Het allermakkelijkste kookboek ter wereld – J.-F.Mallet

hetallermakkelijkstekookboekterwereldTitel: Het allermakkelijkste kookboek ter wereld
Auteur: J.-F. Mallet
Uitgeverij: Kosmos
Pagina’s: 384 p.
Prijs: 25€

“Het allermakkelijkste kookboek ter wereld van J.-F. Mallet maakt zijn belofte waar: met dit boek kan iedereen een mooie maaltijd op tafel zetten! Het boek bevat bijna 200 recepten met maximaal 6 ingrediënten per recept. Weinig ingrediënten betekent weinig moeite en ook nog eens weinig afwas! Maak de heerlijke Jambalaya, verras je familie met de makkelijke kalfsrollade met asperges of geniet van een van de vele pizza- en pastagerechten. Alles wordt duidelijk in beeld gebracht waardoor dit een ideaal kookboek is voor beginners, studenten en voor iedereen die snelle inspiratie voor het avondeten nodig heeft.”

Mijn mening:

Ik heb een vrij uitvoerige verzameling kookboeken. Wat ik niet heb zijn alle boeken van de wereld. Of de titel helemaal waarheidsgetrouw is kan ik dus onmogelijk verifiëren. Wat ik wel kan doen is bevestigen dat dit een extreem makkelijk kookboek is. Ik besef dat de kleurverhoudingen niet hetzelfde zijn maar toch doet de combinatie van geel en zwart me wat aan de voor Dummies boeken denken. Eigenlijk is dat nog geen misplaatste vergelijking gezien de eenvoud van de recepten die je in dit boek kan terugvinden.

De recepten alleszins, het boek zelf is immers vrij omvangrijk en zwaar. Je kan het bijvoorbeeld niet laten openliggen bij het gewenste recept zonder de rug te breken.

20160731_111420Eén ding mag wel duidelijk wezen … de titel doet echt geen valse belofte en eigenlijk merk je dat al meteen. Waar je soms drie pagina’s tegenkomt met alleen maar het onmisbare keukenmateriaal is het lijstje van J.-F. Mallet veel korter. Wat ook al snel opviel is dat de focus dit keer NIET op gezond koken ligt maar op het jezelf makkelijk maken.

hetallergemakkelijkstekookboekterwereldElk recept bestaat uit individuele foto’s van de benodigde ingrediënten, een bondige én duidelijke bereidingswijze én een foto van het eindresultaat. Er worden maximum 6 verschillende ingrediënten gebruikt per recept én het zijn telkens voedingsmiddelen die je in vrijwel elke supermarkt kan terugvinden. Sommige van de recepten zijn zo makkelijk dat je je bijna schuldig gaat voelen vermits het nog maar amper koken lijkt. De eerlijkheid gebiedt me ook te melden dat sommige gerechten zo eenvoudig zijn dat een recept vrijwel overbodig lijkt.

hetallermakkelijkstekookboek2Persoonlijk ben ik niet meteen fan van de vrij drukke lay-out. Het merendeel van de foto’s sprak me niet echt aan. Ze tonen een eerlijke weergave van het eindresultaat maar ze zijn zo recht toe recht aan dat de maaltijden eruitzien als iets dat je in een refter mag verwachten. Blijkbaar wil het oog (of in dit geval – mijn oog) toch ook wat. Ik miste een beetje aankleding en sfeer. Deze strakke foto’s konden me vaker niet als wel overtuigen om een gerecht te willen uitproberen.

hetallermakkelijkstekookboek3Gelukkig telt dit niet voor alle foto’s en waren er wel enkele uitzonderingen die me aanspraken. Sommige van hen probeerde ik ook effectief uit.

Wat me ook opviel is dat er geen echte indelingen zijn gebruikt. Hapjes, soep, salades, vlees, vis, gevogelte, … ze staan wel in groepjes bij elkaar maar zonder duidelijk afscheiding.

gesauteerdekipmetpindakaasBlijkbaar ben ik niet zo’n fan van de soberheid van dit boek. Ik miste een beetje aankleding, sfeer en een persoonlijke noot vermits ik iemand ben die ervan houdt om door een kookboek te bladeren alsof het een leesboek is. (Foto: Gesauteerde kip met pindakaas)

– 2 tot 6 ingrediënten per recept, duidelijk gefotografeerd – Check
– Weinig bereidingstijd, de rest gaat vanzelf – Check
– Korte, simpele, duidelijke en precieze recepten – Check
– Elk recept lees je in een oogopslag en maak je in een handomdraai – Check

hetallermakkelijkstekookboekterwereld-appelkaneelrolDe beloftes die op de achterzijde van het boek prijken worden echter wel degelijk waargemaakt. Jammer genoeg stonden er niet echt recepten in die me wisten te verrassen. ‘Het makkelijkste kookboek ter wereld’ lijkt me ideaal voor een beginneling maar minder interessant voor wie al wat meer ervaring heeft. Al heeft natuurlijk iedereen wel eens een dag waarop hij het liefst zo snel én zo gemakkelijk mogelijk iets op tafel wil toveren. (Foto: Appel-kaneelrol)

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.