Titel: Koffie bij Murphy
Auteur: C.J.Carmichael
Uitgeverij: Harlequin
320p. E-book 179p.)

Lauren Holloway maakt graag de juiste keuzes. Dus heeft ze een degelijke opleiding en natuurlijk een degelijke man: uit een goed nest en met een carrièreplan. Wat hem er helaas niet van weerhoudt om na vele jaren huwelijk zijn rugzak te pakken en met zijn yogalerares de wereld rond te trekken, op zoek naar spirituele groei.

Voor Lauren betekent dit dat ze hun mooie huis moet verkopen, en naar een beduidend slechtere buurt moet verkassen. Daar ontmoet ze Erin, haar nieuwe buurvrouw – en in alles haar tegenpool. Toch ontstaat er een hechte vriendschap, die een basis vindt in het plaatselijke eetcafé, waar Murphy zijn bittere koffie schenkt.

Maar ook dit nieuwe leven vraagt om keuzes, en niet altijd de gemakkelijkste. Toch begint Lauren zich er meer en meer mee te verzoenen – net als met de smaak van Murphy’s koffie!

Nu ben ik sowieso iemand die vrij snel leest, maar ook dit digitale boek was wel heel snel uitgelezen. Het lijkt wel alsof E-books nog sneller weglezen dan het traditionele boek. Al kan dat natuurlijk ook iets te maken hebben met het feit dat dit boek erg vlot leest.

Lauren heeft al van kindsaf aan steeds braaf de regels opgevolgd. Ze voldeed aan de verwachtingen van haar ouders en tracht altijd het goede te doen. Wanneer haar man ernstig met stress te kampen krijgt probeert ze hem dan ook te steunen en helpen door hem in te schrijven bij een plaatselijke yogaklas. Ze had echter niet verwacht dat haar echtgenoot plots hun huwelijk als een obstakel te zien op zijn weg naar spirituele groei. En al helemaal niet dat hij haar en hun twee tienerdochters zou achterlaten om samen met zijn yogalerares aan een spirituele wereldreis te beginnen.

Een reis die hij betaald met de helft van het bedrag dat hun huis waard is. Hierdoor blijft Lauren alleen achter met haar dochters en een woning die onbetaalbaar is geworden. Er zit dan ook niets anders op dan te verhuizen naar een wijk die wel in hun budget past. Een buurt waar de huishoudens gerund worden door echte mensen. Mannen en vrouwen met elks hun eigen karakter en gewoonten, mensen die eerlijk voor hun mening uitkomen, … Iets helemaal anders dus dan Lauren, wiens vroegere kennissen verdacht veel weg hadden van de Stepford Wives, gewoon is.

Goh, ik weet niet goed wat ik van dit boek moet denken. Ik vond het erg vlot lezen en het bevat zowel een aantal grappige als ontroerende fragmenten. Alleen kon het me niet helemaal overtuigen. Misschien moet ik iets specifieker zijn … Ik vindt het liefdesverhaal in dit boek niet echt overtuigend overkomen.

Het verhaal van Erin en Lauren, die plots nieuwe buurvrouwen lijken te zijn en elkaar steeds beter leren kennen, wist me wel te raken. Het boek toont ook nog maar eens aan dat vooroordelen gevaarlijk zijn. Lauren’s eerste indruk van Erin doet haar fantasie al snel op hol slaan, terwijl ze nadien steeds dichter naar elkaar toe groeien. Van buurvrouw, naar vriendin, tot het op de duur zelfs aanvoelt alsof ze de zus ontdekt die ze nooit had.

De gebeurtenissen in dit boek laten je als lezer wel alles in het juiste perspectief zien. Gek hoe we ons zo druk kunnen maken in bepaalde zaken en niet voldoende beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben. Ook Lauren die in het begin helemaal niet wil verhuizen en alles argwanend aanschouwt, draait stilletjes aan bij. Haar vooroordelen blijken al snel ongegrond te zijn en ook haar prioriteiten worden al snel bijgeschaafd.

Het verhaal tussen de twee, erg van elkaar verschillende vrouwen, is echt wel de belangrijkste verhaallijn in dit boek terwijl het romantische aspect slechts een kleine rol speelt in dit boek.‘Koffie bij Murphy’ is dus ontspannend én ontroerend met één klein snuifje romantiek.