Titel: Lenna’s Plantbased Kitchen – 65 eiwitrijke, voedzame recepten voor elke dag
Auteur: Lenna Omrani
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Prijs: 27,50€
Bladzijden: 176p.
Bron: recensieboek
Met Lenna’s Plantbased Kitchen zet je binnen no time een heerlijk, eiwitrijk, plantaardig gerecht op tafel .de recepten in dit boek zijn volwaardig, kleurrijk en zitten boordevol plantaardige eiwitten – de perfecte basis voor als je genoeg energie wilt hebben en voedzaam wilt eten. Met handige tips bij de recepten en inspirerende weekmenu’s, sta je zorgeloos in de keuken. Dit worden jouw nieuwe go-to-recepten voor elke dag!
Mijn mening:
Waar Lenna is gestart met het aanbieden van veganistische varianten van bekende gerechten – een invalshoek die er voor zorgde dat vegan koken een pak toegankelijker voor me werd -verplaatst ze nu haar aandacht naar het nog voedzamer en volwaardiger maken van haar recepten. Dit deed ze in samenwerking met diëtiste Lobke Faasen. (Foto: twee van de recepten die ik heb uitgetest. Bovenaan de Triple peulvruchtencurry met gebakken bloemkool en tofu en daaronder de Carrot cake – blondies met witte bonen)
Nog niet zolang geleden werd in het nieuws benadrukt dat bewerkte voedingsmiddelen niet gezond zijn. Blijkbaar zijn bewerkte vegetarische voedingsmiddelen (vleesvervangers) zelfs nog ongezonder dan bewerkte vleesproducten. Ik begrijp dan ook dat ze haar maaltijden op een andere manier zowel voedzaam als volwaardig wil maken maar dat heeft jammer genoeg ook een nadeel voor mij persoonlijk.
De kant-en-klare vlees-vervangers worden immers vervangen door ondermeer tofu, linzen, quinoa maar vooral ook heel veel … bonen. Laat dat nu niet iets zijn waar mijn lichaam niet goed op reageert. Via haar Instagram-account deelde ze eerder al een filmpje met tips die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam hier beter mee om kan maar blijkbaar hebben die bij mij geen of amper effect.
Waar ik bij haar eerder verschenen boeken steeds verschillende gerechten wilde klaarmaken omdat de combinaties van ingrediënten lekker leken kwam ik tijdens het doorbladeren van dit boek jammergenoeg niet meteen een recept tegen dat mijn aandacht trok. Ik vind ze fascinerend klinken maar ze overtuigen me niet om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Uiteraard deed ik dat uiteindelijk wel. Je kan immers moeilijk een kookboek recenseren zonder enkele van de recepten uit te proberen. Ik koos voor de Gingerbread – baked oats met bramen, de Triple peulvruchtencurry met gebakken bloemkool en tofu en ten slotte ook nog de Carrot cake – blondies met witte bonen. Geen één van de drie was slecht maar ze konden me ook niet overtuigen om ze nogmaals te maken. De blondies deden me door hun textuur ook meer aan broodpudding denken dan aan blondies.
Ik besef echter maar al te goed dat dit een persoonlijke voorkeur is. Op zich is er op het boek zelf niets aan te merken. Het heeft een duidelijke indeling, mooie foto’s, een overzichtelijke lay-out en duidelijk geformuleerde recepten. Maar het wist me dus in tegenstelling tot haar eerste drie boeken spijtig genoeg niet te betoveren.