Titel: Vermoord naakt
Auteur: J.D.Robb
Uitgeverij: Boekerij
351 p.

'Ze werd wakker in het donker. Heel even bleef ze stil liggen, huiverend, gevangen, terwijl de droom vervaagde. Na tien jaar bij de politie had Eve nog steeds dromen.

De moord op de dochter van een senator onthult haar geheime leven als callgirl. Eve Dallas wordt belast met deze gevoelige zaak, en haar onderzoek leidt naar de ondoorzichtige kringen van politiek en high society in Washington.

De zaak wordt verder gecompliceerd door de groeiende aantrekkingskracht tussen haar en Roarke, een van de rijkste en machtigste mannen ter wereld. Hij is waanzinnig knap en gevaarlijk – en de hoofdverdachte …'

Ik heb nog lang niet alle boeken van Nora Roberts gelezen en vind het eigenlijk wel een heel leuk idee dat ik nog zoveel verhalen en personages van haar kan ontdekken. Toen ik hoorde dat ze onder het pseudoniem J.D.Robb een hele reeks politieromans heeft gepubliceerd was mijn interesse voor deze boeken dan ook meteen gewekt.

Toen ik net in 'Vermoord naakt' begon dacht ik dat Eve Dallas een goed betaalde politie-inspecteur moest zijn, maar vrij snel kwam ik tot de ontdekking dat die technologische huishoudelijke snufjes geen vrijwel onbetaalbare luxe zijn, maar net een alom tegenwoordig iets. Dat deze reeks zich in de toekomst afspeelt en daardoor onverwachts futuristische elementen bevat was voor mij dan ook een verrassing.

Gelukkig wel één van de aangename soort. De wereld die J.D.Robb in haar eerste Eve Dallas-boek tot leven brengt zet je als lezer immers aan het denken vermits hij erg anders is dan de wereld zoals wij hem nu kennen. Zo hebben de mensen wel de hulp van allerlei technische snufjes en droids, maar zijn ze ook veel luxe verloren. Iets eenvoudigs als koffie is immers sinds de regenwouden werden uitgeput, onbetaalbaar geworden voor de gewone mens, die het moet stellen met een namaak-concentraat.

Dat is echter niet het enige er zijn heel veel nieuwe wetten ingevoegd tijdens het beschavingsproces. Je mag geen openbare tekenen van affectie tonen, tabak en alcohol zijn verboden, prostitutie is geregulariseerd, wapenbezit is niet toegestaan …

Wanneer Eve Dallas wordt opgeroepen voor een moordzaak waarbij het slachtoffer gedood werd met een antiek pistool is dit voor haar dan ook een uitzonderlijke situatie. Alsof deze zaak nog niet moeilijk genoeg is, heeft Eve ook nog te kampen met een arrogante politieker die al zijn connecties lijkt aan te spreken om zijn zin te krijgen. En dan is er ook nog Roarke, de man die Eve ongemakkelijk weet te maken met zijn zinspelingen, maar onverwachts ook de eerste man die gevoelens bij haar weet op te roepen die ze moeilijk kan weerstaan zelfs al lijken alle sporen in het onderzoek zijn richting uit te wijzen ...

'Vermoord naakt' was voor mij een geslaagde ontmoeting met J.D.Robb. Eve Dallas vult de rol van sterk, vrouwelijk hoofdpersonage perfect in. Samen met een vlotte schrijfstijl en een meeslepend verhaal zorgen deze elementen voor een mooie start van een voor mij nog nieuwe reeks. Dezelfde positieve elementen die Nora Roberts boeken zo sterk maken … maar dit keer wel in een heel andere wereld.

Het boek heeft echter ook een heel groot extra voordeel. Ik vind het immers altijd jammer om aan het einde van haar boeken afscheid te moeten nemen van de personages, vermits ze er telkens weer in slaagt om de lezer met hen te laten meeleven. Nu hoeft dat gelukkig niet, ik ben dan ook heel benieuwd wat Eve en Roarke nog allemaal te wachten staat.