The Jewel – Amy Ewing

thejewelTitel: The Jewel
Auteur: Amy Ewing
Uitgeverij: Young & Awesome
Pagina’s: 296 p.
Prijs: 14,99 (tijdelijke actieprijs)

“Vandaag is mijn laatste dag als Violet.
Vanaf morgen ben ik nummer 197.

Verkocht op een veiling aan een van de rijkste dames van het land …
Dat overkomt Violet. In het landhuis van de Hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook gevangenschap en duistere plannen. Violet moet onsnappen voor het te laat is. Dan blijkt dat haar beste vriendin Raven in gevaar is. Violet staat voor een onmogelijke keuze. Gelukkig blijkt ze iets heel bijzonders te kunnen, iets wat zelfs de nietsontziende Hertogin niet had kunnen vermoeden …

Mijn mening:

Wat ik bij dit boek zo leuk vind is de manier waarop hedendaagse thema’s samengevoegd worden met magische elementen. Uiteraard is The Jewel fictie maar een wereld waarin je op je uiterlijk beoordeeld wordt is wel heel herkenbaar. Een wereld waarin de kloof tussen arm en rijk gigantisch groot is is dat eveneens.

Die herkenning zorgt ervoor dat je sneller kan wegduiken in Amy Ewing’s fantasywereld. De contrasten én daar zijn er heel wat van aanwezig, hebben dan weer een intrigerend effect.

Als kind werd Violet weggerukt uit haar veilige maar arme thuishaven. Plots werd de armoede én honger ingeruild voor een training in een houderij waar de jonge meisjes in luxe opgroeien en het begrip honger onbestaand is. Dat klinkt misschien als een verbetering maar al die luxe kan niet verdoezelen dat ze opgroeien in een gouden kooi. De meisjes worden gedwongen om afscheid te nemen van hun familie en hun verleden en alsof dat nog niet erg genoeg is moeten ze uiteindelijk ook hun naam opofferen zodat ze worden teruggebracht tot niet meer als een nummer.

Violet heeft immers de pech dat ze geboren werd als surrogaat. Deze status maakt haar speciaal én kostbaar maar jammer genoeg levert haar dat niets dan problemen op. Zodra de meisjes de veiling-gerechtigde leeftijd bereikt hebben wordt ze verkocht aan een Hertogin en komt ze terecht in een kille wereld vol intriges waarin surrogaten niet meer zijn dan pionnen in een machtstrijd tussen hertoginnen en gravinnen. Ze krijgen een eigen hofdame, worden gehuld in prachtige jurken maar dat staat in schril contrast met de manier waarop ze tegelijkertijd genegeerd, bespeeld en uitgebuit worden.

Het kille (de manier waarop ze behandeld worden) in contrast met de luxe en het medische aspect deden me af en toe denken aan The Chemical Gardens van Lauren DeStefano. Sommige vergelijken het boek met De Selectie-serie, die heb ik echter zelf nog niet gelezen maar ik vermoed dat de vergelijkingen niet veel verder gaan dan de prachtige baljurk op de cover. Er komt helemaal geen wedstrijd of liefdesdriehoek te pas in dit boek van Amy Ewing.

Eerlijk gezegd sprak het romantische aspect sprak me minder aan in dit verhaal. Het liefdesgedeelte voelde voor mij persoonlijk eerder aan als een onderbreking vermits ik meer geïntrigeerd werd door de onderlinge intriges, de opbouw van Lone City, de tegenstellingen en het bestaan en de mogelijkheden van de auguriën (waar ik verder niets over wil verklappen). Die zaken wisten me voldoende te boeien om me nieuwsgierig te maken naar het verdere verloop van deze serie.

Een gedachte over “The Jewel – Amy Ewing”

  1. Ik ben echt benieuwd naar dit verhaal. Ik had al meermaals overwogen het boek te kopen (want WAUW wat een prachtige cover ook) en mss moet ik dat nu toch maar eens doen ^^

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.