Getest en goedgekeurd

getestengoedgekeurdJullie weten ondertussen al dat de, voor kookboeken gereserveerde planken in mijn boekenkasten, lichtjes doorbuigen onder het gewicht. Die boeken staan daar echter niet zomaar stof te trekken én het draagvermogen van een Billy-kast te tergen. Aan het herlezen van mijn favoriete fictieboeken kom ik jammer genoeg niet toe, maar het merendeel van mijn kookboeken wordt regelmatig uit de kast gehaald. De ene keer om er rustig in te bladeren én inspiratie op te doen, maar misschien wel vaker om meteen één van mijn favoriete recepten op te zoeken.

Als ik naar die rijen kookboeken kijk, dan denk ik meteen aan de specifieke recepten die bij ons thuis zijn getest én goedgekeurd. Dit zijn daar alvast enkele van …

macaroniprimaveraDeze vegetarische Macaroni Primavera uit Zuiders koken in 30 min. bijvoorbeeld. Er zitten veel groentjes in én het is één van de weinige vegetarische recepten waar ik niets van vlees,kip of alternatieve vervanger lijk te missen.

tomatensoeppestomascarponeOf de Tomatensoep met pestomascarpone uit het boek Soep bij Janneke thuis. Een lekker soep die je eigenlijk het hele jaar door kan klaarmaken. Die zelfgemaakte pestomascarpone is bovendien erg fijn van smaak.

watkatieeetsaladesAls ik ‘Wat Katie eet’ uit het rek haal dan is het hoogstwaarschijnlijk om één van deze twee salades te bereiden. Zowel de Waterkerssalade met geroosterde pompoenpitten en gebakken eendenei als de Salade met pancetta, feta en balsamica-mosterddressing zijn heerlijk.

donderdagveggiedagOok deze Ovenschotel met champignons, prei en wortelpuree is een lekker vegetarisch gerecht waar ook quorn is in verwerkt. Je kan het recept terugvinden in Donderdag Veggiedag.

mugcakeHeb je zin in een gebakJE in plaats van een grote cake? Dan spreekt één van de supersnelle Mugcakes uit dit kookboekje je misschien wel aan. Deze marshmallow-variant bijvoorbeeld.

 

 

 

appeltaart5Dit kookboek van Janneke Philippi staat vol met uitnodigende recepten waarin appels de hoofdrol spelen. De ene zoete verleiding na de andere. Jammer genoeg kwam ik tot nu toe enkel toe aan het maken van de Appeltaart met frangipane. Zodra ik wat meer tijd heb wil ik graag ook enkele andere appeltaarten uitproberen.

kilootje-minderIk heb veel boeken met zoete lekkernijen in mijn collectie. Niet dat ik constant aan het bakken ben, maar af en toe een beetje dieetvriendelijke compensatie komt zeker goed van pas. Deze Fruitige rijstsalade met kip en kerrie-honingdressing kan je terugvinden in Kilootje minder. Gezond maar tegelijkertijd erg lekker.

hummingbird2De volgende recepten zijn vooral erg lekker maar niet bepaald dieetvriendelijk. Soms denk ik zelfs dat ik al bijkom alleen van het doorbladeren van de bakboeken van de Hummingbird Bakery. De Koekjes met witte chocolade en cranberries uit The Hummingbird Bakery : Cake Days verschijnen hier vrij regelmatig. Als traktatie op het werk, cadeautje voor een vriendin of familie, … deze doen het altijd goed.
apieceofcakeHet grote voordeel van het recept voor deze Oma’s knapperkoekjes dat ik ontdekte via A piece of Cake van Leila Lindholm, is dat je er eindeloos mee kan variëren. Vroeger maakte ik met kerst een groot aantal koekjes, allemaal volgens een ander recept. Nu maak ik het mezelf wel eens makkelijker door één gigantisch grote kom deeg te maken en dat vervolgens over kleinere schalen te verdelen waarmee ik varieer. Alle koekjes op deze foto zijn gebaseerd op dat ene basis-recept.

hummingbird1Brownies kent vrijwel iedereen. Misschien zijn ze wel de ultieme chocolade-verwennerij én natuurlijk lust ik ze zelf ook graag. Deze blondies die daar de lichte variant van zijn (én dan heb ik het uiteraard over de kleur van het gebak en NIET over het vetgehalte) vind ik echter minstens even lekker. Dit recept heeft zijn plaatsje in het eerste bakboek van The Hummingbird Bakery meer dan verdiend.

havermoutjeOnlangs mocht ik het boek Havermoutje recenseren en toen ontdekte ik eindelijk het ideale Granola-recept. Ik had de afgelopen al een paar recepten uitgeprobeerd, maar vond het uiteindelijke resultaat steeds te plakkerig. Deze Homemade Havermout Granola is lekker krokant én heeft super veel smaak. Bovendien blijft het even krokant als de eerste dag, op voorwaarde dat je hem goed afsluit in een luchtdichte pot. Hij blijft ook vrij lang goed, al moet ik daar meteen bij vertellen dat hij bij ons niet echt de kans krijgt om slecht te worden. 😉

libellebasiskookboekOok deze Tagliatelle met pancetta uit het Libelle Basiskookboek werd goedgekeurd toen hij voor het eerst op tafel kwam. Ondertussen is het alweer een hele tijd geleden sinds ik hem klaarmaakte, maar nu het weer stilletjes aan wat beter wordt, komt daar binnenkort waarschijnlijk wel verandering in.

macaronsAls afsluiting voor deze blogpost laat ik jullie nog twee van mijn favoriete boeken zien waarop ik graag terugval wanneer ik een zoete traktatie wil maken. Dit boekje met Macaron-recepten kocht ik ooit op het Boekenfestijn. De recepten zijn heel eenvoudig en je kan er makkelijk mee variëren. Zo maakte ik al vanille-macarons met witte chocoladepasta, speculaasmacarons, een pure chocolade-variant, een zomerse versie met frambozen, …

goddelijkehuisvrouwTussen 2007 en 2012 heb ik vrij veel versierde cupcakes gemaakt. Ik ben zelf niet gek van die suikerpasta, maar je kan wel perfect voor iedereen een gepersonaliseerde versie bedenken. De laatste tijd hou ik me niet meer bezig met het versieren van cupcakes, maar wanneer ik binnenkort voor mijn oma een uitzondering maak, grijp ik gegarandeerd terug naar Nigella’s basisrecept voor cupcakes dat je kan terugvinden in Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? .

2 gedachten over “Getest en goedgekeurd”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.