Online tijdrovers

Ik herinner me nog de tijd waarin ik ongeveer één keer per week online kwam om mijn Hotmail-account te controleren en school-opdrachten te posten via Blackboard (of was het Schoolboard? Blijkbaar herinner ik het me niet meer tot in de detail.) Op de moment hadden we al thuis internet, eerder ging ik immers af en toe naar de bibliotheek om daar dan op een kwartiertje tijd snel mijn mail te checken en wat zaken op te zoeken. Ondertussen gaat het er een ‘klein’ beetje anders aan toe.

Internet begon een steeds grotere rol te spelen in mijn dagelijks leven. Eén email-account werden er als snel twee én enkele jaren later kwam er nog een derde bij. Zo’n 11 à 12 jaar geleden kwam mijn allereerste Zwartraafje-site tot stand. Nog een heel beperkte versie, maar toch weer een stap vooruit in mijn online bestaan. Enkele jaren later begon plots het hele Facebook-gebeuren. Had ik net het chatten via ICQ en Messenger onder de knie gekregen en plots ging er weer een heel nieuwe wereld voor me open.

Sindsdien is het steeds maar sneller gegaan én zijn er steeds meer online tijdrovers bijgekomen. Want ja, hoe leuk die zaken ook kunnen zijn, je lijkt er zo een aantal uren aan kwijt te kunnen spelen. Vroeger speelde ik bijvoorbeeld Pet Society op Facebook. Een ontspannend spelletje, tot men allerlei opdrachten in het spel invoerden waardoor je meerdere keren per dag moest inloggen. Op de duur was het dus eerder een vortex waar het grootste deel van mijn vrije tijd in leek te verdwijnen. Na een tijdje ben ik er dan ook mee gestopt, maar niet vooraleer ik er een heuse vriendin aan had overgehouden. Ja hoor, dat was de grootste bonus die Pet Society me ooit heeft opgeleverd.

Toen ik stopte met dat spel leek ik plots weer veel meer tijd te hebben, maar dat duurde maar tot ik Fanfiction had ontdekt. Terwijl ik aan het wachten was op het vervolg in een spannende serie ondekte ik immers een hele hoop verhalen van medefans, die net als ik het verhaal liever in een andere richting zagen lopen. Ik kan jullie wel vertellen dat ik in die periode veel minder boeken las dan nu. Er verschenen immers elke dag nieuwe hoofdstukken, nieuwe verhalen, … Ook die online tijdrover heb ik uit mijn leven verbannen.

Toch lijken de uren nog steeds voorbij te vliegen zodra ik me achter de computer heb geïnstalleerd. De huidige tijdrovers? Wel drie email-accounts en drie facebook-accounts nemen al een grote hap uit dat tijdbudget weg. De emails zijn snel gecontroleerd, maar FB durft wel eens wat langer duren. Die ‘snel eventjes zien of er nog leuke wedstrijden zijn’ en ‘vlug eventjes de Zwartraafje-pagina aanvullen’ verloopt doorgaans minder snel als verwacht.

Ook mijn persoonlijke Goodreads en Pinterest-pagina moet natuurlijk up-to-date blijven. Op de site zelf moet ook regelmatig iets worden toegevoegd of aangepast én dan is er natuurlijk ook de blog. Recensies schrijven, blogposts uitwerken, research doen, afbeeldingen zoeken én bewerken, …

De laatste tijd is het vooral de blog waar veel tijd in kruipt er komt zelfs een heuse planning bij kijken om alles op tijd klaar te krijgen. Een extra deel tijd heb ik dan weer nodig om naast de blog ook de sociale media bij te houden. Dat ik mijn recensies niet enkel op mijn eigen site post, maar ook op die andere sociale kanalen en sites als Bol.com, Watleesjij.nu, Hebban.nl en Standaard Boekhandel vraagt uiteraard ook wat tijd.

Ook Bloglovin mag ik zeker niet vergeten te vermelden. Ik probeer immers dagelijks alle nieuw verschenen blogpost van collega-bloggers te lezen en een aantal reacties bij hen acher te laten. Vermits een dag nog steeds maar 24 uur telt en het tempo op Twitter wat hoog voor me ligt, kom ik daar minder vaak langs. Ook ga ik minder vaak op verkenning bij Pinterest, ik ontdek er immers veel te veel zaken die ik graag eens wil uitproberen terwijl ik er de tijd niet voor heb. 😉

Wat zijn voor jullie de grootste online tijdrovers?

3 gedachten over “Online tijdrovers”

  1. Gelukkig brengt het internet ook veel leuks met zich mee 😉 maar je hebt gelijk, er kan heel veel tijd in gaan zitten! Mijn eigen blog maar ook andere blogs lezen gaat de meeste tijd inzitten. Facebook gebruik ik nu ietsje minder, maar als je veel in die groepen gaat neuzen en kletsen ben je zo een paar uur verder.
    Voor de rest zit ik ook graag achter Pinterest en Instagram..

    1. Bij Instagram heb ik zelf nog geen account. Ik post de foto’s van mijn knutselwerkjes, gebak en dergelijk dan ook voornamelijk op Facebook en Pinterest. Toen ik die laatste site voor het eerst ontdekte heb ik er heel wat uurtjes gespendeerd. Er vallen zoveel mooie/leuke/originele/… zaken te ontdekken.

  2. Bij mij is vooral Facebook de grote tijdslokop.
    Met al die boekensites die ik volg voor mijn werk, ben ik elke dag een paar uurtjes zoet… Gelukkig mag ik dat dan ook onder werktijd doen 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.