Shelfie

shelfieVoor de verbouwingen aan ons huis werden uitgevoerd, bestond mijn mini-bibliotheek uit een allegaartje van boekenkasten. Eén heel hoge, drie kleinere met dezelfde afmetingen én dan nog een heel klein model dat bijna uit elkaar viel. Dat klinkt als veel bergruimte maar eigenlijk was dat niet het geval. Hierdoor heb ik op een bepaald moment dan ook van een aantal boeken moeten afscheid nemen.

Sinds de kleine aangebouwde kamertjes plaats maakten voor een ruimere aanbouw werd de vroegere eetkamer omgetoverd tot bibliotheek. Ze valt in het niets wanneer je ze gaat vergelijke met Belle-normen, maar zelf ben ik er heel gelukkig mee. Vooral dan met het feit dat ik (momenteel) over voldoende ruimte beschik voor al mijn boeken.

bibliotheekMeer zelfs, ik bevind me immers in de luxe-positie waarin ik nog ruimte over heb. Ja, je hoort het goed … ik heb nog steeds plek om nieuwe boeken onder te brengen. Stilletjes aan wordt die beschikbare ruimte wel wat kleiner, maar door die vrije ruimten heb ik nog steeds één plank gereserveerd. Vroeger stonden hier de boeken die ik ontleende bij de bibliotheek. Zo stonden de boeken die eerst gelezen moesten worden mooi bij elkaar én goed in het zicht. Je moet immers de maximum uitleentermijn in gedachten houden en dat lukte perfect op deze manier.

Ondertussen is het al weer een tijdje geleden sinds mijn laatste bezoekje aan de bibliotheek. Vandaar dat die bewuste plank werd gepromoveerd tot het onderkomen van recensie-materiaal. Vermits die boeken voorrang krijgen op eigen materiaal.

2014-10-21 18.05.44Alleen had dit tot gevolg dat ik nog zelden aan de boeken uit mijn eigen collectie toekwam terwijl er nog veel ongelezen exemplaren op me staan te wachten. Daarom besloot ik een tijdje geleden om een eigen selectie boeken apart te zetten die ik zo snel mogelijk wil lezen. Op deze foto zie je dus de eigen exemplaren die ik heel graag wil lezen.

2014-10-21 18.05.59Terwijl deze foto dan weer net de boeken toont die ik mag recenseren én waarvan ik dus zelf vind dat ik zo snel mogelijk moet lezen. Ondertussen heb ik al enkele van die recensie-exemplaren verwerkt en zijn er alweer enkele (Offergave van Julie Kagawa, Plechtig vermoord – J.D.Robb) bijgekomen. Vermits de linkerzijde nog steeds onaangeroerd is gebleven, moet ik binnenkort misschien toch maar eens beginnen afwisselen. Dat betekent iets langer wachten voor de uitgeverijen, maar anders blijven mijn eigen boeken wel heel lang zielig wachten tot ze uit de kast worden gehaald.

Hoe pakken jullie dit aan? Verlenen jullie ook steeds voorrang aan recensie-materiaal of hou je bij je keuze enkel rekening met wat je op dat ogenblik wil lezen?

2014-11-11 13.20.19Edit: Vooruitplannen heeft natuurlijk een groot aantal voordelen, soms is er echter ook een nadeel aan verbonden. In dit geval is mijn shelfie-foto bijvoorbeeld behoorlijk achterhaald. Alle recensies verschenen ondertussen immers al op de blog. Ondertussen staan er dus niet enkel nieuwe recensie-boeken op me te wachten, ze staan zelfs op een heel andere plek. De boekenkasten zijn immers al gedeeltelijk gereorganiseerd. Ik heb nog wat extra reorganisatie-werk voor de boeg.

7 gedachten over “Shelfie”

    1. Wel euhm, die foto van de boekenkasten is al vrij oud. Momenteel is er nog maar ruimte beschikbaar. Ik ben dan ook volop aan het reorganiseren. Binnenkort post ik zeker een foto van de huidige situatie. 🙂

    1. Ze zijn in de eerste plaats op genre gesorteerd. Alle kookboeken samen, een kast met thrillers, ééntje met fantasy-boeken en ook de romans staan zoveel mogelijk samen. Boeken van dezelfde auteur staan ook bij elkaar, maar de auteurs zijn niet alfabetisch geordend. Eigenlijk staan de boeken voornamelijk op hoogte gesorteerd zodat de kaften goed beschermd zijn.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.