Titel: De gloriedagen van Walter Gom
Auteur: Marcel Vaarmeijer
Uitgeverij: LS Amsterdam
334 p.

“De 26-jarige Iris Hauser begint met haar vreemde, intrigerende buurman Walter Gom een adviesbureau. Dat wordt een groot succes. Walter Gom heeft een oplossing voor elk probleem. Op zijn eigen onorthodoxe wijze helpt hij uitgebluste schrijvers, mislukte kunstenaars, stuurloze acteurs en vastgelopen huwelijken.

Het BIB (Briljante Ideeën Bureau) verovert Nederland en het succes reikt zelfs tot in de hoogste maatschappelijke kringen.

Wanneer een advies aan een minister volledig uit de hand loopt, beginnen de media een klopjacht op de mysterieuze adviseur. Wie is Walter Gom eigenlijk?”

Mijn mening:

De samenvatting op de achterflap wist me te intrigeren en zorgde ervoor dat ik die boek wilde lezen, ook al wist ik niet goed wat ik er van mocht verwachten. Af en toe kom je op die manier een boek tegen dat je onverwachts positief verrast.

Tijdens het lezen bleek al snel dat dit gelukkig het geval was met dit boek. Walter Gom speelt daar uiteraard een grote rol bij. De term ‘uitzonderlijk’ lijkt te beperkt om deze man te omschrijven. Excentriek is dan weer wat overdreven. Eén ding is zeker … Walter Gom is een bijzonder personage. Een man die naar eigen zeggen geen talenten heeft en wiens grootste zorg is dat hij overlast ten alle tijde wil voorkomen.

Zo heeft hij zijn schoenen bijvoorbeeld bevestigd op kussentjes, zodat hij zeker geen geluidsoverlast voor zijn onderburen zou veroorzaken. Toch is het net deze onderbuurvrouw met wie hij geleidelijk aan een vriendschappelijke band opbouwt ondanks zijn gebrek aan spontaniteit en afkeer van fysiek contact.

Het lijkt alsof Walter van alles is afgezonderd, maar toch weet hij steeds een advies op maat te bedenken voor mensen die hij vaak slechts één keer ontmoet. Walter is echter zeker niet het enige eigenaardige personage in dit boek. Bert Bunder, Bolle Bob, Pinky Fox en Iris familie zijn slechts enkele van de vele bonte karakters die aan bod komen en hem om raad vragen.

En laat dat nu net iets zijn waar Walter wel goed in is. De vragen die hij stelt leggen de zwakheden van zijn klanten bloot terwijl zijn antwoorden hen een nieuwe kans bieden.

Ik moest in het begin een beetje wennen aan de wisselende tijdstippen. We volgen het hele boek vanuit Iris haar perspectief, maar toch zit er steeds een afwisseling doorheen het verhaal. Zo wisselen fragmenten van hun allereerste kennismaking elkaar af met scènes waarin hun relatie zich al in een verder gevorderd stadium bevindt. Of volg je later in het verhaal zowel de ontwikkelingen op het werk als die in Iris familie.

Hierdoor duurde het iets langer vooraleer ik volledig in het verhaal opging, maar zodra dat het geval was kon ik enorm van dit boek genieten. Zowel van de grappige scènes als de ontroerende fragmenten. Net als Graeme Simsion slaagt Marcel Vaarmeijer er volgens mij perfect in om een personage tot leven te brengen dat net door zijn eigenaardigheden en imperfecties erg overtuigend overkomt.