Titel: Piece of Kate
Auteur: Emily Lichthart
Uitgeverij: L.S.Amsterdam
271 p.

“Na een berg vergeefse sollicitaties gooit de 28-jarige Katherina – Kate- Smit het roer om: ze begint een taartenwebshop. Wanneer haar kersverse site getipt wordt door een hippe glossy is deze binnen de kortste keren een grote hit.

Al snel opent Kate ook een echte winkel. Als vervolgens een buitengewoon charmante zakenman in haar zaak wil investeren, lijken al haar wensen uit te komen. Ineens bevindt Kate zich in de wereld van filmfestivals, BN’ers, deftige grachtenpanden en buitenlandse reisjes.

Het succes heeft wel een keerzijde: Kate stort zich zo halsoverkop in dit nieuwe avontuur dat ze de controle dreigt te verliezen. En dan blijkt het gezegde be careful what you wish for maar al te waar …”

Mijn mening:

Wanneer de kosten van haar telefoon-abonnement enkel een dagelijkse voicemail-inbox met afwijzingen van sollicitatie-gesprekken lijkt op te leveren heeft Kate er genoeg van. Zo kan het niet langer! Ze gaat op zoek naar een oplossing en die lijken haar vriendinnen voor haar te vinden.

In plaats van te blijven zoeken naar een job die niet helemaal haar ding is, slaagt ze een heel andere richting in en maakt van haar hobby een inkomstenbron. Haar kersverse taartenwebshop krijgt dankzij een artikel op een populaire site in recordtempo heel veel aandacht én bestellingen.

Vanaf dan lijkt alles in snelvaart te gaan. Nieuwe deuren gaan open voor Kate en ze wordt overdonderd door al die nieuwe impulsen en aandacht. Ze ontmoet nieuwe mensen, krijgt nieuwe kansen en is al snel helemaal weggezonken in een droom die werkelijkheid wordt. Alleen lijkt ze te midden van al die chaos en drukte enkele belangrijke zaken over het hoofd te zien.

Het hoofdpersonage van ‘Piece of Kate’ is impulsief, creatief en ze beschikt over een klunzigheid die haar niet enkel in genante situaties doet terechtkomen maar haar ook erg menselijk en sympathiek maakt. Ze verloor bij mij echter wel enkele goede punten doordat ze door haar reactie op de onverwachtse aandacht vrij oppervlakkig overkwam.

Haar gedachtesprongen, reacties en omschrijvingen lieten me regelmatig glimlachen. Maar ook haar ouderlijke thuis die nog het beste te omschrijven valt als een geheel van absurde regels, hoogdravende slaapverwekkende preken en oneetbare én moeilijk te identificeren maaltijden waren vrij vermakelijk.

Die laatste term lijkt het boek ook perfect te omschrijven. Het boek leest vlot, bevat een aantal grappige fragmenten, twee loyale vriendinnen die je iedereen wil toewensen en een hele hoop omschrijvingen die je zin doen krijgen in één van die lekkere gebakjes. Misschien is het een goed idee om dit boek te voorzien van een waarschuwing-sticker die duidelijk vermeld dat de schrijfster en uitgeverij niet verantwoordelijk zijn voor een eventuele gewichtstoename