Subgenres fantasy

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk ben iemand die graag alles ordelijk sorteert. Op die manier weet ik steeds elk voorwerp liggen en dat is nu eenmaal erg handig. Sommige dingen kan je nu éénmaal moeilijk in vakjes indelen. Mensen bijvoorbeeld (al lijkt men dit soms te vergeten) of onze geliefde boeken. Hoort een Nora Roberts boek thuis bij thrillers of bij romantiek? Beide aspecten komen immers aan bod en maken het indelen dus vrijwel onmogelijk.

Bovendien zijn thrillers en romantiek dan nog algemene rubrieken. Romantische verhalen vind je immers terug bij Contemporary Romance, Young Adult boeken, New Adult boeken, … Onlangs zocht ik de betekenis op van een specifiek fantasy-genre en toen kwam ik tot de ontdekking dat deze categorie boeken wel héél erg veel subrubrieken bevat.

urbanfantasyUrban Fantasy = In plaats van een fantasiewereld, speelt dit genre zich af in een realistische wereld. Een herkenbare wereld die echter wel bovennatuurlijke elementen bevat. De meeste van deze verhalen vinden plaats in een hedendaagse periode. Historische, moderne of futuristische perioden zijn echter ook mogelijk. Eén ding hebben deze verhalen echter met elkaar gemeen. De locatie is steeds een stad.

contemporaryfantasyContemporary fantasy = Verhalen die zich afspelen in de vermeende echte wereld. Dat kan in de hedendaagse tijd met magie en magische wezens, maar evengoed in de tussenruimten van onze wereld of overlopend uit alternatieve werelden. Dit genre vertoont dus gelijkenissen met andere subgenres, maar onderscheid zich doordat er verwijzingen worden gemaakt naar bekende geschiedenisfeiten of elementen uit de popcultuur. (The Chronicles of Narnia behoort echter niet tot de hedendaagse fantasie doordat alle magische actie zich in de parallelwereld afspeelt en niet in het realistische gedeelte.)

paranormalromanceParanormal Romance = In dit genre speelt de romantiek een belangrijke rol. Het verhaal bevat elementen die niet te verklaren zijn en kan zowel thema’s uit fantasy, scifi en horror bevatten. Veel voorkomend zijn verhalen met romantische relaties tussen mensne en vampiers, shapeshifters en andere fantasiewezens. Ook personages met paranormale gaven zoals telekinese of telepathie kunnen in dit genre voorkomen.

supernaturalfictionSupernatural Fiction = De verhalen in deze categorie spelen zich af in de alledaagse wereld en kunnen zowel paranormale als fantasie -en horror-elementen bevatten. Eigenlijk moet ik dit genre helemaal niet omschrijven, de serie Supernatural maakt perfect duidelijk wat je in dit soort verhalen kan verwachten.

steampunkSteampunk = Dit is een subgenre van zowel sciencefiction als fantasy en speelt zich af in een wereld met door stoom aangedreven machines. In het bijzonder een omgeving die geïnspireerd werd door de geïndustrialiseerde westerse beschaving in de 19de eeuw. Bijvoorbeeld een alternatieve versie van het Brits Victoriaanse tijdperk of de Amerikaanse ‘Wild West’-periode in een post-apocalyptische toekomst waarin stoomkracht een onmisbare rol speelt. Ook elementen van andere subgenres komen vaak aan bod in dit soort verhalen. Denk maar aan horror, historische fictie, alternatieve geschiedenis, fantasy, …

superherofictionSuperhero Fiction = dit genre is vooral bekend door de Amerikaanse Comics, je kan het echter ook in andere media terugvinden. Deze verhalen draaien rond de fictieve avonturen van gekostumeerde misdaadbestrijders. Deze superhelden beschikken over bovenmenselijke krachten en bestrijden criminelen die net als hen over uitzonderlijke gaven beschikken.

sciencefantasyScience Fantasy = een subgenre onder de speculatieve fictie waarbij zowel stijlfiguren als elementen van science fiction en fantasy worden gebruikt. Soms komen ook horror-elementen voor in deze verhalen. Het verschil tussen science fiction en science fantasy? Volgens Rod Serling wordt in scifi het onwaarschijnlijke mogelijk gemaakt, terwijl science fantasy er voor zorgt dat het onmogelijk waarschijnlijk wordt gemaakt.

highfantasyHigh fantasy = fantasierijke fictie die zich afspeelt in een alternatieve fictieve (“secundaire”) wereld in plaats van de echte, of “primaire’ wereld. Een wereld die zijn eigen regels en natuurwetten volgt en hier niet het voorbeeld van de echte wereld opvolgt. De boeken van Tolkien zijn hier een perfect voorbeeld van.

juvenilefantasyJuvenile fantasy = jeugdliteratuur met fantasie-elementen. De personages zijn meestal kinderen of tieners die unieke vaardigheden bezitten of magische bezittingen hebben. Vaak beschikken ze over een aantal bondgenoten die hen helpen om krachtige tegenstanders te bestrijden. bezittingen of zelfs bondgenoten die hen in staat stellen om krachtige tegenstanders geconfronteerd.

magicrealismMagic realism = een genre waar onwerkelijke elementen een belangrijke maar vooral natuurlijke rol spelen in een realistische (vaak alledaagse) omgeving. Bij magisch realisme zijn geen duidelijke magische attributen aanwezig, maar bijvoorbeeld wel een personage dat langer leeft dan mogelijk is en wiens levensloop we tijdens meerdere generaties volgen. Een abnormale gebeurtenis in een realistische wereld dus (als ik het goed begrepen heb alleszins).

Soms lijkt een genre begrijpbaarder zonder dat je de definitie leest. Deze omschrijvingen zijn immers erg uitvoerig. Ik heb dan ook geprobeerd om die uitleg wat beknopter te maken. Dit is trouwens slechts een kleine selectie van het grote aantal fantasy-subgenres. Zo zijn er ook nog: historical fantasy, mythic fiction, comic fantasy, contemporary fantasy, Time Travel Romance, Weird Fiction, Gothic Fiction, Gods and demons Fiction, Heroic fantasy, …

Ik ben blij dat ik niet de persoon ben die moet bepalen in welk genre een bepaald boek thuishoort. Sommige genres lijken immers erg op elkaar. Zelf heb ik op Goodreads slechts drie rubrieken: YA Fantasy, Paranormal romance & Fantasy en SciFi. Gebruiken jullie veel verschillende subgenres om je boeken te sorteren?

7 gedachten over “Subgenres fantasy”

    1. Ja hé, en dat is dan nog maar de helft (of zelfs minder) van het totaal aantal subgenres. Wie weet bestaat er wel een specifieke studie voor. 🙂

  1. Er zijn eigenlijk best veel verschillende Fantasy categorieën D: Ze klinken allemaal wel leuk, haha, en ik weet eigenlijk niet echt welke ik het meeste lees.

  2. Ik ben niet zo van de fantasy in boeken, in series weer wel, dus ik heb alleen wat uit de derde en vierde category gelezen. In de Science Fiction zijn er ook een boel subcategorieën trouwens!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.