Boekige gedichten

prent-boek-dekenDat zowel boeken als lezen voor veel mensen een inspiratiebron is mag wel duidelijk wezen. Als boekblogger ben ik zelf natuurlijk ook een van die mensen. Maar toch wil ik het in deze blogpost over anderen hebben. Ik toon regelmatig Boekige Quotes op Zwartraafje en besteedde ook al enkele blogposts aan referenties naar boeken die je in lyrics kan terugvinden. Tot nu toe deelde ik echter nog geen Boekige gedichten met jullie.

Nochtans staan die al een hele tijd op mijn lijstje met blogposts die ik ooit eens wilde uitwerken. Al vanaf een jeugdvriend van mijn echtgenoot in het huwelijk trad en deze tekst tijdens hun misviering werd voorgelezen.

Boekje open

hoe ga ik open als een boek?
ik wil mezelf eens lezen,
bladeren en kijken
hoeveel pagina’s ik tel.
of ik een sprookje ben
of meer een studieboek.
zou ik mij kopen?
lenen bij de bieb?
alleen stiekem lezen
hoe ik afloop en zachtjes
terugzetten in de kast?

Ted van Lieshout
Uit: Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen

Als boekenliefhebber was ik meteen verkocht en al snel ontdekte ik dat er vrij veel mooie gedichten zijn terug te vinden rond het thema boeken/lezen.  Ik ga ze uiteraard niet allemaal met jullie delen. Anders zou deze blogpost veel te omvangrijk worden en dat probeer ik de laatste tijd toch zoveel mogelijk te vermijden. Ik toon echter met plezier enkele van mijn favorieten en wie weet deel ik er in de toekomst nog wel eens enkele.

Ik vouw de witte vellen
en stapel plooi na plooi
al wat ik wil vertellen
tot waaiers open
mooi

ik voel
ik aai
ik blader
geef ieder blad
een oor

al ruikt de inkt naar schrijven
dit aarzelen gaat voor

als ik papier zal kennen
zoals ik jou wel nooit
pas dan strijk ik de woorden glad
die ik had weggegooid

André Sollie

Lezen

Mijn boeken zijn meer
dan gebundeld papier
zoveel meer
dan een paar glazen inkt
op dood hout

het zijn stemmen
die nimmer
de stilte doorbreken

ruisende werelden,
plaatsen van rust

het zijn bomen
die weer zijn begonnen
te spreken

Ingmar Heytze
Uit: alleen mijn kat applaudiseert

I Opened a Book

I opened a book and in I strode.
Now nobody can find me.
I’ve left my chair, my house, my road,
My town and my world behind me.
I’m wearing the cloak, I’ve slipped on the ring,
I’ve swallowed the magic potion.
I’ve fought with a dragon, dined with a king
And dived in a bottomless ocean.
I opened a book and made some friends.
I shared their tears and laughter
And followed their road with its bumps and bends
To the happily ever after.
I finished my book and out I came.
The cloak can no longer hide me.
My chair and my house are just the same,
But I have a book inside me.

Julia Donaldson

Om echt te lezen
moet je alle lichten uitdoen,
woorden houden van duisterheid
zoals het beeld houdt van de donkere kamer.
Onder hen beiden zouden ze zonder geluid
te maken de wereld kunnen vervangen.

Herman de Coninck

3 gedachten over “Boekige gedichten”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.