Titel: Het verzet (Project Persefone, #2)
Auteur: Michelle Gagnon
Uitgeverij: Blossom Books
356 p.

“Noa heeft een tweede keer kunnen ontsnappen uit de klauwen van Mr. Mason en zijn handlangers. Samen met Zeke probeert ze nu zo veel mogelijk slachtoffers van de gruwelijke experimenten uit de laboratoria te redden, maar helaas gaat dat niet altijd goed.

Peter zit thuis met totaal andere problemen: Amanda gaat zich steeds vreemder gedragen, zijn ouders zitten hem op zijn huid en ondertussen probeert hij Persefone’s leger zo veel mogelijk te ondersteunen bij de reddingsacties.

Hoewel ze op afstand van elkaar opereren, blijven Peter en Noa elkaar nodig hebben in de harde strijd tegen de dodelijke proeven op straatkinderen. En dit wordt nog belangrijker als blijkt dat de tegenstanders dichterbij zitten dan ze denken …”

Verhaal:

Michelle Gagnon liet ‘Het experiment’ eindigen met een spannende finale. Noa en Peter werden van elkaar gescheiden en Noa ontsnapte slechts op het nippertje een tweede keer aan Mr. Mason die hen beide achterna zat. Ze slaagde hier echter enkel in door de hulp van Zeke. Enkele maanden na het einde van het eerste boek uit de Project Persefone-reeks tracht Noa samen met Zeke zoveel mogelijk jongeren te redden uit de laboratoria waar ze als willoze labratten aan verschrikkelijke experimenten worden onderworpen in een zoektocht naar een middel tegen het dodelijke PEMA. Vermits ze dit slechts met enkele doen verlopen deze reddingsacties niet altijd volgens plan.

Ondertussen probeert Peter van thuis uit om hen te helpen. Door zijn goed ontwikkelde hacker-talent aan te wenden delft hij diep genoeg in servers om de nodige bestanden op te graven. Op die manier kan hij Noa van op afstand helpen door haar de informatie te bezorgen die noodzakelijk is om de initiatieven van Persefone’s Army te doen slagen. Tegelijkertijd heeft hij echter nog met andere zaken te kampen. Zo maakt hij zich zorgen om Amanda die zich plots helemaal anders begint te gedragen en moet hij zijn illegale handelingen verborgen zien te houden om uit de problemen te blijven.

Al vier maanden lang hebben Peter en Noa elkaar niet in lijvende lijve gezien. Hun enige contact zijn enkele korte gesprekken in chatrooms. Toch blijven ze hun krachten bundelen in hun pogingen om hun gemeenschappelijke vijand te bestrijden en onschuldige slachtoffers te redden. Het schijnbaar almachtige Pike & Dolan had niet op zoveel weerstand gerekend van een bende dakloze jongeren. Persefone’s Army is echter vastberaden in hun strijd tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan …

Mijn mening:

Na het spannende einde van ‘Het experiment’ bleef de lezer met vele onbeantwoorde vragen zitten. Ik was dan ook heel nieuwsgierig naar het tweede deel in de Project Persefone-reeks. In ‘Het verzet’ zijn Noa en Peter van elkaar gescheiden en ook al zie ik hen graag samen bezig, deze scheiding heeft ook een voordeel. Door Noa en Peter uit elkaar te halen én hun verhalen apart te volgen lijk je immers hun ontwikkeling en persoonlijke groei beter te kunnen volgen. Waar je bij ‘Het experiment’ hun beide perspectieven op dezelfde gebeurtenissen kon volgen, kom je nu als lezer nog meer te weten.

Alleen worden nog lang niet alle vragen beantwoord, meer zelfs dit boek zorgt voor nog meer mysteries. Bovendien zorgen de benarde situaties waar beide in verzeild geraken ervoor dat ze steeds een stapje verder moeten gaan. Hun vrij pacifistische houding van in het begin lijkt meer en meer te vervagen, het gaat hard om hard en enkel hun hackersvaardigheden zijn niet meer voldoende om uit de handen van hun vijanden te blijven.

In dit nieuwe boek worden enkele nieuwe personages worden geïntroduceerd, maar er werd vooral dieper in gegaan op de hoofdpersonages. De vier verschillende perspectieven die in dit boek frequent worden afgewisseld zorgen voor een hoog tempo. Het veelvuldige afwisselen zorgt er ook voor dat je als lezer goed bij de les blijft. De afwisselende perspectieven en een grote porte actie (vooral aan het einde van het boek) zorgen ook voor de nodige spanning.

Ook ‘Het verzet’ leest net als zijn voorganger uiterst vlot. Alleen krijg je in dit boek niet veel antwoorden voorgeschoteld. Het lijkt er op dat dit tweede boek ons vooral voorbereid op het derde boek in deze spannende serie.