De fantastische tas – Helen Angharad Henley

defantastischetas

Titel: De fantastische tas
Auteur: Helen Angharad Henley
Uitgeverij: Kosmos
144p.

“Dit is het ideale handboek voor elke vrouw die haar tassencollectie wil uitbreiden. In totaal 30 tasontwerpen die stapsgewijs te maken zijn met bijgevoegde patroonvellen en instructies. Van veel verschillende handtassen die snel te maken zijn, feestelijk tasje van wolvilt, stoere schoudertas van leer tot kindertassen van katoen met veel mogelijkheden om te versieren. De tasontwerpen lopen op in moeilijkheidsgraad en staan ingedeeld op thema. Zet de naaimachine op tafel en maak voor elke gelegenheid een tas naar jouw eigen smaak. Geschikt voor beginners en gevorderden.”

Mijn mening:

Twee voordelen van dit boek vielen me meteen op. Langs de buitenkant lijkt het een gewoon boek, maar aan de binnenkant is het een vaste ringmap waardoor je het boek probleemloos open naast je naaimachine op tafel kan leggen zonder de rug te beschadigen. Bovendien bevinden de patronen zich in een envelop die aan de binnenkant van de voorkaft is bevestigd. Op die manier heb je je patronen altijd bij je én moet je al heel moeite doen om er één te verliezen.

Ik ben een heel onzeker iemand en moet bekennen dat ‘Oei, dat is wel veel uitleg‘ mijn eerste reactie was toen ik het boek doorbladerde. Het is echter een ingroeiboek en niemand zegt dat je als beginner meteen zo’n complexere handtas moet uitproberen. Gek eigenlijk dat ik steeds denk dat ik moet lopen nog voor ik kan stappen. Zelf ben ik immers één van de beginnende naaisters. Het afgelopen jaar heb ik al een aantal naailessen gevolgd maar tot nu toe is naaien nog steeds niet vanzelfsprekend voor voor me. De ervaring waar gevorderden over beschikken is bij mij nog ver zoek.

Laat je echter niet afschrikken want met kleine én rustige stappen lukt het doorgaans wel. Dat de uitvoering van deze ontwerpen stap voor stap wordt uitgelegd en begeleid wordt door overzichtelijke foto’s is alleszins een grote hulp. Al moet ik bekennen dat sommige omschrijvingen iets te onduidelijk voor me waren. Een bepaald stuk heb ik meerdere keren moeten herlezen vooraleer ik door had wat ik juist moest aanvangen met de uiteinden van de hengsels van mijn nieuwe tas.

20150905_123145Ja hoor, ik heb uiteraard een patroon uitgetest. Niet elke tas is iets voor mij, maar ik denk dat iedereen minstens één tas naar zijn zin in dit boek kan terugvinden. Zelf hou ik vooral van eenvoudige tassen zonder al te veel versieringen. Bovendien kan je eindeloos met stoffen variëren en zo iets creëren dat helemaal jouw smaak is.

 

 

20150908_194509Het leuke is ook dat het aanbod niet beperkt blijft tot de klassieke modellen en dat de tasontwerpen geleidelijk aan moeilijker worden. Als je slimmer bent dan mij begin je dus met één van de makkelijkste tassen en ga je nadien stap-voor-stap verder tot je aan de complexere toe bent. Zelf begon ik echter halverwege het boek vermits ik mijn oog had laten vallen op de Relaxte Schoudertas. Niet de versie in leer, maar wel eentje in ribfluweel. Meerbepaald van een oude rok die me niet meer paste, maar wel uit het ideale materiaal was gemaakt voor deze schoudertas.

20150930_180140Ik volgde de tip van de auteur op om mijn patroon over te tekenen op bakpapier – vermits dit volgens haar steviger is. Dat bleek ook goed te werken al merkte ik als linkshandige wel al snel dat de helft van de inkt op mijn hand hing. Nu ja, als beginneling deed ik er waarschijnlijk een pak langer over als een meer gevorderd naaister, maar nu mijn tas in zicht begint te komen ben ik wel heel gelukkig met het resultaat. Bovendien past er (zoals je op de foto kan zien) makkelijk een boek in deze tas én dat is voor mij uiteraard een niet te verwaarlozen pluspunt.

defantastischetasHet boek begint met een kort overzicht van materialen en technieken die van pas kunnen komen én gaat vervolgens over in een stap-voor-stap uitwerking van 30 verschillende tassen. De allereerste is een eenvoudige tas die veel weg heeft van de totebags die je tegenwoordig zo vaak tegenkomt, maar dan een luxe-editie met voering. Bovendien leent dit model zich uitstekend voor allerlei varianten. Een omkeerbare tas bijvoorbeeld, een gesjabloneerd exemplaar of eentje met sier-applicaties. Geleidelijk aan kom je verschillende modellen, afmetingen en materialen tegen in dit boek die je onderling kan combineren tot je een tas hebt gevonden die helemaal bij je past.

Een gedachte over “De fantastische tas – Helen Angharad Henley”

  1. De tas is mooi geworden.
    Ik ben ook zo’n eigenwijs die verderop in dat soort boeken begint i.p.v. vooraan, als ik een leuk patroon zie. Waarom simpel beginnen als het ook gelijk moeilijk kan?
    Het lijkt me in ieder geval een heel leuk boek.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.