De thuiskomst – Erica James

de-thuiskomst-erica-jamesTitel: De thuiskomst
Auteur: Erica James
Uitgeverij: De Fontein
Pagina’s: 445
Prijs: 17,99€

“De nieuwe bewoners van Cholmford Hall Mews zoeken allemaal een frisse start. Jessica heeft haar leven in de Griekse zon vaarwel gezegd. Nu haar moeder Anna wat ouder is, wil ze er voor haar zijn. En dat betekent een terugkeer naar Engeland.

Amanda en Tony proberen het beste van hun huwelijk te maken, maar Tony’s dochtertje Hattie maakt pijnlijk duidelijk dat Amanda niet haar keuze als stiefmoeder is. Kate is gaan samenwonen met haar vriend Alec, die pas gescheiden is. Dat Alec nog steeds een bedrijf runt samen met zijn ex-vrouw, zou volgens Kate geen probleem moeten zijn. Toch?

Josh wil zijn broer en ouders bewijzen dat hij ondanks zijn veranderde omstandigheden nog steeds – letterlijk en figuurlijk – op eigen benen kan staan. Maar zijn leven lijkt verder onbedoeld tot stilstand gekomen. Allemaal hopen ze op een nieuwe toekomst, en allemaal komen ze erachter dat het verleden niet zo makkelijk te ontwijken is…”

Mijn mening:

Een van de redenen waarom ik de boeken van Erica James leuk vind is het feit dat ze meerdere levens én dus ook verschillende verhaallijnen mooi weet samen te voegen. Die samenvoeging verloopt geleidelijk aan en je leert de personages beetje bij beetje steeds wat beter kennen.

Door die afwisseling is er nooit sprake van eentonigheid en weet de schrjfster je aandacht de hele tijd bij het verhaal én de levens van haar personages te houden. Van de band tussen Jessica en haar moeder én de nuchterheid en directe humor van hen beide. Maar ook van de onzekerheid van Kate en Alec en hoe ze beide reageren op wat hen overkomt. De twijfels van zowel Josh als Tony, de band tussen diezelfde Tony en zijn dochter Hattie, …

Ik vond het ook grappig hoe ergernissen die een schrijver ongetwijfeld te verwerken krijgt in dit boek een uitlaatklep vinden dankzij het personage Jessica. De thuiskomst was echter een combinatie van vriendschap, liefde, humor én verdriet. De invloed van de woekerende klemgreep van een ziekte en hoe ze niet enkel je lichaam aantast maar ook je zelfvertrouwen én karakter een heuse knauw geeft speelt een belangirjke rol in dit verhaal én dat aspect wist me zeker te raken.

Fouten maken is menselijk, het is dan ook logisch dat er heel wat worden gemaakt door de nieuwe inwoners van Cholmford Hall Mews – maar het is net wat er achter die fouten schuilt dat bepaald of iemands karakter me ligt of niet. Een fout maken met goede bedoelingen is immers iets helemaal anders als een bewuste keuze die je uitsluitend uit eigen belang neemt.

Er is in de boeken van Erica James ook steeds een personage dat me minder aanspreekt. In dit geval waren dat de dochter van Alec en Amanda. De eerste komt slechts af en toe aan bod en lijkt na een tijdje helemaal naar de achtergrond verdrongen te worden. Amanda speelt echter een grotere rol in het verhaal en haar personage riep al snel een afkeer bij me op. Ze lijkt er immers op uit te zijn om ieders leven te verzieken en lijkt zichzelf onfeilbaar te vinden terwijl ze voor anderen geen goed woord over heeft. Vermits Jessica ergens zegt dat ze met onuitstaanbare mensen kan afrekenen in één van haar volgende boeken vraag ik me af wie Erica inspireerde tot het bedenken van Amanda. 😉

Ik heb dit boek met plezier gelezen én kon zonder problemen meeleven met de personages. Op die ene persoon na dan alleszins.

4 gedachten over “De thuiskomst – Erica James”

  1. Erica James, ik heb er ooit 1 boek van gekocht maar ben er nooit toe gekomen om het te lezen. Dit verhaal spreekt me precies wel meer aan. Het boek waarover ik het heb is ‘De zomer aan het meer’ en staat op m’n ‘boekenruilrek’ (zie blog) ;-). Bedankt alvast voor jouw tip!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.