Favoriete fictieve boekenwinkels

favorietefictieveboekenwinkelsAlthans dat was het oorspronkelijke plan toen ik aan de blogpost begon. Al snel ontdekte ik dat mijn lijstje met fictieve boekenwinkels vrij kort zou zijn én begon ik het geleidelijk aan te vullen met een aantal films met leuke scènes die zich in een boekenwinkel afspelen. In dit lijstje vind je dus zowel boekenwinkels terug die ik heel graag in het echt zou willen bezoeken als films waar een boekenwinkel een belangrijke rol speelt. Als ontmoetingsplek, als décor voor een ontroerende scène, …

Zo vond ik de scènes prachtig waarin de boekenwinkel uit de film ‘Hugo’ aan bod kwam. Torenhoge stapels, een norse verkoper die zijn klanten de hele tijd in het oog blijft houden, rijen én rijen boeken die staan te wachten tot iemand hen van het rek neemt, …

Ook ‘The Shop around the corner’ verdiend zeker een plaatsje in deze lijst. De meesten onder jullie zullen hem wel kennen uit de film ‘You’ve got mail’ waarin het personage dat door Meg Ryan wordt gespeeld, dit kleine knusse winkeltje met kinderboeken uitbaat en tussendoor ook nog eens voorleest voor die kleine lezertjes.

JA natuurlijk staat ‘Flourish & Blotts’ hier mee tussen. Ik weet dat niet iedereen fan is van Harry Potter (al begrijp ik nog steeds niet goed hoe je deze boeken NIET leuk kan vinden), maar welke boekenworm wil er nu niet eens rondsnuisteren tussen dit aanbod van magische boeken. Spreukenboeken, historische boeken over de tovenaarswereld, biografiën van bekende Tovenaars (de ene al wat geloofwaardiger als de andere), …

De meeste mensen kennen ondertussen Belle’s uitgebreide bibliotheek. Een plek waar het heerlijk vertoeven is en je waar al snel zou vergeten dat je eigenlijk een gevangene bent. Toch vind ik het boekenwinkeltje in het dorp waar ze telkens opnieuw naartoe gaat voor nieuw leesvoer minstens even leuk.

Wie ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind gezien heeft weet ongetwijfeld over welke scène ik het heb. Een van de weinige films met Jim Carrey die me echt wist te ontroeren. Let vooral op hoe de boeken in de rekken zijn geplaatst. Ik veronderstel dat ze in deze winkel van mysteries houden. 😉

Ook ‘The Answer Man’ viel beter mee dan ik had verwacht. In deze film volgen we Arlen Faber, die dankzij zijn succesboek ‘God en ik’ wereldberoemd werd. Jammer genoeg lijken mensen er ook van uit te gaan dat hij op alles het antwoord weet. Sommigen lijken zelfs te geloven dat hij een rechtstreekse verbinding heeft met God en zo aan alle antwoorden kan geraken. Niemand weet hoe hij eruit ziet en dat wil hij liefst ook zo houden … Jeff Daniels en Lauren Graham spelen de hoofdrollen in deze film, maar vrij veel scènes spelen zich af in een klein boekenwinkeltje waar de boeken soms zo hoog zijn opgestapeld dat ze wankele torens vormen.

Ook ‘Serendipity’ krijgt van mij een plekje in deze blogpost. Eigenlijk komt er niet echt een boekenwinkel aan te pas, maar ik heb altijd gehouden van de rol die het boek ‘Liefde in Tijden van Cholera’ in deze film speelt. Hoe ze het lot vrij spel geven en Jonathan vervolgens jarenlang op zoek gaat naar dat ene specifieke exemplaar van dit boek.

Ook nog een kleine vermelding voor:

Het kleine winkeltje vol reisgidsen dat bekend werd door de film Notting Hill. Het kleine pand is blijkbaar niet enkel geschikt om je gedroomde reisbestemming te ontdekken maar ook om je ware liefde te ontmoeten.

En ‘Shakespeare & Co’, de boekenwinkel waar Harry en Sally elkaar voor de derde keer ontmoeten in de film ‘When Harry met Sally’. Volgens mij glimlach ik iedere keer tijdens de ‘Someone is staring at you in Personal Growth’-scène.

Welke fictieve boekenwinkels zouden er bij jullie zeker in je lijstje staan?

Oorspronkelijk stonden er screenshots van de winkels bij deze blogpost maar vermits ik niet zeker weet of je screenshots mag gebruiken (copyrightgewijs) heb ik ze voor de zekerheid maar allemaal verwijderd.

2 gedachten over “Favoriete fictieve boekenwinkels”

  1. Je hebt alle boekwinkels die mij te binnen schoten al opgesomd: die uit Harry Potter, You’ve Got Mail en Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.