Ouderwets?

ouderwetsEigenlijk kan ik het gewoon niet ontkennen … ik ben vrij ouderwets ingesteld. Dat kregen we te horen toen we bij de architect onze plannen bespraken (gelukkig dacht mijn echtgenoot er net hetzelfde over als ik), maar ook toen we onze gevelsteen gingen selecteren, een keuken uitkozen, …
Smaken verschillen én maar goed ook. Blijkbaar is onze smaak dus nogal klassiek al zie ik het zelf eerder als tijdloos. Iets dat we nu mooi vinden én waar we ongetwijfeld jaren later nog exact hetzelfde over zullen denken.

Niets mis mee toch? Al blijft het niet hierbij. Ik hou van de online catalogus van de bibliotheek. Het is immers erg handig om iets vooraf te kunnen opzoeken én reserveren. Ik geniet van de vele voordelen die dat online aanbod bevat en ben zeker niet naief genoeg om deze niet te erkennen. Toch hou ik nog steeds het meest van op verkenning gaan in de bibliotheek zelf. Het rondslenteren tussen de vele boekenrekken, boeken uit het rek nemen en ze nauwkeurig bekijken of doorbladeren.

2014-12-23 23.19.45Hetzelfde telt voor mijn e-reader. Die heeft nu eenmaal vele voordelen. Hij is vrijwel gewichtloos én toch heb je meerdere boeken op zoek. Het gewicht van dezelfde hoeveelheid fysieke boeken kan ik echt niet een hele dag met me meesleuren. De laatste tijd hebben we hier regelmatig electriciteitspanne maar vermits mijn e-reader doorgaans goed is opgeladen kan ik wel zonder probleem mijn fysieke boek neerleggen én verderlezen in een e-book met ingebouwd lampje. Super handig vermits het lezen bij kaarslicht niet zo denderend is voor mijn ogen.

minionkaartIk ben een groot fan van kaartjes. Verjaardagskaartjes, kerstkaarten, of misschien wel de leukste … een kaartje wanneer je het helemaal niet verwacht. Natuurlijk zijn die sms en FB-wensen ook erg lief maar ze zullen het voor mij nooit halen bij het plezier van het vinden van zo’n envelop tussen de post.

Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen dat ik ook veel liever ingekaderde foto’s heb. Die staan hier mooi in het zicht zodat ik er regelmatig naar kan kijken. Ook onze trouwfoto’s heb ik in een album laten afprinten ook al kan ik ze evengoed op de computer bekijken. En ja, ik weet dat ik die foto’s ook op de smartphone kan bewaren of een digiframe kan kopen. Maar ook hier ben ik blijkbaar weer ‘ouderwets’ ingesteld.

2014-11-19 11.26.35Ik hou van lootjes trekken ipv Rafflecopter, van kaartjes maken/schrijven én verzenden met kerst en vervolgens wachten op de eerste enveloppen die geen rekeningen bevatten. Ik hou ervan om die kaartjes vervolgens vrij lang te laten hangen vooraleer ik ze opberg.

amnestybriefIk hou van het schrijven van brieven of mails in plaats van het sturen van een korte sms, ik heb de neiging om een favoriet recept opnieuw te bestellen in plaats van iets nieuws te proberen en schrijf mijn To Do-lists op papier in plaats van ze te bewaren op de smartphone (al gebruik ik hier wel kladpapier voor, alle kleine milieu-bewuste beetjes helpen immers wel degelijk), …

2015-01-09 11.00.41Klassiek, ouderwets, traditioneel,… je mag het noemen hoe je wil. Vastgeroest ben ik alleszins niet. Ik hou ervan om nieuwe zaken te ontdekken. Om van de voordelen van zowel het oude als nieuwe te genieten. Een e-reader en fysieke boeken, een gmail-kalender en de papieren versie, een blog-spreadsheet en blog-kalender, een bestand met favoriete quotes en een boekje zodat ik lekker doorheen kan bladeren, …

Eigenlijk is het zelfs wel een beetje grappig. Ik heb immers al jarenlang dezelfde hobby’s. Vroeger werd er mee gelachen wanneer ik zei dat ik handwerk deed en zelf dingen maakte … én nu? Nu is het plots hip om je zelfgemaakte sjaal te dragen én een eigen rokje te maken. Eigenlijk ben ik dus helemaal niet ouderwets … ik ben gewoon een trendsetter!

5 gedachten over “Ouderwets?”

 1. Ah een gelijkgezinde.. ik ben precies hetzelfde.. vooral het sturen en ontvangen van een kaartje vind ik geweldig.. Met een handgeschreven tekst.. daaruit blijkt volgens mij dat iemand echt even de tijd heeft genomen om aan je te denken en iets speciaals voor je te schrijven.. Ik ga gelijk weer wat kaartjes kopen om te versturen.. niets zo leuk als de postbode die iets in je brievenbus stopt.

 2. Heel herkenbaar.
  Persoonlijk vind ik een papieren boek fijner dan een e-book en sinds een half jaar brei ik elke dag.
  Zes jaar geleden kozen we een klassieke keuken, de moderne, strakke keuken, vonden we niets.
  Heb hier een klok staan die er ouderwets uitziet, maar ik ben er erg blij mee omdat die mij aan de klok van mijn oma doet denken.
  Boodschappenlijstjes schrijf ik met pen en papier.
  Ik heb schriftjes liggen waar ik mijn ideeën voor paint shop pro lesjes in opschrijf.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ben in veel dingen toch ouderwets.

 3. Nou dan ben ik ook lekker ouderwets hoor.. Ik vind het ook super leuk om een kaart te sturen en te ontvangen, ik borduur-haak en brei, ik gebruik nog een ouderwetse agenda, lezen betekend voor mij een boek en geen schermpje.. En zo nog wel meer dingentjes.. Soms vind ik al die vernieuwende technologie maar jammer, zoveel dingen veranderen of verdwijnen hierdoor..

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.