Vrijwillige tips #8

tipsVoor wie de start van deze rubriek gemist heeft, leg ik snel nog even de titel ‘Vrijwillige tips’ uit. Nu ja, veel uitleg komt er niet aan te pas hoor. Je hoeft dus niet te vrezen voor een lang epistel. Ik werk ondertussen al zo’n 13 jaar als vrijwilliger voor de plaatselijke bibliotheek. Op regelmatige basis kaft ik voor hen een heel deel van de nieuwe aanwinsten zodat die sneller in het rek kunnen geplaatst worden. Het leuke voor mij is natuurlijk dat ik op die manier ook deels zicht heb op de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek en dus meteen ook weet welke boeken ik moet reserveren voor mezelf. In deze rubriek toon ik jullie graag welke boeken me bij de laatste lading opvielen.

Ik besloot na de vorige editie  om deze Vrijwillige Tips in de toekomst telkens per één of twee te bundelen. Een wekelijkse editie van deze rubriek leek me net iets te frequent. Deze boeken selecteerde ik bij de laatste twee ladingen boeken die werden geplastificeerd.

kiekeboemanceauDit is het verhaal van een wekker die omgetoverd wordt tot een uil, van een bloem die een leeuw wordt, van een luchtballon die verandert in een konijn… In een paar eenvoudige bewegingen veranderen de afbeeldingen als bij toverslag!

Ik heb ondertussen al veel bijzondere prentenboeken gekaft. Van een boek waar een draaidoos bijhoorde waarin je alle locaties in detail kon bewonderen tot boekjes met pluche diertjes. Boeken met draaischijven, met dieren die verstopt zitten achter beweegbare flapjes, … Dit boek leek me toch net iets meer interactie uit te lokken. De kinderen kunnen de aparte onderdelen immers zelf verschuiven en zien zo geleidelijk aan de figuur helemaal veranderen.

Kiekeboe. De dieren spelen verstoppertje. – Edouard Manceau, Uitgeverij Manteau, ISBN: 9789002255663

2014-12-17 16.37.23

Duizend vragen mét leerrijke antwoorden over de meest uiteenlopende onderwerpen staan garant voor een leuke quizavond met vrienden of familie.
Test je parate kennis met duizend vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen: van politiek en geschiedenis tot muziek en sport. Alle quizrondes zijn gebouwd rond een thema en bevatten vaak een onderliggende, spitsvondige én humoristische link.

De ‘Vreemde eend in de bijt’-ronde stelt bijvoorbeeld je kennis over dieren op de proef. Een ervan is, letterlijk, een vreemde eend. De link in de ‘Panama’-, de ‘Da Vinci Code’- en de ‘Linke soep’-ronde laten we je zelf ontdekken…

Eigenlijk ben ik nooit helemaal mee met de actualiteit. Vaak hoor ik pas na een poos vertraging wat er allemaal gaande is in zowel binnen -als buitenland. Toch vind ik het heel leuk om met vriendinnen mee te doen aan een quiz én om door dit soort boeken te bladeren. Vaak staan er weetjes in die erg interessant zijn. Al kan ik ze jammer genoeg doorgaans niet erg lang onthouden.

Het grote Knack Quizboek, 1000 vragen om je algemene kennis te testen – Raf Geussens en mede-auteurs, Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789401417303

2014-12-17 16.37.33

Pablo is de hond. Pedro het baasje. Samen hebben ze een aantal problemen die ze willen oplossen. En daar begint het probleem… ‘Van den hond’ is een humoristische maar vooral melancholische wandeltocht van twee spartelende zielen door een verkaveling waarvan je na het lezen van dit boek zult hopen dat je er woont. Al was het maar om ze eens in het echt te zien. ‘Onder een delicaat laagje hoogst verrukkelijke woordenslagroom schuilt de meedogenloze crumble van de waarheid.

Pedro Elias is een van de creatieve motoren achter programma’s als De Slimste Mens ter Wereld en Scheire en de schepping. Hij woont samen met z’n vriendin, een zoon, een hond en een aantal angststoornissen in Berchem. Hij maakte met Kamagurka cartoons voor het Vlaamse HUMO, het Nederlandse NRC, het Franse Charlie Hebdo, het Duitse Titanic, het Mexicaanse El Chamuco en het Mongoolse blad Down.

Van den hond – Pedro Elias, Uitgeverij Manteau, ISBN 9789022330647

2014-12-17 16.37.44

Als Clay Jannon zijn baan als webdesigner verliest, reageert hij op een advertentie van Penumbra’s boekwinkel die 24 uur per dag open is. Hij wordt aangenomen als verkoper voor de nacht en al snel wordt hem duidelijk dat er iets niet klopt.

De winkel heeft weinig klanten, maar die zijn wel fanatiek toegewijd. Alleen blijken ze nooit iets te kopen: ze lenen enorme, duistere boeken van gevaarlijk hoge planken, en dat allemaal in het kader van een ingewikkelde regeling met de excentrieke eigenaar Penumbra. Clay concludeert dat de winkel een dekmantel voor iets groters is en geleidelijk komt hij erachter dat Penumbra en zijn klanten een oeroud geheim op het spoor zijn. Met de hulp van zijn vrienden, waaronder Kat, een leuk en geniaal meisje dat voor Google werkt, zijn kennis van moderne techniek, en de wijsheid van Penumbra weet Clay het geheim, dat nog stamt uit de begintijd van de boekdrukkunst, te ontraadselen.
‘Het geheim van Penumbra’s boekwinkel’is een spannende zoektocht en een inspirerend en filosofisch boek vol uitzonderlijke figuren en visionaire ideeën.

We worden verondersteld om onze keuze van boeken niet enkel op de omslag te baseren. Maar ik kan niet anders dan toegeven dat deze cover me aanspreekt. Hij maakt me alleszins erg nieuwsgierig naar wat er achter de verpakking schuil gaat.

Het geheim van Penumbra’s boekenwinkel – Robin Sloan, Uitgeverij Lias, ISBN 9789088030536

2014-12-29 16.01.08

Nu nog meer voutjes!
Voutjes, dat schrijf je toch met een f? Niet volgens Vellah Bogle en Inger Hollebeek. Begin 2012 richtten zij bij wijze van grap de Facebookpagina Taalvoutjes op. In korte tijd werd de pagina een regelrechte hit en Taalvoutjes – het boek een heuse taalbestseller in Nederland en Vlaanderen. De ‘voutjes’ zijn prachtige taalmissers uit de media, van winkels, bedrijven of particulieren. De mooiste komen terecht op de Facebookpagina, vergezeld van een humoristisch commentaar.

Dit succesverhaal krijgt nu een vervolg met het tweede Taalvoutjes-boek met nieuwe toppers. Om te lachen, maar stiekem ook om van te leren.

* Ruim 365.000 Taalvoutjes-fans op Facebook!
* Hilarische taalvoutjes en bijbehorende commentaren
* Columns van bekende Nederlanders en Vlamingen
* Top tien taalergernissen van Facebookfans
* Ideaal om als cadeau te geven (of zelf te houden)

Blijkbaar heb ik het eerste deel uit deze reeks totaal gemist. Zelfs de Facebook-pagina is aan me voorbij gegaan. Ik ben me er maar al te goed van bewust dat ik zelf regelmatig zowel type -als schrijffouten over het hoofd zie (dat ik mijn teksten vaak vergeet na te kijken helpt daar natuurlijk niet echt bij). Toch hoop ik dat dit soort fouten niet vaak zijn terug te vinden op de blog. Hoe vermakelijk ze ook zijn, ik hoop dat ik ze enkel in dit boek en op de bewuste FB-pagina zal tegenkomen.

Taalvoutjes, het boek 2 – Inger Hollebeek & Vellah Bogle, Van Dale, ISBN 9789059085718

2014-12-29 16.01.29

Alba Arbuckle heeft het gevoel dat ze vastzit. Dat gevoel wordt sterker wanneer ze een portret vindt van haar overleden moeder Valentina, die ze nooit heeft gekend. Nooit heeft haar vader iets willen vertellen over haar moeder en haar stiefmoeder reageert zo mogelijk nog vijandiger op haar vragen.Met de hulp van haar beste vriend Fitz komt Alba iets meer te weten over haar moeder, maar ze besluit dat ze het hele geheim wil ontrafelen. Ze reist in haar eentje naar Incantellaria, het dorpje aan de Baai van Napels waar haar moeder vandaan kwam en waar Alba stukje bij beetje achter de waarheid komt.

Valentina’s laatste reis – Santa Montefiore, Uitgeverij Boekerij, ISBN 9789022562741

Mischa Fontaine komt er na de dood van zijn moeder achter dat ze een meesterwerk, De zigeunermadonna van Titiaan, heeft nagelaten aan het Metropolitan Museum of Art. Hij is verbaasd, want Mischa heeft nooit geweten dat ze dit schilderij bezat. Hij gaat op onderzoek uit om het mysterie rond het schilderij te ontrafelen en duikt in het verleden van zijn moeder.

Hij komt erachter dat ze vóór de Tweede Wereldoorlog in een Frans chateau werkte, waaruit ze gedwongen werd te vertrekken toen de oorlog losbarstte. Hij vermoedt dat de sleutel van het raadsel daar te vinden is en brengt een bezoek aan Bordeaux. Zijn zoektocht levert hem niet alleen de waarheid over het verleden op, maar ook een nieuwe kans voor de toekomst…

De zigeunermadonna – Santa Montefiore, Uitgeverij Boekerij, ISBN 9789022562758

Tja … Santa Montefiore is één van de vele auteurs van wie ik nog steeds geen enkel boek gelezen heb ondanks mijn voornemen om daar eens een keer verandering in te brengen. Als ik ooit eens …

2014-12-29 16.01.49

Donald Keene is zojuist gekozen als Congreslid. Hij krijgt een belangrijk project toegewezen. Maar waar werkt hij eigenlijk aan? Wordt hij gemanipuleerd? Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes in elkaar. Er is inderdaad een groter plan en dat belooft weinig goeds.
In de 22e eeuw ontwaakt Troy uit een langdurig kunstmatig coma. Hij heeft vage herinneringen aan vroeger maar krijgt pillen toegediend om die te onderdrukken. Op een dag besluit hij te stoppen met zijn medicatie.

Deze zomer kocht ik op een rommelmarkt het eerste boek uit deze serie. Na meerdere veelbelovende recensies gelezen te hebben ben ik toch wel wat benieuwd geworden naar zowel Silo als Schakel. Nu maar hopen dat het er dit jaar van komt om minstens één van beide te lezen.

Schakel – Hugh Howey, Uitgeverij Q, ISBN 9789021456645

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.