Mark your page …

Ik weet dat er mensen zijn die liefst het eerste bruikbare voorwerp dat ze te pakken kunnen krijgen gebruiken als bladwijzer. Hierdoor kom je af en toe de meest vreemde dingen tegen tussen de bladzijden van een bibliotheekboek. Zo ontdekte ik al een brief waarin iemand haar voormalige vriendin bedreigde met een proces, een officieel document dat een echtscheiding bevestigde, een oude foto die ik graag had terugbezorgd aan de eigenares (die ik enkel van gezicht ken en dus niet van naam, laat staan haar adres), … Wat ik soms wel leuk vind, zijn de uitprints van de bibliotheek, zo weet je meteen welke andere boeken die lezer ook wou lezen.

Bij mij zal je dergelijke zaken niet terugvinden tussen mijn boeken, nog een gsm die als dienstdoende bladwijzer fungeert en al helemaal geen omgeplooide hoekjes. Nee hoor, ik ben echt wel een bladwijzer-fan. Ik heb natuurlijk een aantal zelfgemaakte exemplaren, maar door de jaren heen heb ik ook een kleine verzameling aan bladwijzers bij elkaar gekregen.

2014-05-20 18.05.31Dit zijn bijvoorbeeld mijn drie oudste exemplaren. De linkse is wat gedeukt, maar verder zijn ze nog allemaal in goede staat. Ik heb ze ondertussen al zolang dat ik zelfs niet meer weet van waar ze juist komen. Maar wat ik me meen te herinneren is dat ik de linkse ooit als prille tiener ergens in Antwerpen heb gekocht, de middelste van iemand cadeau kreeg voor een verjaardag en de rechtse dat weet ik dan weer wel … die kreeg ik van mijn tante als verjaardagsgeschenk. Een tante die altijd erg leuke cadeautjes wist te bedenken, misschien wist ze al jaren op voorhand dat de geweldige Harry Potter-reeks er ging komen want dit knappe uil-exemplaar is ideaal om bij die boeken te gebruiken.

2014-05-20 18.05.47Dan zijn er ook nog deze magnetische versies. De linkse kocht ik het laatste aan tijdens het boekenfestijn in Mechelen. Bij de editie in Antwerpen heb ik me gelukkig kunnen inhouden, want in deze reeks zijn er nog super veel leuke bladwijzers. De middelste kreeg ik van mijn echtgenoot die natuurlijk al te goed weet dat ik een zwak heb voor deze beertjes en de rechtse heb ik al iets langer en komt natuurlijk goed van pas bij een selectief aantal fantasyboeken. 😉

2014-05-20 18.06.30Toen ik jonger was gebruikte ik vooral kaartjes als bladwijzers. Normaal doe ik dit nu niet meer, maar deze kaartjes die ik van Gini Koch kreeg toegestuurd toen ik een Goodreads-giveaway won, durf ik wel te gebruiken wanneer ik haar boeken lees. Ondertussen heb ik echter meer boeken als bladwijzers, maar ik vond het wel leuk dat elk boek zijn eigen exemplaar had en dat de schrijfster ook nog eens op elk exemplaar iets anders had geschreven.

2014-05-20 18.07.20Via Blossom Books kreeg ik het mooie exemplaar van Tahereh Mafi’s boek en de overige bladwijzers op deze foto zaten tussen boeken die ik via The Book Depository bestelde.
2014-05-20 18.06.04En het ergste? Wel, … ondanks het feit dat ik zoveel leuke bladwijzers heb, gebruik ik eigenlijk altijd hetzelfde exemplaar. Ik mag het dan wel ontzettend moeilijk vinden om een top-10 van favorieten boeken op te stellen, laat staan één favoriet uit te kiezen, maar over mijn favoriete bladwijzer bestaat geen twijfel. Dat is namelijk het exemplaar dat links op de foto staat. Ik kreeg hem cadeau van een vriendin en sindsdien heeft hij in vrijwel elk boek dat ik las tijdelijk verbleven. Die met de cupcakes kocht ik zelf bij Fallen Angels in Gent, maar zoals je kan zien is hij zelfs nog niet uit zijn verpakking geraakt. 🙂

3 gedachten over “Mark your page …”

  1. Goh, we hebben zelfs dezelfde favoriete bladwijzer! 😀
    Ik heb enkele weken geleden wel een nieuwe bladwijzer voor mezelf gekocht bij The Fallen Angels: volledig in de kleur van chocolade met de sierlijke tekst “Chocolate is the Answer”.
    Ik vrees alleen dat ik zin in chocolade krijg als ik met die bladwijzer ga lezen 😉

  2. Wat een leuke boekenleggers heb je. Ik gebruik altijd óf een boekenlegger die ik bij een boek krijg (zoals die van Tahereh) of de dunne boekjes met informatie die er wel eens tussen zitten. En als dat er niet is een blaadje!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.