Onbekende boeken van bekende auteurs

OLYMPUS DIGITAL CAMERAToen ik het idee voor deze blogpost kreeg leek het me een heel leuke invalshoek. Sommige auteurs zijn zo bekend dat vrijwel iedereen hun boeken kent. Althans, sommige van hun boeken. De meeste van deze pouplaire schrijvers en schrijfsters hebben immers ook een aantal onbekende boeken in hun bibliografie staan én net die boeken leken me interessant voor deze blogpost. Alleen leek het niet zo evident om een lijstje samen te stellen. Ik kwam bij mijn opzoekwerk immers steeds terecht bij de bekende klassiekers én daar was ik niet naar op zoek.

Zelf lees ik immers zelden klassiekers, ik zou dus in de eerste plaats de bekende klassiekers lezen én niet het onbekende werk van deze wereldberoemde auteurs. Nee, ik had meer interesse in het meer hedendaagse werk. Of toch op zijn minst het genre boeken dat ik zelf met veel plezier verslind.

Sally_LockhartPhilip Pullman bijvoorbeeld. Hij is vooral bekend omwille van zijn ‘His Dark Materials‘-trilogie, die werd vertaald als de Gouden Kompas-serie. Het eerste boek werd verfilmd, de boeken werden door vele verslonden. Jammer genoeg nog steeds niet door mij. Deze boeken staan dus al een tijdje op mijn vrij uitgebreide Wil ik nog lezen-lijst. Pullman schreef echter meerdere boeken waaronder ook de Sally Lockhart Series. Deze reeks werd door BBC verwerkt in een TV-serie met Billie Piper in de hoofdrol.

sally-lockhart-series2

Sally Lockhart Series – Sally is sixteen and uncommonly pretty. Her knowledge of English literature, French, history, art and music is non-existent, but she has a thorough grounding in military tactics, can run a business, ride like a Cossack and shoot straight with a pistol.

When her dear father is drowned in suspicious circumstances in the South China Sea, Sally is left to fend for herself, an orphan and alone in the smoky fog of Victorian London. Though she doesn’t know it, Sally is already in terrible danger. Soon the mystery and the danger will deepen – and at the rotten heart of it all lies the deadly secret of the ruby in the smoke..

***

farmergilesofhamIn de ban van de Ring, De Hobbit … vrijwel iedereen weet dat deze boeken geschreven werden door J.R.R.Tolkien. Dat diezelfde auteur ook een humoristische middeleeuwse fabel had geschreven wist ik zelf dan weer niet.

Farmer Giles of HamFarmer Giles is not a hero. He is fat and red-bearded and enjoys a slow, comfortable life. But a rather deaf and short-sighted giant blunders on to his land, and Giles manages to ward him away with a blunderbuss shot in his general direction. The people of the village cheer: Farmer Giles has become a hero. His reputation spreads across the kingdom, and he is rewarded by the King with a sword named Caudimordax (“Tailbiter”)—which turns out to be a powerful weapon against dragons.

***

koekoeksjongOok J.K.Rowling verwierf internationale roem dankzij haar Harry Potter-serie. De schrijfster schreef echter ook ‘Een goede raad’ en bracht onder het pseudoniem Robert Galbraith een nieuwe detective tot leven. Cormoran Strike speelt de hoofdrol in zowel ‘Koekoeksjong’ als ‘Zijderups‘. Beide boeken wisten me aangenaam te verrassen.

 

***

daantjedewereldkampioenDe boeken van Roald Dahl behoorden tot mijn favorieten als kind. Nu ja, eigenlijk nog steeds. Denk maar aan ‘Matilda‘ en ‘Sjakie en de chocoladefabriek‘. Maar wisten jullie ook dat Sjakie’s avonturen verder gingen in ‘De grote glazen lift‘? En lazen jullie ook ‘De Heksen‘, De GVR‘, ‘Griezels‘ of ‘Daantje de wereldkampioen‘?

 

 

 ***

passieenparelmoerDe recentere boeken van Jojo Moyes zijn vrij bekend. Zo zullen ‘Voor jou‘ en ‘Vier plus één‘ jullie niet vreemd in de oren klinken. Kennen jullie echter haar eerdere werk. Bijvoorbeeld ‘Passie en Parelmoer‘? Dit boek is minder hedendaags als haar latere werk en het heeft een nog rustiger tempo dan de bekendere titels.

 

 

***

gravesecretVoor wie het nog niet mocht doorhebben … De serie True Blood is gebaseerd op de Sookie Stackhouse (Southern Vampire) Series van Charlaine Harris. Dankzij zowel de boeken als de serie is deze auteur erg bekend geworden. Haar andere boeken lijken daardoor naar de achtergrond te verdwijnen. Maar Charlaine Harris schreef ondermeer ook de Harper Connelly- serie waarin een jonge vrouw nadat ze getroffen werd door een blikseminslag in staat is om de lichamen van overledenen terug te vinden en hun laatste ogenblikken door hun ogen te zien.

Uiteindelijk werd deze lijst toch weer iets omvangrijker als verwacht. Niet zo lang als mijn TBR-lijst maar toch lang genoeg om hem over blogposts te verdelen. Binnenkort verschijnt hier dus het vervolg op deze ‘Onbekende boeken van bekende auteurs’.

5 gedachten over “Onbekende boeken van bekende auteurs”

  1. Leuk artikel! Ik ben volgens mij een van de enige wat de Harper Collelly serie kende voor de Sookie Stackhouse serie. Ik vind de Harper Collelly serie eigenlijk ook beter, maar dat terzijde.

    1. Ik denk dat ik de Southern Vampire Mysteries rond 2009 of 2010 heb ontdekt. Van een vriendin heb ik later de eerste twee boeken van de Harper Connelly-serie geleend. Daar heb ik dus nog twee delen om te ontdekken.

  2. Het eerste deel van de Sally Lockhart-reeks is 10 jaar geleden in het Nederlands verschenen onder de naam ‘Het raadsel van de robijn’. Ik heb het gelezen voor de Gouden Kompas-trilogie en ik vond Sally veel beter dan de trilogie. Die moet je zeker op je ooit nog eens te lezen lijst zetten 🙂
    Ook van Harper Connelly door Charlaine Harris ben ik fan en Robert Galbraith schrijft heerlijke boeken.
    Lezen maar!

    1. Al een geluk dat ik de eerste twee delen van Harper Connelly en de twee boeken van Robert Galbraith al wel gelezen heb. Anders kwamen die ook nog op mijn TBR terecht. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.