De Nieuweling – Taran Matharu

Titel: De Nieuweling
Reeks: Summoner #1
Auteur: Taran Matharu
Uitgeverij: Best of YA / Van Goor
Prijs: 12,50€
Pagina’s: 368p.
Bron: eigen collectie

“Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie. Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen.”

Mijn mening:

Dit boek stond al een hele poos op de lijst met boeken die ik graag een keer wilde lezen. Met YALfestBE in het vooruitzicht, een event waarop Taran Matharu aanwezig zou zijn, had ik het perfecte excuus om De Nieuweling even te laten voorsteken op de rest van mijn tbr en wat bleek ook dit keer leek ik een boek te ontdekken dat beter leek te zijn dan ik had verwacht.

In de eerste plaats omdat het verhaal vrij snel op gang komt. Eigenlijk vrijwel meteen. De auteur slaagde er immers in om me binnen de kortste keren met Fletcher te laten meeleven. Bovendien vond ik het heel fijn om nog eens een mannelijk hoofdpersonage te volgen in een Young Adult-verhaal. Dat Fletcher me als karakter zo snel voor zich kon innemen lag voor een groot deel door zijn karakter en het feit dat hij opkomt tegen onrecht en de zwakkeren verdedigd ook al komt hij er zelf door in de problemen. Hij handelt immers niet altijd even doordacht maar wel steeds met goede bedoelingen en ook dat maakt hem sympathiek.

Taran Matharu bracht een fantasywereld tot stand waarin niet alleen orks, gremlins, elfen en dwergen voorkomen maar ook demonen. Doorgaans krijgen die wezens een rol als vijand of duister kwaad toegeschreven maar in dit boek gaat het niet om demonen die je liefst zo snel mogelijk wil uitdrijven. Nee, je wil hen net aan je zijde tijdens de strijd. Er is immers een oorlog gaande waarbij demonen en magische strijders onmisbaar zijn.

Jammer genoeg leven er in deze wereld ook mensen als Didric, Tarquin en Roek die hun prioriteiten niet helemaal op een rijtje hebben staan en meer bezig zijn met wat belangrijk is voor hen dan voor de voltallige bevolking die bedreigd wordt. Door personages als hen worden actuele problemen als onverdraagzaamheid en vooroordelen doorheen het verhaal verweven.

Gelukkig leert Fletcher op de academie ook andere mensen én wezens tegen die niet uitsluitend aan zichzelf denken. Samen trachten ze ervoor te zorgen dat ze niet als een pion worden weggespeeld op het spelbord dat ontstaat door een machtstrijd. Gelukkig ontdekt Fletcher niet enkel dat hij magische krachten heeft maar leert hij deze samen met zijn klasgenoten ook te hanteren. De belangrijkste les is echter dat je niet de sterkste demonen en krachten hoeft te hebben maar vooral heel slim moet zijn. Gelukkig leert Fletcher heel wat bij in dit eerste deel uit de Summoner-serie én wij met hem.

Pentagrammen, ether, een magische arena, wezens als orcs, gremlins, demonen, elfen en dwergen, een academie waarbij de focus op praktische vakken ligt in plaats van magische theoriëen, … Vooral tijdens het eerste deel van het boek deed De Nieuweling me denken aan een combinatie van verschillende fantasywerelden waar ik van hou. Denk maar aan Lord of the Rings, Septymus Heap en Harry Potter. Naarmate het verhaal op gang komt valt het echter steeds meer op dat Taran Matharu een eigen wereld heeft uitgewerkt met zijn persoonlijke favoriete fantasy-elementen.

Hopelijk vind ik binnenkort de tijd om Fletcher’s wereld verder te ontdekken in De Edele.

4 gedachten over “De Nieuweling – Taran Matharu”

  1. Ik ben het helemaal eens met je recensie, dit boek heeft mij overigens ook echt verrast. Ik had wel verwacht dat ik het leuk zou vinden maar ook weer niet zo leuk haha.

    1. Wat leuk, dan heb je echt nog zoveel fijne boeken te ontdekken. Ik ben zelf wel benieuwd naar het tweede deel uit deze serie. Gelukkig ligt dat thuis al klaar.

  2. Fijne recensie! Ik vond dit ook echt een leuk boek, ik ben hier positief door verrast! Ik ben ook erg benieuwd naar de volgende delen in de serie 😀

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.