Droomlocaties voor vakanties

Nu ja, droom-locaties zou betekenen dat ik mijn fantasie de vrije loop mag laten én dan zou een bezoekje aan Hogwarts natuurlijk bovenaan dit lijstje staan. Ik heb het fantaseren echter serieus beperkt (zeg maar verbannen) en me beperkt tot die plekken die ik niet enkel ontzettend graag wil bezoeken én waarbij het verwezenlijken van die droomlocaties misschien ook nog eens een keertje haalbaar zal zijn.

Zo’n 14 én half jaar geleden vond mijn eerste bezoek aan Londen plaats. Op drie dagen tijd bezocht ik met een vriendin het ene museum na het andere en probeerden we de sfeer die zo kenmerkend is voor Londen op te snuiven. Jammer genoeg vlogen die dagen ontzettend snel voorbij en zaten we al snel weer in de trein op weg naar Dover waar we met de veerboot terug naar België trokken.

Sindsdien blijf ik eigenlijk maar uitzien naar een tweede citytrip. Dit keer eentje die iets langer duurt én waarbij ik lang op voorhand al perfect weet wat ik allemaal wil zien én doen. De Harry Potter experience, een bezoekje aan Platform 9 ¾, misschien wel een volledige dag om boekenwinkels te plunderen (ik hoop dat mijn bezoekje aan de HP Experience me tegen dan op de één of andere manier een bankkaart met ongelimiteerd boekenbudget heeft opgeleverd), rondslenteren over de Covent Garden Marker/Portobello Road Market en/of Camden Market, een wandeling door Hyde Park/ The Regent’s Park of Richmond Park. Ook Camden Town, Harrods, … En dan heb ik het nog niet eens over de plaatsen die voorkomen in boeken én die ik graag eens in het echt zou willen bewonderen.

Nu maar hopen dat die tweede citytrip er ooit echt van komt.

***

Glasgow, Edinburgh, Aberdeen, Dundee, … De kastelen, de natuurgebieden, de meren (een bezoekje aan Nessie mag natuurlijk niet ontbreken), de Hooglanden, de kilts ;), nogmaals de kastelen (er zijn zoveel prachtige gebouwen te bekijken in Schotland), …

Met een bezoekje aan het land dat Gerard Butler, Sean Connery, James McAvoy en Ewan McGregor als bekende inwoners mag rekenen zal je me zeker niet straffen.

***

Eigenlijk weet ik niet hoe het komt dat ik zo’n zwak heb voor Ierland. Misschien zijn het wel de vele boeken van Maeve Binchy waarin de liefde voor haar moederland zo van de bladzijden lijkt te springen. Of de indrukwekkende landschappen die je in films of bij fotoreportages te zien krijgt. Ook de prachtige taal speelt waarschijnlijk een rol. Het probleem is waarschijnlijk dat ik er gewoon zo ontzettend veel wil gaan bekijken. Van kastelen en oude landhuizen tot onvergetelijke uitzichten op de kliffen. En dan zijn er nog de vele steden en plaatsen die me fascineren: Belfast, Dublin, Galway, Kilkenny, Cork, Limerick,

Veel te veel dus om in één bezoekje te bezichtigen.
Oh ja, dat Liam Neeson, Jonathan Rhys Meyers, Pierce Brosnan, Brendan Gleeson (Mad-Eye Moody), Michael Gambon (Dumbledore) en Colin Farrell hier geboren zijn zullen de meeste van jullie misschien wel weten. Voor wie nog niet helemaal overtuigd is … ook Evanna Lynch (aka Luna Lovegood) komt hier vandaan. Als dat geen goede reclame is.

***

Als tiener ging ik al een keertje naar Jersey. Dit eilandje is zo klein dat ongeveer een derde van de bevolking in de hoofdstad St. Helier woont. Natuurlijk is het gezellig om in diezelfde hoofdstad rond te slenteren, maar ik herinner me vooral de prachtige landschappen die dit eiland te bieden had. Ook de kuststrook was indrukwekkend vermits het verschil tussen eb en vloed er ontzettend groot is. ’s Avonds kun je een grote strandwandeling doen vooraleer je het water bereikt en enkele uren later slaagt datzelfde water tot tegen de dijk.

We brachten er toen een bezoekje aan het ondergrondse oorlogsmuseum, gingen naar het Mont Orgueil Castle (dat je trouwens enkel tijdens eb kan bezoeken vermits het anders niet bereikbaar is. Ook de dierentuin stond toen op ons programma, naast een aantal mooie wandelingen. Ondertussen is het echter al weer een hele tijd geleden dat ik hier was en het lijkt me heel leuk om dit eilandje nog eens te bezoeken. Grosnez Castle, Elizabeth Castle, St. Helier, … volgens mij heb ik nog heel veel te ontdekken in Jersey.

***

Ondertussen valt mijn zwak voor het Verenigd Koninkrijk wel op natuurlijk. Niet dat ik het erg zou vinden om de Tai Mahal in al zijn pracht te mogen bewonderen, of een boek te lezen onder een palmboom op een tropisch eiland. Ook Zweden lijkt me een prachtig land om te ontdekken. Wees gerust er zijn genoeg plekken die ik graag zou willen zijn, maar desondanks kom ik telkens opnieuw bij dezelfde locaties terecht wanneer iemand me vraagt waar ik graag naar toe zou willen gaan. Waarom zou je het verder weg zoeken wanneer onze buren zoveel moois in de aanbieding hebben.

Toen ik als 14-jarige met mijn ouders en broer naar de Cotswolds ging vond ik de streek al erg mooi. We waren er toen slechts enkele dagen omdat ik een bezoekje mocht brengen aan de fabriek waar Forever Friends verdeeld werd. Naast dat bezoekje was er gelukkig nog wel een beetje tijd over om van de knappe natuur te genieten. Ik vrees dat de geweldige Bed & Breakfast waar we toen verbleven onder tussen niet meer zal bestaan, de mooie landschappen en wandelpaden zijn waarschijnlijk wel nog steeds van de partij.

Om de een of andere reden verwacht ik steeds een beetje om plots een Hobbit te zien verschijnen. De vele heuvels en knusse huisjes doen nu eenmaal een beetje aan de Shire denken. 😉

5 gedachten over “Droomlocaties voor vakanties”

  1. Ierland heb ik al gedaan, maar het is zeker voor herhaling vatbaar! Net als Londen natuurlijk met zijn vele boekenwinkels 😉 Schotland staat nog op mijn verlanglijstje om ooit eens te doen, maar ik ben helaas geen trekker, want anders had ik waarschijnlijk al kans gehad.

  2. London ben ik al twee keer naartoe gegaan en was zo leuk, misschien ga ik volgend jaar weer! Ook ben ik naar Edinburgh geweest, ook ontzettend gaaf! Dat was ook een vakantie met vrienden zonder ouders en dat was erg gezellig en Edinburgh is zo prachtig! 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.