Koninginnen – Kendare Blake

Titel: Koninginnen
Reeks: Three Dark Crowns
Auteur: Kendare Blake
Uitgeverij: Harper Collins
Bladzijden: 350p.
Prijs: 15€
Bron: recensieboek

Drie koninklijke zusjes, maar op de troon is maar plaats voor één koningin …

Op het eiland Fennbirn wordt elke generatie een drieling geboren – drie koninginnen, alle drie erfgenaam van de troon en alle drie in het bezit van een bijzondere kracht. Mirabella kan met een knip van haar vingers vlammen doen oplaaien en hevige stormen ontketenen. Katherine kan zonder blikken of blozen het dodelijkste gif doorslikken zonder ziek te worden, en Arsinoe, zo gaat het gerucht, kan de mooiste bloemen laten bloeien en wilde leeuwen temmen met één enkele blik.

Maar aangezien er maar één van hen gekroond kan worden, moeten de zussen de strijd met elkaar aangaan. Op de nacht van hun zestiende verjaardag, begint het gevecht. En dat is niet zomaar een spelletje, maar een gevecht op leven en dood …

Mijn mening:

In het begin leek Koninginnen me gewoon een leuk boek. Dit lag vooral aan de rustige start maar geleidelijk aan vond ik het steeds beter worden. We volgen de perspectieven van de zussen maar ook enkele van de mensen rond hen. Door die wisselende invalshoeken, de verschillende hoven waarin ze opgegroeid zijn én de mensen die hen omringen is het verhaal vrij gevarieerd. De snelle opvolging van perspectieven zorgt echter niet enkel voor afwisseling en vaart. Soms wisselt het immers zo frequent dat ik bepaalde kleinere personages door elkaar ging slaan.

Naast de geloofwaardige personages ben ik vooral fan van het originele concept. Dit keer geen YA-boek over een tienermeisje dat de wereld in haar eentje moet redden én er tijdens haar heldhaftige scènes steeds prachtig uitziet maar drie zussen die als dag en nacht van elkaar verschillen en omringd worden door intriges. Ook de verhouding tussen de verschillende aspecten van het verhaal was mooi gebalanceerd. Zo ben ik heel blij dat de combinatie van intriges, magie en tactiek het romantische gedeelte overheersen. Al helemaal vermits er weer sprake is van een liefdesdriehoek.

Ook al was het einde niet echt een verrassing toch wist de schrijfster me te fascineren tot het einde. Ik hoop echter wel dat bepaalde zaken nog aan bod zullen komen in het vervolg. Naast de drie gaven van Arsinoe, Katherine en Mirabella komen er ook andere gaven ter sprake maar jammer genoeg wordt hier niet verder op ingegaan. Zo waren er trouwens nog wel een aantal zaken die ik graag verder uitgediept zie worden. Er wordt in dit eerste bijvoorbeeld vrij vaak verwezen naar de buitenwereld maar eigenlijk wordt daar verder amper iets over vrijgegeven. Hopelijk krijgen we in de komende delen meer antwoorden in plaats van vragen.

Tijdens het lezen kwam ik wel enkele fouten tegen in het boek. Missende letters, een woord teveel, de opzet van een zin die vervolgens op een andere manier werd afgewerkt waardoor je merkt dat ik er iets niet klopt, … Ik weet dat dit soort fouten ook in mijn blogposts terug te vinden zijn maar bij een boek verwacht ik die veel minder.

Eigenlijk waren dat de enige twee minpunten die ik heb opgemerkt. Enkele foutjes en een aantal zaken die ik graag meer uitgediept wil zien worden. Verder heb ik namelijk vooral genoten van het verhaal. Naast de eerder vermelde pluspunten vond ik het ook heel fijn dat het verhaal zoveel contrasten bevat. Vriendschap en liefde maar ook gruwelijke meedogenloze scènes. Zo’n beetje alle mogelijke vormen van bedrog maar even goed loyaliteit en vertrouwen.

Koninginnen is een fascinerend verhaal waarin niet alleen de drie zussen een gevaarlijk spel spelen. Ook de mensen die hen omringen zetten een hele strategie uit én lijken de drie koninginnen vaak net als de gelijknamige schaakstukken te plaatsen met enkel hun eigen belang als motivatie.

Mijn persoonlijke favoriet? Ik twijfel nog een beetje tussen de mysterieuze Katherine die je doorheen het boek steeds sterker ziet worden en Arsinoe die rekening houdt met anderen én lak heeft uiterlijke schijn. Mirabella kon me tot nu toe echter niet voor zich winnen. Maar wie weet … misschien komt daar nog verandering in. Ik ben alleszins heel benieuwd naar wat Kendare Blake nog voor ons in petto heeft.

3 gedachten over “Koninginnen – Kendare Blake”

    1. Dat is alvast goed nieuws. Bij zo’n tweede deel is het immers vaak even afwachten of het wel even goed is.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.