Blogger Vriendenboek #23

Herinneren jullie de vriendjesboeken nog? Als je geluk had mocht je zo’n exemplaar mee naar huis nemen en invullen. Dan konden je ouders meteen ook op zoek naar NOG een pasfoto want die moest je doorgaans links bovenaan jouw pagina inplakken. Bovendien werd je ook verondersteld om een antwoord te geven op vragen als ‘Wat is je favoriete vak?’, ‘Ik ben gek op …’, ‘Ik hou helemaal niet van …‘


Het leek me leuk om daar onze eigen versie van te maken in de vorm van een Blogger Vriendjesboek. Op die manier kunnen jullie hier een heel deel blogs ontdekken en de personen achter de blogs beter leren kennen.

Dit keer zetten we Fieke van Fiekefatjerietjes in de spotlight.

fiekebloggervriendenboekNaam: Sofie, maar veel mensen noemen mij Fieke

Leeftijd:30

Wat studeer je of heb je gestudeerd? Ik begon met een bachelor in de interieurvormgeving, en behaalde daarna ook nog mijn master in de interieurarchitectuur.

 

 

haken - FiekefatjerietjesHeb je naast lezen nog andere hobby’s? Ik hou heel erg van koken en bakken, maar ik ben ook graag op andere vlakken creatief bezig: foto’s maken, haken, … Sinds dit jaar hebben we ook ons eigen tuin, dus in de moestuin werken is ook een hobby geworden!

Je favoriete eten: Dit is een moeilijke… Ik vind heel wat dingen lekker: stoofpotjes met curry en kokosmelk, álles met pompoen, maar ook een klassieke ‘stoemp’ kan mij bekoren. Dessertjes en gebak zijn ook favorieten, maar daar wil/kan ik niet in kiezen :-).

Je lievelingskleur: Blauw. Toen ik 12 was, moest ik op school een blauw-wit uniform dragen (we mochten alles dragen qua kleren, maar het moest of blauw of wit zijn). Jarenlang heb ik een afkeer gehad van blauw, maar nu draag ik het weer met plezier. Ook in huis kies ik vaak blauwe tinten voor decoratie. (ik heb zelf enkele jaren exact hetzelfde ‘uniform’ gedragen op school)

verzameling bordjes - FiekefatjerietjesVerzamel je (naast boeken) iets? Naast mijn (bescheiden) verzameling kookboeken heb ik ook een hele kast vol met kopjes en bordjes, om food foto’s mee te maken. Losse bordjes uit de kringwinkel, glazen kommetjes en enkele stuks die ik van mijn mémé kreeg. (merk op dat Kasper de kast ook heel boeiend vond, hihi 🙂)

Welk boek staat al het langste in je kast? Heb je het al gelezen? ‘Duet met valse noten’ moet zowat mijn eerste eigen boek geweest zijn. Ik kreeg het voor mijn communie van onze toenmalige buurman. Ik las het ondertussen al meerdere keren.

Heb je ooit een heuse miskoop gedaan? Een boek dat veelbelovend leek maar waarvan je het geld bij nader inzien liever aan een ander boek had gespendeerd? Vroeger, toen ik nog studeerde, kocht ik vaak vegetarische kookboeken in De Slegte, of op het Boekenfestijn. Toen ik meer en meer plantaardig begon te koken bleven die boeken onaangeraakt (vooral omdat ik de recepten te eenvoudig vond) en uiteindelijk heb ik ze weg gedaan. In mijn kookboekenkast komen nu alleen nog boeken die ik écht leuk vind. Voor ik kookboeken koop probeer ik ze eerst eens in te kijken in de boekhandel of in de bibliotheek, zo weet ik of ze de moeite zijn (of niet).

Ik koop trouwens alleen kookboeken of non-fictieboeken. Romans leen ik liever in de bib, omdat ik ze toch maar één keer lees…

luisterboeken - FiekefatjerietjesLuister je naar audio-boeken? Nee, nog nooit gedaan. We hebben wel cassettes met sprookjes, die kreeg mijn man van zijn broer met Kerst vorig jaar (zijn broer houdt nogal van fopcadeaus :-)).

Heb je een favoriet genre? Vroeger, ook toen ik studeerde :-), las ik heel veel detectives en misdaadverhalen. In het gezin waar ik toen ging babysitten hadden ze alle boeken van Pieter Aspe en ik mocht steeds het boek waar ik die avond in begon mee naar huis nemen om verder uit te lezen. Toen ik begon te werken las ik vooral chicklits voor het slapengaan, maar nu ik dit jaar meedoe met de Verbeelding Book Challenge heb ik heel wat andere genres leren kennen en ben ik blij dat mijn leeshorizon verruimd is!

Welk boek zou je op die moment willen kopen? Mijn wishlist is lang, maar bovenaan staan onder andere ‘The Oh She Glows Cookboek’, ‘Een nieuwe kijk op eten’ en het boek van De Groene Meisjes. Misschien koop ik ze op de Boekenbeurs, of anders gaan ze op het lijstje voor Kerst of mijn verjaardag.

boekenkast - FiekefatjerietjesVoor welke boekenkast-indeling heb jij gekozen? Wij hebben zo’n vakkenkast van Ikea, en mijn boeken zijn per thema gegroepeerd. Creatieve boeken bij elkaar, reisgidsen bij elkaar, fotografieboeken bij elkaar. Voor de kookboeken heb ik de Engelstalige samen gezet en de Nederlandstalige ook. Voor de kookboeken met enkel maar desserts is ook een apart vak voorzien. Per vak heb ik de boeken op kleur gesorteerd, dat ziet er leuk uit!

Lees je veel ebooks of voornamelijk fysieke boeken? Ik heb (nog) geen e-reader, dus ik lees alle boeken ‘op papier’. Onlangs downloadde ik wel de app ‘Verborgen Parels’ van de bib, waarmee je op een tablet 15 e-books gratis kan lezen tot januari. Ik ben benieuwd…

Heb je een favoriet boek? Als in: één? Dat is zó moeilijk… Afgelopen jaar las ik al meer dan 50 boeken. Op het einde van het jaar plan ik een top 10 van de boeken die ik het leukste vond, maar ik denk dat ik ze in willekeurige volgorde op ga lijsten. Té moeilijk om maar één boek te kiezen… Eén van mijn favorieten dit jaar was ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet Op de Beeck, en ‘De Boekendief’ van Markus Zusak vond ik ook heel mooi.

mooiste cover - FiekefatjerietjesWat is de mooiste cover die je in je collectie hebt? Ik vind vormgeving van boeken heel belangrijk en het was dus niet makkelijk om te kiezen. Toch koos ik voor het talent van vriendinnen Kelly en Severien, waarmee ik samen het boek Art d’Eco maakte. Dat waren zalige tijden!

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …? Even alle boeken geteld die nu in de boekenkast staan en dat zijn er 114. Momenteel ben ik wel aan het opruimen dus dat cijfer zal nog wel wat zakken. Ondertussen werden al 38 boeken opzij gelegd om weg te geven / te verkopen / te ruilen, ik moet daar eens werk van maken! De boeken die ik bezit zijn vooral kookboeken (51 stuks).

Wat is je laatst gekochte boek? ‘Vegan’, een kookboek van Sue Quinn.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las? Oh, da’s een moeilijke… Als kind verslond ik boeken. Toen mochten we in de bib nog 20 boeken per keer uitlenen. Geweldig vond ik dat! Ik las veel Bart Moeyaert, Marc de Bel, Patrick Lagrou, … Thuis hadden we ook heel wat sprookjesboeken, die vond ik ook geweldig! (Wauw, zoveel boeken mochten wij in de bib niet ontlenen. Dan had ik me pas helemaal kunnen uitleven.)

Wie was je favoriete auteur toen je kind was? Bart Moeyaert, zonder twijfel! Nu nog lees ik nog heel graag boeken van zijn hand.

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)? Er is niet echt één auteur die overheerst, maar van sommige kookboek-auteurs heb ik meerdere boeken: Chloe Coscarelli, Lisette Kreischer, Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero, Yotam Ottolenghi, …

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen? Dat zijn er heel weinig; ik kan er eigenlijk maar ééntje bedenken. ‘Duet met valse noten’ van Bart Moeyaert las ik dit jaar nog eens opnieuw. Als kind heb ik het heel vaak gelezen en ook nu vond ik het nog steeds geweldig!

Is er een boek dat je tegen je zin hebt uitgelezen? Over het algemeen lees ik boeken altijd uit, ook al vind ik ze maar niks. Dit jaar is er maar één boek dat ik niet heb uitgelezen: Vrijheid van Jonathan Franzen. Ik durf ook al eens enkele bladzijden over laten of sneller lezen als het me minder boeit. Maar gelukkig komt dat niet zo vaak voor!

naam met titels - FiekefatjerietjesKan je je naam spellen met de eerste letters van titels uit je boekenkast? Het was even zoeken en uiteindelijk is het ‘Sofie’ geworden en niet ‘Fieke’. Leuke vraag :-).

6 gedachten over “Blogger Vriendenboek #23”

    1. Welkom!Ik blijf het super vinden om mede-boekenliefhebbers te ontmoeten. Hopelijk kan je iets naar je gading vinden

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.