Indeling boekenkasten

Iedere boekenliefhebber heeft zijn eigen methode om al die geliefde boeken een eigen plekje te geven. De ene sorteert ze op kleur, de andere alfabetisch, nog andere bedenken een heel eigen systeem. Een rangschikking waar anderen hun wenkbrauwen bij zullen optrekken, maar waar de lezer zelf perfect alles weet staan.

Op kleur sorteren is niets voor mij. Maar datzelfde telt ook voor alfabetisch. In een bibliotheek (en ja, mijn collectie is toch nog steeds wat kleinschaliger) verkies ik wel deze indeling, maar voor mijn eigen verzameling boeken heb ik het wat anders aangepakt.

Eigenlijk komt het er op neer dat ik mijn boeken eerst volgens genre indeel en vervolgens op grootte. Op die manier zijn de kaften van mijn boeken ineens ook goed beschermd én ziet het er allemaal een beetje overzichtelijk uit.

kast1Ik heb dus een kast waar bovenaan drie planken met kookboeken staan. Oh ja, hier heb ik de hartige -en zoete kookboeken zoveel mogelijk bij elkaar geplaatst. Onderaan diezelfde kast staan dan de boeken de iets ‘zwaardere’ boeken. Als tiener las ik dit soort boeken wel, maar de laatste jaren lees ik echt om me te ontspannen, om te kunnen wegduiken in het verhaal én dit lukt me niet bij deze boeken. Het spreekt dus voor zich dat die twee onderste planken niet vaak worden aangesproken. In diezelfde kast heb ik ook een plank gereserveerd voor recensie- en bibliotheek exemplaren. Een luxe-situatie natuurlijk, want zodra ik een plaatsgebrek zou krijgen, moet ik hier wel een ander plekje voor zoeken. 😉

Ik heb jammer genoeg geen beweegbare ladder zoals Belle, maar weet mezelf wel te behelpen met het Ikea-trapje waar die Forever Friends beer op zit.

kast2

Als we een stap naar rechts zetten staan we voor mijn ‘spannend exemplaar’. Een kast die is voorbestemd is voor mijn thriller-collectie.

kast3Nog een stapje naar rechts en mijn favoriete genre komt binnen handbereik … Ja hoor, de fantasy-boeken. Nu ja, fantasy, Sci-Fi en Paranormal Romance om correct te zijn. In beide kasten komt soms een uitzondering voor op de formaat-regel. Een serie moet nu eenmaal bij elkaar staan. Stel je voor dat de eerste twee Harry Potter-boeken die ik jammer genoeg in een zachte cover heb, ergens helemaal anders zouden staan dan de overige hardcover-edities.

Ik zal maar alvast bekennen dat ik het erg jammer vind wanneer een reeks niet mooi bij elkaar past. Bijvoorbeeld wanneer men halverwege een serie plots op een nieuwe cover overschakelt en je als lezer dus zelfs geen keuze hebt. Vermits ik sommige boeken tweedehands heb aangeschaft, heb ik wel enkele van die niet-matchende reeksen in de collectie staan. 🙁

kast4

De laatste grote kast is half gevuld met boeken van mijn echtgenoot (voornamelijk Star Wars en Tom Clancy-boeken), de onderste planken zijn bestemd voor mijn ontspannende romans en chicklits. Mijn Katie Fforde en Maeve Binchy verzameling kan je dus hier terugvinden.

lagekastenRecht tegenover deze vier meter brede boekenmuur (ik hou echt van het uitzicht dat ik heb wanneer ik in de zetel zit) staan ook nog lagere boekenkasten. Dit keer geen luxe-situatie, maar eerder een noodzakelijk iets vermits de laminaat scheef trok door het gewicht van de boekenkasten. Deze lagere kasten dienen dus als tegengewicht … ik MOEST ze dus wel vullen met boeken.

Hier staan echter voornamelijk strips, roleplay boeken én mijn handwerk -en hobbyboeken. De cd’s zijn recent ook naar hier overgebracht, zodat ik nog meer ruimte heb in mijn fantasy-kast.

Vermits ik vrij recent aan het herorganiseren ben gegaan, heb ik momenteel veel ruimte voor nieuwe aanwinsten. Mijn beertjes mogen dus nog een tijdje beneden blijven staan, zij moeten nog niet verhuizen om meer plek vrij te maken. 😉

Hoe organiseren jullie je boekenkast(en)?

8 gedachten over “Indeling boekenkasten”

 1. Mijn boekenkasten hebben ook wel enige logica. Boeken van een bepaalde schrijver staan vaak bij elkaar en ook genre’s probeer ik bij elkaar te houden. Toch is dat lastig, omdat mijn boekenplanken verschillende hoogtes hebben, waardoor niet alles overal past.
  Onderin staan mijn spiriwiri, rollenspel, prenten, school en illustratie gerichte boeken. DIe zijn lekker zwaar… 🙂

  1. Hey Emmy, blijkbaar komen jouw reacties bij mijn spam terecht. Ik hoop dat ik er nog niet teveel ben kwijtgespeeld op deze manier. Vooraleer ik deze kasten had was dat mij ook het geval hoor. Puzzelen om alles een plaatsje te kunnen geven. Roleplay-boeken staan bij ons in de lage kast, maar die zijn wel van mijn echtgenoot.

 2. Ik had mijn kast heel lang op alfabetische volgorde, maar toen had ik ruimte gebrek en ben ik boeken creatief gaan plaatsen. Ze staan nu op genre en afwisselend liggend en staand om meer ruimte te creëren. Wat ik in ieder geval belangrijk vind is dat de series en meestal ook boeken van dezelfde schrijver bij elkaar staan. Dus op kleur is ook helemaal niets voor mij…

  1. Daar komen we in overeen. Van sommige auteurs heb ik vrij veel boeken en die plaats ik steeds bij elkaar. Voor reeksen doe ik hetzelfde.

 3. Ik heb de series inderdaad zoveel mogelijk bij elkaar staan. Ik heb verder geen logische volgorde. Ze staan zodanig geordend dat ze allemaal netjes in de kast passen. Ik heb twee rijen achterelkaar en bovenop elkaar, dus ze staan zoveel mogelijk op grootte.

  1. Gelukkig heb ik nog steeds voldoende plek voor nieuwe aanwinsten zodat ik niet met twee rijen achter elkaar moet werken. Lijkt me jammer dat je die achterste boeken dan niet kan zien staan.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.