De ziel van de zee – Nora Roberts

dezielvandezeeTitel: De ziel van de zee
Auteur: Nora Roberts
Uitgeverij: Harper Collins
Pagina’s: 350p.
Prijs: 15€

“De ziel van de zee is het eerste boek in de Chesapeake Bay Saga, het vierleuk over de Quinn-broers, sterke gevoelige mannen die totaal verschillend zijn. Over één ding zijn ze het echter eens: familie is het allerbelangrijkst. Ooit waren ze eenzame mishandelde jongens, tot ze werden geadopteerd door Ray en Stella Quinn, die hen liefdevol opvoedden in hun huis aan het water. Nu moeten ze alle zeilen bijzetten om de laatste wens van hun vader in te willigen: zorgen voor de tienjarige Seth.

Cameron Quinn houdt van zijn snelle onafhankelijke leven, hij reist de wereld rond en omringt zich met vrouwelijk schoon. Aan deze snelheid komt een abrupt einde nu hij terug moet keren naar Chesapeake Bay om voor Seth te zorgen, een jongen die net zo beschadigd is als hij zelf indertijd. Hij kan opeens niet meer gaan en staan waar hij wil, heeft weer met zijn broers te maken en wordt ook nog eens tot huisman gebombardeerd. En hij krijgt Anna Spinelli op zijn dak, de pittige sociaal werkster die zal beslissen over het lot van Seth. Zij heeft de macht om de Quinns tot elkaar te brengen of uit elkaar te drijven …”

Mijn mening:

Ik ben doorgaans geen fan van de oudere boeken van Nora Roberts. Dit boek uit 1998 beviel me echter wel. Ik merkte vooral inhoudelijk een groot verschil met de verhalen uit het begin van haar carrière als van auteur. Nora Roberts schrijft verschillende genres. Haar latere boeken bevatten vaak een spannende verhaallijn in combinatie met romantiek. Terwijl haar eerdere boeken vaker een combinatie zijn van romantiek, familiewaarden en een snuifje drama.

Die omschrijving is ook van toepassing op ‘De ziel van de zee’. Verwacht dus geen spannend verhaal want dan kom je ongetwijfeld teleurgesteld terug naar huis. Dit boek heeft je immers iets anders te bieden.

Cam, Philip en Ethan mogen dan geen bloedverwanten zijn, het zijn wel echte broers. Ze zien er goed uit, zijn niet bang om de handen uit de mouwen te steken, … Maar wat hen bijzonder maakt is dat hun familie steeds voorrang krijgt. Dat betekent echter niet dat ze steeds even lief voor elkaar zijn. Meningsverschillen durven dan ook uitlopen in een scheldpartij en als dat het doel niet heiligt … broederlijke vechtpartij.

Wanneer hun vader onverwacht overlijdt laat hij hen met veel vragen achter. De gebeurtenissen die volgen op het overlijden van hun vader en de komst van Seth zijn ook mooi omschreven. Herkenbare botsingen, grappige gebeurtenissen wanneer drie mannen een huishouden proberen te runnen, hoe ze meer op elkaar raken ingespeeld naarmate de tijd vordert, de geschiedenis van de broers en de ontwikkeling van Seth die beetje bij beetje zichzelf meer thuis lijkt te voelen terwijl zijn angst plaats maakt voor vertrouwen, …

Het waren vooral die fragmenten die er voor zorgden dat ik dit boek met plezier las. Het romantische aspect leek minder naar voren te komen. Je moet natuurlijk in zo’n verhaal wegduiken zonder teveel na te denken. Maar ik kan me moeilijk voorstellen dat een maatschappelijk werkster een relatie mag aangaan met een hoofdrolspeler in één van haar lopende zaken.

Dit eerste deel uit de Chesapeake Bay Saga bevat geloofwaardige én vooral menselijke personages. Geen rijke miljonairs in gepersonaliseerde maatpakken, maar mannen in jeansbroek die moeten werken voor de kost. Doordat ze dichter bij de lezer staan komen ze ook realistischer over. Je leeft met deze bijzondere, maar desalniettemin hechte familie mee. De romantiek kon me dit keer niet helemaal overtuigen maar het verhaal van de Quinn-broers sprak me wel aan.

2 gedachten over “De ziel van de zee – Nora Roberts”

  1. Wat leuk om ook een ouder boek voorbij te zien komen. Op veel blogs komen alleen de nieuwste boeken langs, dat is zo jammer. Mooie review en leuk dat dit wat oudere boek van Nora Roberts je heeft verrast.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.