Favoriete fictieve bibliotheken

Lezen, knutselen, recepten uitproberen, de keuken vullen met de zoete geur van een vers gebakken lading koekjes, haken, breien, …. én natuurlijk ook lijstjes. Een opsomming van zaken waar ik me naast bloggen regelmatig mee bezig hou. Dit lijstje wou ik echter al lange tijd met jullie delen.

Indien mogelijk (ik blijf nog steeds volop hopen) zou ik heel graag minstens één middag in deze fictieve bibliotheken willen verblijven. Mijn ‘Do not Disturb’-kenteken zal ik dan voor alle zekerheid maar meenemen, vermits met je neus tussen de boeken zitten, voor sommige mensen nog niet duidelijk genoeg is.

De bibliotheek van Hogwarts natuurlijk. Van de openbare tot de verboden sectie. Ik hoop dat McConagall me daar een toelatingsbriefje voor wil schrijven wanneer ik eens héél lief naar haar lach. Het lijkt me geweldig om al die magische boeken eens in het echt te ontdekken. Ik kan alleszins zonder probleem een aantal spreuken bedenken die ik erg graag wil opzoeken én overschijven om vervolgens het leven in de realiteit een pak makkelijker én aangenamer te maken. Misschien is er ook wel een boek waarin ik de bouwconstructie van die handige timeturner in kan terugvinden. Als ik in Hogwarts ben ik wil natuurlijk ook graag van die gelegenheid gebruik maken om een bezoekje aan Dumbledore’s privé-collectie te plegen.

deglazentroonThrone of Glass De bibliotheek zag eruit zoals altijd: halfdonker, hol, pijnlijk mooi met zijn oeroude stenen gewelven en eindeloze gangpaden gevuld met boeken. Het was er doodstil. […] Ze rekte haar hals om de bovenste twee verdiepingen te kunnen zien. Die waren allebei omgeven door sierlijke balustrades. Smeedijzeren kroonluchters wierpen licht en schaduw in het hoofdvertrek waar zij stond. Ze hield van deze ruimte, van de zware tafels en de roodfluwelen stoelen die verspreid in de ruimte stonden, en de versleten banken bij de enorme haarden …. (De donkere kroon – Sarah J.Maas)

Het zal al wel duidelijk zijn … Celaena is niet de enige die op deze ruimte verliefd is geworden. Ik zou met alle plezier in dit grootse labyrint met boeken ronddwalen én mijn uiteindelijke vondsten lezen bij het haarvuur.

Belle’s bibliotheek – Tja, die afbeelding zegt eigenlijk al voldoende hé. Muren vol met boekenrekken, trapjes, verdiepingen, maar bovenal een vrijwel eindeloze collectie leesvoer. Ik zou het niet erg vinden om het kasteel niet te mogen verlaten.

De bibliotheek waar Mathilda haar liefde voor boeken ontdekt. Een vrij kleine plaatselijke bibliotheek, die één van mijn favoriete personages voorzag van vele werelden om in te ontsnappen.
Ik kan misschien niet naar Mathilda’s bibliotheek gaan, maar maak met heel veel plezier gebruik van mijn eigen plaatselijke bibliotheek.

Elrond’s bibliotheek in Rivendell – Ah, Rivendell, ik vraag me af of mijn voorstellingen van hun bibliotheek overmatig zijn of eerder niet groots genoeg. Ik vrees echter dat de prachtlocatie én het minstens even mooie landschap me regelmatig zal afleiden van het verhaal dat ik wil lezen. En euhm, waar kan ik terecht voor een spoedcursus Elfs? Momenteel kan ik maar één zinnetje én die kennis is natuurlijk ondermaats om al hun boeken te ontcijferen.

De bibliotheek uit ‘Betoverd’. Al die onderaardse gangen die naar een bibliotheek leiden waar men over boeken beschikt die niet iedereen zomaar kan lezen. Het sprak meteen tot mijn verbeelding. Een plaatselijke bibliotheek voor de bevolking én een verborgen bibliotheek voor een kleine selectie van lezers. De onderaardse gangen zouden natuurlijk ook handig zijn om de ‘Ben je nu weer nieuw leesvoer gaan halen!’- commentaar te vermijden. 😉

De Bodlean Bibliotheek uit Oxford – voor de mensen die haar boeken nog niet kennen, ik heb het hier over de bibliotheek die voorkomt in de boeken van Deborah Harkness.

Ik liep vlug door het authentieke, vijftiende-eeuwse gedeelte van de bibliotheek, langs de rijen elizabethiaanse schrijfbladen. Ertussenin bevonden zich de gotische ramen, die de aandacht van de lezer naar de verzonden plafondpanelen trokken, waarop in heldere kleuren het vergulde universiteitsembleem stond afgebeeld: drie kronen en een open boek, met daarboven herhaalde malen het motto ‘God is mijn lichtbron’. (Allerzielen – Deborah Harkness)

De bibliotheek op zich is niet fictief, die kan ik dus zeker eens gaan bekijken mocht ik ooit in Oxford geraken. De kans dat ik Matthew Clairmont er zal tegenkomen (én ik heb zo’n vermoeden dat geschiedenislessen nog een pak interessanter worden wanneer je ze uit de eerste hand te horen krijgt.) is jammer genoeg een pak kleiner. 🙁

——————————————————————————–

Ik heb dit lijstje beperkt tot bibliotheken die in boeken voorkomen die ik zelf al gelezen heb. De film-versies heb ik dus niet vermeld, al lijkt een bezoekje aan de ondergrondse collectie van de Metropolitan Public Library (The librarian) me een echte eye-catcher te zijn, de ordelijke Jedi Temple Library is dan weer heel mooi maar voor mij alleszins minder rustgevend vermits ik meer van knusse bibliotheken hou. Eigenlijk zou ik dan ook wel eens langs willen bij de schoolbibliotheek van de Middelbare School waar Buffy, tussen het afrekenen met vampieren door, les volgde. Dan kan ik meteen eens dag gaan zeggen tegen Rupert Giles.

Binnenkort moet ik maar eens werk maken van mijn lijstje met favoriete fictieve boekenwinkels.

Welke bibliotheek zouden jullie nog aan dit lijstje willen toevoegen?

5 gedachten over “Favoriete fictieve bibliotheken”

  1. Die uit Belle en het Beest is zo mooi. Zelf ben ik in de Bodlean Bibliotheek geweest, super gaaf. Oxford vond ik sowieso een super mooie stad, ik wil echt een keertje terug.

  2. Ik zat vandaag in de auto aan mijn favorieten bibliotheken uit boeken te denken en blijkbaar heb ik wel iets met geheime bibliotheken die pas 1000den jaren later ontdekt worden 🙂
    Ik dacht onmiddellijk aan de bibliotheek in de Nightwalkers-reeks van Jacquelyn Frank met al die verhalen over vampieren, demonen, lycantropen, shadowdwellers, heksen, enz…
    En ook de geheime bibliotheekruimte die Richard Rahl vindt in de Wetten van Magie-reeks van Terry Goodkind doet mijn hart sneller slaan.
    Al die boeken die al zo lang ongelezen staan te wachten op iemand… 😉

    1. Die van Jacquelyn Frank spreekt me ook wel aan, al vrees ik dat die boeken nog moeilijker te ontcijferen zijn dat het Elfs. Nu ja, het zijn fictieve bibliotheken, dus als ik daar ooit geraak heb ik natuurlijk zelf ook de nodige gaven. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.