrijwel elk recept verwerken. Enkele van de recepten die in dit boek aan bod komen kan je bovendien achteraan het boek terugvinden. Wie weet waag ik me dus wel een keertje aan Favio’s kip met chocolade.

Een gedachte over “Kookschool d’Amore – Nicky Pellegrino”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.