Titel: Rudolph kookt 2
Auteur: Rudolph Van Veen
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
336 p.

“Eigenlijk willen we allemaal hetzelfde; elke dag lekker eten, vers gemaakt, zonder al te veel moeite. Thuis eten we anders dan in een restaurant. Liefst net zo lekker, maar natuurlijk informeler en huiselijker. Als ik thuis kook, kook ik graag zo overzichtelijk mogelijk, zonder overdreven veel afwas bijvoorbeeld. Daarom ben ik zo gek op ovenschotels en eenpansgerechten.

Voor dit kookboek heb ik al mijn favoriete recepten verzameld. Dit zijn de gerechten die ik zelf regelmatig thuis kook. Het zijn allemaal makkelijke recepten die in de meeste gevallen snel te maken zijn. Geniet van het koken en vooral van het eindresultaat!”

Mijn mening:

Sommige kookboeken zijn prachtig om in te bladeren en naar te kijken. Af en toe mogen ze hun plekje in de kast verlaten zodat je naar de beeldige foto’s kan staren van recepten die er heerlijk uitzien. Alleen blijft het daar doorgaans bij vermits de ingrediëntenlijst te uitvoerig is, het recept te complex, de schrijfwijze te belerend en bij sommige termen -en ingrediënten kan je je zelfs niets voorstellen.

‘Rudolph kookt 2′ is exact het tegenovergestelde. Gelukkig maar want mijn voorkeur gaat uit naar eenvoudige, smaakvolle gerechten zonder al te veel tierlantijntjes in plaats van het soort waarvoor je een gamma aan kommen, schalen, kloppers en spatels nodig hebt.

In dit boek heeft Rudolph Van Veen zijn persoonlijke favorieten gebundeld en stuk voor stuk zijn het duidelijk geformuleerde en makkelijk uitvoerbare recepten. Die eenvoud beperkt zich niet tot enkel tot de recepten maar komt ook naar voren in de lay-out van het boek. Ook hier zijn geen drukke achtergronden of een veelvoud aan afleidende versieringen terug te vinden. De vormgeving van dit boek is heel open en uitnodigend en de meeste recepten worden gepresenteerd naast pagina-grootte foto’s.

Het boek is opgebouwd uit tien categorieën: soep, salades, pasta, rijst, traybake, vegetarisch, vis, vlees, puddingen en traktaties. Deze indeling kan je makkelijk vooraan raadplegen in de inhoudstabel, achteraan het boek kan je dan weer terecht voor het register.

Elke rubriek begint met een persoonlijke inleiding en vijf kortere recepten rond één thema die worden opgevolgd door de overige recepten. Zo gaat de soep-categorie van start met 5 roomsoepen, terwijl de salade-rubriek begint met 5 recepten voor dressings.

Van traybakes had ik nog nooit eerder gehoord, maar dit concept waarbij alle ingrediënten samen (of in twee delen) op een ovenplaat worden geschikt waarna ze samen in de oven worden gebakken is even eenvoudig als handig. Weinig afwas, weinig tijdverlies en terwijl je gerecht aan het garen is kan je rustig de tafel dekken en bij je gasten gaan zitten.

Ook de voedingswaarde per persoon die bij elk recept vermeld wordt vind ik een heel groot pluspunt. De auteur schreef ‘Rudolph kookt 2′ in de hoop dat het een doe-boek zou worden en niet een exemplaar dat in je kast staat te pronken. Op basis van het aantal gemarkeerde recepten die ik zeker wil uitproberen, kan ik bevestigen dat hij daar in is geslaagd.