Titel: De reiziger (Outlander, #1)
Auteur: Diana Gabaldon
Uitgeverij: Boekerij
736 p.

“De reiziger is een verhaal vol passie en avontuur, angst en verraad… en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt.

Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenencirkel… en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De onweerstaanbare jonge Schot James Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen trouw en verlangen, en tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.”

Mijn mening:

Wauw! Slechts één woord is uiteraard wat weinig voor een recensie, maar in dit geval lijkt deze woordkeuze wel perfect de lading te dekken. Ik ben dan ook ontzettend onder de indruk van dit eerste deel uit de Outlander-reeks en heb me tijdens het lezen meermaals afgevraagd waarom ik deze boeken nu pas lees.

Langs de ene kant vind ik het jammer dat ik Diana Gabaldon’s beeldende schrijfstijl en levendige én realistische personages nu pas ontdek … tegelijkertijd ben ik echter heel blij dat ik als een ontdekkingsreiziger – of in dit geval tijdreiziger – mijn eerste stappen in haar fantasiewereld kan zetten. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit boek later met veel plezier zal herlezen, maar die eerste kennismaking met een geweldig boek kan je uiteraard slechts één keer meemaken.

Die unieke belevenis werd voor mij een fantastische leesroes. Gabaldon heeft een uiterst expressieve manier van schrijven. Er zijn heel veel details in dit verhaal verwerkt zonder dat het ook maar een ogenblik te langdradig wordt. Het volume van dit boek zal sommige lezers misschien wat tegenstaan, maar zelf vond ik het net een ontzettend voordeel. Ik was echt ontgoocheld toen ik het einde van dit boek bereikte en – al is het maar tijdelijk – afscheid moest nemen van Claire en Jamie.

Tijdens het lezen van ‘De reiziger’ lijkt het wel alsof je … zelf in een andere tijd terechtkomt. Niet enkel leef je met de geloofwaardig neergezette hoofdpersonages mee, dankzij de visuele omschrijvingen lijk je zelf in het boek weg te duiken en je plots te midden van primitieve vestigingen en Schotse hooglanden te bevinden. Een tijdperk waarin luxe en comfort ver te zoeken zijn en goede bedoelingen lijken te verdwijnen tussen ontwetendheid en achterdocht. Maar tevens een periode waarin politieke intriges en de strijd tussen machthebbers het leven van de gewone bevolking overheersen.

Die sprong van 200 jaar bezorgt Claire een cultuurschok, benarde omstandigheden en onverwachtse ontmoetingen. Liefde is echt iets van alle tijden – daar zijn Claire en Jamie het levende bewijs van. Ik hou van dit koppel … hun humor, hoe ze tegen elkaar op botsen, de geleidelijke ontwikkeling van hun relatie, de gemoedelijke opbouw en het rustige tempo van het verhaal, … Eigenlijk hou ik gewoon van elk aspect van dit verhaal. Ik kan alleszins geen enkel minpunt bedenken – behalve het feit dat ik nu niet de tijd heb om meteen in het tweede boek weg te duiken.