Titel: Magic bites (A Kate Daniels Novel)
Auteur: Ilona Andrews
Uitgeverij: ACE Fantasy
260 p.

“Whenthe magic is up, rogue mages cast their spells and monsters appear, while guns refuse to fire and cars fail to start. But then technology returns, and the magic recedes as unpredictably as it arose, leaving all kinds of paranormal problems in its wake.

Kate Daniels is a down-on-her-luck mercenary who makes her living cleaning up these magical problems. But when Kate’s guardian is murdered, her quest for justice draws her into a power struggle between two strong factions within Atlanta’s magic circles.

The Masters of the Dead, necromancers who can control vampires, and the pack, a paramilitary clan of shapechangers, blame each other for a series of bizarre killings – and the death of Kate’s guardian may be part of the same mystery. Pressured by both sides to find the killer, Kate realizes she’s way out of her league – but she wouldn’t have it any other way …”

Mijn mening:

Het is leuk wanneer een auteur plots een heel nieuwe blik werpt op het begrip fantasywereld. Op de duur heb je immers bepaalde verwachtingen zodra je de woorden vampiers en shapeshifters ziet verschijnen. ‘Magic Bites’ van Ilona Andrews wist me op dat gebied wel even te verrassen. Maar terwijl dit wel degelijk een leuke verrassing was, zorgde het tegelijkertijd wel even voor een tragere start.

Er werden immers een aantal onbekende termen vermeld terwijl die begrippen nog niet waren verklaard. Niet echt handig en daardoor duurde het dus eventjes vooraleer ik een duidelijk beeld kreeg van hoe Kate Daniels’ wereld er uit ziet en vooral hoe hij georganiseerd is.

Diezelfde Kate vond ik dan weer wel een leuk personage. Dat ze een personage is dat niet met zich laat sollen en sarcasme hanteert als een aangeboren talent is niet meteen iets nieuws. Dat ze alle regels in de omgang met magische wezens kent, maar deze minstens even vaak verbreekt dan dat ze ze opvolgt is ook geen grootse verrassing. Maar dat dit personage zichzelf aanvaard zoals ze is en niet de behoefte heeft om ook maar iets aan haar uiterlijk te veranderen is wel een verademing. Het gebeurd immers nogal vaak dat personages op dat vlak onzeker overkomen en van dat karaktertrekje heeft deze Kate dus zeker geen last.

Wat wel opviel in dit boek is dat Ilona Andrews de missie lijkt na te streven om vampiers van hun sokkel te halen. Waar deze wezens in andere boeken vaak wat worden geromantiseerd zijn ze in deze wereld niet knap, heldhaftig of moedig. Nee, het zijn net monsterachtige, kruiperige slaven

Bij ‘Magic Bites’ waren het vooral van Kate en enkele andere personages die me aanspraken. Ook het feit dat er niet meteen in het eerste boek een instant-love relatie tot stand komt was een pluspunt. (Al zie ik Curran heel graag terug verschijnen in de volgende boeken)

Ik hou van bepaalde aspecten zoals de golvende magie, de kracht van specifieke woorden en het feit dat shapeshifters moeten herstellen na hun transformaties (klinkt zoveel logischer dan dat ze hier niets van voelen) De wereld zelf … tja, daar moet ik precies nog een beetje ingroeien. Maar dat lukt waarschijnlijk wel wanneer we als lezer meer informatie krijgen toegespeeld.