Blogger Vriendenboek #32

bloggervriendenboekHerinneren jullie de vriendjesboeken nog? Als je geluk had mocht je zo’n exemplaar mee naar huis nemen en invullen. Dan konden je ouders meteen ook op zoek naar NOG een pasfoto want die moest je doorgaans links bovenaan jouw pagina inplakken. Bovendien werd je ook verondersteld om een antwoord te geven op vragen als ‘Wat is je favoriete vak?’, ‘Ik ben gek op …’, ‘Ik hou helemaal niet van …‘


Het leek me leuk om daar onze eigen versie van te maken in de vorm van een Blogger Vriendjesboek. Op die manier kunnen jullie hier een heel deel blogs ontdekken en de personen achter de blogs beter leren kennen.

Dit keer zetten we Haaike van Le Petit Requin in de spotlight.

bvhaaikeprofielfotoNaam: Haaike

Leeftijd: 28 jaar

Wat studeer je of heb je gestudeerd?
Ik heb een diploma ingenieurswetenschappen -architectuur en doe momenteel een MAS in architectuurgeschiedenis en -theorie.

Heb je naast lezen nog andere hobby’s?
Voornamelijk sporten (lopen, fietsen, wandelen, skiën, zwemmen) en reizen, maar ook koken kan eigenlijk wel als een hobby beschouwd worden. Met papier knutselen doe ik ook graag, maar eigenlijk veel te weinig.

Je favoriete eten
Goh, dat is een moeilijke. Ik vrees dat ik ga passen voor deze, want ik eet teveel dingen graag om er maar eentje uit te kiezen. Wie toch een ideetje wil krijgen: alleen al in 2015 at ik 15 toprecepten

Je lievelingskleur
Mijn eerste reactie is blauw en zwart, maar eigenlijk draag ik ook wel vaak rood én komt die kleur ook in ons interieur terug.

Verzamel je (naast boeken) iets?
Niet echt; ik ben wel zot van leuke notitieboekjes, maar doordat ik er nu minder probeer te kopen en degene die ik heb probeer op te gebruiken, is er niet echt meer sprake van een verzameling.

bv haaike Oudste boekWelk boek staat al het langste in je kast? Heb je het al gelezen?
Ik vermoed dat dat een sprookjesboek van Disney is, dat ik in april 1992 – toen ik vier jaar was – van mijn grootvader kreeg en inderdaad al gelezen heb.

Heb je ooit een heuse miskoop gedaan? Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd?
Sieben Jahre van Peter Stamm had ik achteraf bekeken liever gewoon uitgeleend in de bib i.p.v. te kopen, maar een echte miskoop zou ik het nu ook niet noemen.

Luister je naar audio-boeken?
Nog nooit gedaan en het spreekt mij eigenlijk ook niet echt aan. Het komt er soms al te weinig van om naar mooie muziek te luisteren, dus wil ik die tijd niet besteden aan “lezen”.

Heb je een favoriet genre?
Nee, ik heb een vrij brede boekensmaak, al varieert die natuurlijk wel wat met de jaren: als puber las ik bijvoorbeeld veel meer thrillers en detectives, tegenwoordig lees ik vrij regelmatig klassiekers.

Welk boek zou je op die moment willen kopen?
Hebben jullie eventjes? 😉 Mijn verlanglijstje is vrij groot, maar als ik er eentje moet kiezen, dan zou ik in de categorie fictie gaan voor De Engelenmaker van Stefan Brijs en in de non-fictierekken zou ik Plenty van Yotam Ottolenghi uitkiezen.

bv haaike BoekenkastVoor welke boekenkast-indeling heb jij gekozen?
Onze boeken staan thematisch gerangschikt: fictie staat onderverdeeld naar taal (NL, EN, FR, DE, vertaalde Russen, vertaalde Portugees- en Spaanstaligen…), non-fictie naar domein (architectuur, fysica, geschiedenis, psychologie, filosofie…). Het merendeel staat in de grote kast op de foto, maar we hebben nog kleinere kastjes met kook- en reisboeken en met kinderboeken en graphic novels.

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken?
Aangezien ik geen e-reader heb lees ik enkel fysieke boeken.

Heb je een favoriet boek?
Wat een moeilijke vraag! Ik schreef vorig jaar een blogje over 10 boeken die mij zijn bijgebleven en dat is nog steeds geldig. Al kan ik er daar ondertussen nog wat aan toevoegen…

bv haaike Mooiste coversWat is de mooiste cover die je in je collectie hebt?
Serieus, deze vragenlijst lijkt echt een pak makkelijker als je gewoon de antwoorden van anderen leest dan wanneer je hem zelf moet invullen 🙂 Ik kon mij echt niet beperken tot eentje, dus zien jullie op de foto vier mooie covers: van het strakke Norwegian wood over de uitgepuurde Márquez-reeks van Uitgeverij Meulenhoff tot het veel drukkere The book of strange new things en de mooie cover van Russische sprookjes.

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …?
Ik weet niet hoeveel het er exact zijn, maar aangezien ik voor deze vraag even een snelle telling deed en al na amper een derde van onze grote boekenkast aan 100 zat, ben ik vrij zeker dat we over de 300 zitten. Oeps! 🙂

bv haaike Nieuwste boekWat is je laatst gekochte boek?
Het geheime dagboek van Klein Duimpje van Philippe Lechermeier en Rébecca Dautremer.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las?
Dat waren de verschillende sprookjesboeken die wij in huis hadden: mijn ouders lazen veel voor en dat heeft de kiem gelegd van de boekenwurm die ik later zou worden.

Wie was je favoriete auteur toen je kind was?
Als kind was dat Laura Ingalls Wilder met haar Kleine Huis-reeks; als puber stak Dirk Bracke er toch wat bovenuit. (Laura Ingalls Wilder is hier al eerder vermeld terwijl ik zelf geen enkel van haar boeken las. Dirk Bracke heb ik dan weer wel gelezen. )

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)?
J.K. Rowling, aangezien ik de zeven Harry Potters in huis heb 🙂 Ze wordt gevolgd door Coetzee met zes en Márquez met vijf boeken.

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen?
Sowieso het merendeel van de kinderboeken die ik nog bijgehouden heb. Bij de volwassenliteratuur is dat al iets moeilijker omdat ik weinig herlees (eerder “herblader”), maar Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts komt wel in aanmerking.

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen?
Echt tegen mijn zin is misschien veel gezegd, maar The Dilbert Principle van Scott Adams vond ik niet zo’n goed boek. Enige reden dat ik het heb uitgelezen is dat het in zodanig korte, los van elkaar staande stukjes geschreven is, dat ik het over een lange periode kon spreiden.

bv haaike Naam met titelsKan je je naam spellen met de eerste letters van titels uit je boekenkast?
Mijn blognaam was met die Q nogal moeilijk, dus ben ik voor mijn toch wat makkelijkere voornaam gegaan.

5 gedachten over “Blogger Vriendenboek #32”

    1. Oh, en Laura Ingalls Wilder ga ik dit jaar zeker eens herlezen; ik heb haar boeken ondertussen in het Engels gekocht (als kind las ik ze uiteraard in het Nederlands). Ik laat het je weten of ze als volwassene ook nog zo de moeite zijn 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.