Titel: De budget bruid
Auteur: Anna Bell
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
301 p.

"Na jarenlang sparen voor de ultieme droombruiloft wordt Penny eindelijk door haar vriend Mark ten huwelijk gevraagd. Dolblij begint ze met het plannen van de allermooiste dag van haar leven. Maar dan slaat de schrik toe. Op onverklaarbare wijze blijkt er meer dan 10.000 pond van hun rekening te zijn verdwenen! Alhoewel, onverklaarbaar …

Als Penny naar de bank gaat, blijkt dat de enorme prijzen die ze met online bingo dacht te hebben binnengesleept toch vooral verliezen waren. Hoe moet ze dat aan Mark uitleggen? Ze besluit haar mond te houden en haar aanstaande te verrassen met de mededeling dat zij alles zelf zal regelen. Maar een bruiloft plannen met een minimaal budget is nog niet zo gemakkelijk. En hoe voorkomt Penny dat Mark de waarheid ontdekt – en ze straks alleen voor het altaar staat?

Je kan er op Facebook niet aan ontsnappen, de Diamond Dash-app lijkt zich als een virus te verspreiden. Nu ja, de verzoeken om mee te spelen alleszins wel. Bij Penelope is het echter 'Bingo Fizzle' die haar in een nare situatie brengt. Ze speelt dat spelletje immers al een hele tijd, maar hield het verloop blijkbaar niet al te gedetailleerd in de gaten en komt zo voor een onaangename verrassing te staan wanneer ze haar bankuitschriften eens grondig bekijkt.

Net nu haar vriend, correctie: verloofde, haar ten huwelijk heeft gevraagd en ze het geld dat op die rekening stond nodig heeft om haar droomhuwelijk te verwezenlijken. Al die Pinterest moodboards waar ze al mee bezig was nog voor er ook maar sprake was van een huwelijk lijken volledig overbodig geworden nu blijkt dat ze zo'n 10.000 € in mist is opgegaan. Om het maar niet te hebben over de trouwjurk van Vera Wang, want die kan ze nu helemaal niet meer betalen. Laat staan de Jimmy Choo's waar ze haar voeten een hele dag mee dacht te folteren.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, zit ze ook nog eens met het kleine probleempje van haar nietsvermoedende echtgenoot aan wie ze haar falen niet durft toegeven. Hoog tijd dus om hem in de waan te laten en een bruiloft te plannen met ongeveer een derde van het geplande budget …

Eerlijk is eerlijk … het duurde een tijdje vooraleer ik dit verhaal leuk begon te vinden en daar is Penelope de reden van. Ik ergerde me echt ontzettend aan haar oppervlakkige houding en materialistische instelling. Dat ze zich schaamt voor wat er gebeurd is kan ik wel snappen maar dat ze dit door een opeensomming van leugens en verhullingen voor haar toekomstige echtgenoot wil verbergen stoorde me. Misschien ben ik te goedgelovig, maar mij lijkt het geen goed idee om zo iets geheim te houden voor de persoon waar je je leven mee wil delen.

Gelukkig wordt Penelope door deze confronterende ontdekking verplicht om geleidelijk aan op een andere manier door het leven te gaan en meer oog te hebben voor niet-materiële zaken. Op die manier krijgt ze meer besef van al die kleine positieve zaken waar ze vroeger niet voldoende waardering voor wist op te brengen. Meer en meer wordt het haar duidelijk dat een gelukkig huwelijk belangrijker is dan die ene dag van pracht en praal. Ze leert nieuwe mensen kennen en staat meer en meer op een andere manier in het leven.

Die evolutie en de humor waarmee Anna Bell haar verhaal wist te doorspekken zorgde ervoor dat ik toch nog plezier beleefde aan dit verhaal. Je weet natuurlijk al lang op voorhand hoe het gaat mislopen én eindigen maar toch leest dit grappige én luchtige boek erg vlot. Ideaal leesvoer dus voor wie op het einde van een lange werkdag eventjes zijn gedachten op nul wil zetten.