Julie Kagawa - De Ijzerprins

Beloften in Nimmernimmer worden niet zomaar in het wilde weg uitgedeeld. Ash is dan ook vastberaden om zijn belofte aan Meghan waar te maken en een manier te vinden om bij haar te kunnen zijn. Zelfs wanneer dit betekent dat hij hiernaar op zoek moet gaan in het gezelschap van Robin Goodfellow. Aan de start van dit boek beginnen zij samen aan een grootse tocht en zoals we hen kennen doen ze dit met een heen-en-weer gaan van beledigingen naar elkaar toe. Hun conversaties hebben vaak daardoor vaak weg van een verbaal spelletje ping-pong. :)

Van kindsaf leerde hij als Winterprins om de liefde als een zwakte te zien. Maar toen hij Meghan ontmoette begon dit geloof te wankelen. Hij werd immers voor het eerst echt verliefd, hij zag haar zo graag dat hij beloofde haar ridder te zijn. Een belofte waarvan zij hem – om hem het leven te redden – ontsloeg. Maar tevens een belofte, die Ash nog steeds wil vervullen. Het feit dat Meghan nu de Ijzerkoning is en heerst over het Ijzerrijk waar zowel Zomer-als Winterfae niet kunnen overleven maakt dit erg moeilijk. En dus is er maar één oplossing … Ash zal sterfelijk moeten worden. Makkelijker gezegd als gedaan blijkt wanneer hij in het gezelschap van zowel Puck als Grimalkin naar het Slot van Beproeving trekt waar hij volgens een (niet zo) onbekende Ziener moet slagen in een vuurproef. De prijs voor het slagen in deze test is immers het krijgen van zijn ziel.

Jammer genoeg ligt dit slot aan het Einde van de Wereld, een érg afgelegen plek. Voorafgegaan door gevaarlijke gebieden als het Doornwoud, de Dromenrivier, de Diepe Wyldernis waar ze ontmoetingen moeten zien te overleven met zowel wezens die ontstaan zijn uit legendes als creaturen die ontsproten zijn uit menselijke nachtmerries.

Gedurende deze tocht en de uiteindelijke proeven die Ash moet doorstaan komt hij tot ophelderende inzichten in zichzelf. Hij ontdekt dat hij niet enkel zijn onsterfelijkheid zal opofferen, maar ook alles wat daarbij komt kijken. En dat is natuurlijk niet niks …

Het is wel een beetje vreemd om dit boek nu vanuit Ash's perspectief te lezen, ik miste regelmatig Meghan in dit boek. Maar langs de andere kant gaat dit boek wel iets dieper in op de band tussen Ash en Puck. Bovendien leren we in dit boek een andere Ash kennen, hij is immers niet meer de onvreesde Winterprins, zonder gevoelens en twijels nu hij weet wat hij kan verliezen. Alweer slaagde Julie Kagawa er in om ondermeer dankzij haar vlotte schrijfstijl en beeldende omschrijvingen Nimmernimmer weer tot leven te brengen. Vrijwel van de eerste pagina weet ze de lezer onder te dompelen in haar fantasiewereld, het lijkt wel alsof je met het openslaan van haar boeken door C.S.Lewis' fictieve kleerkast heen wandelt en in een andere wereld terechtkomt

Ik heb de 'slechte' gewoonte om in mijn recensies zo uitvoerig te zijn, dat je als lezer al een heel deel van het verhaal kent alvorens je het zelf gelezen hebt. Dat leek me niet echt de bedoeling en dus heb ik ze wat ingekort. Wie dit onvoldoende vindt, kan HIER de originele recensie terugvinden.