Titel: Penryn & het einde der dagen (Angelfall, I)
Auteur: Susan Ee
Uitgeverij: LS Amsterdam
271 p.

De engelen van de apocalyps hebben de macht overgenomen in de wereld, en het is een chaos. Overdag schuimen bendes de straten af, 's nachts heersen angst en bijgeloof. Wanneer Penryns kleine zusje door gewelddadige engelen wordt ontvoerd, grijpt Penryn in: ze zal alles doen om haar zusje terug te krijgen. Maar daar heeft ze hulp voor nodig – en die hulp komt uitgerekend van Raffe, een engel zonder vleugels.

Penryn en Raffe zijn vijanden, maar samen ondernemen ze de gevaarlijke tocht naar het hoofdkwartier van de engelen. Waar is Penryns zusje? En kan Raffe ooit zijn vleugels terugkrijgen?

Je moet je behelpen met wat er voorhanden is. In de wereld die wij kennen betekent dat doorgaans dat je nog steeds een keuze kan maken uit alternatieven, voor Penryn is er echter geen alternatief. Haar wereld bestaat immers uit een leegstaande huizen en appartementen, auto's die met openstaande deuren zijn achtergelaten op het midden van de weg en straten die bedekt zijn met restanten van achtergebleven gsm's. De apocalyps en het vaker wel dan niet wegvallen van de electriciteit zijn hier de oorzaak van. Ze zorgden er echter ook voor dat het nergens meer veilig is. Overdag kan je enkel maar duimen dat je geen bende tegenkomt die de niet langer bewoonde huizen leegroven en 's nachts … Wel, de meeste mensen verschalken zich op dat moment ergens binnen en hopen dat het snel weer dag is.

Wanneer Penryn dit één keer niet doet en haar zusje ontvoerd wordt is er maar één iemand in de buurt en dus ook maar één persoon die haar kan helpen om Paige terug te vinden én te bevrijden. Dat die bewuste persoon haar vijand is maakt de situatie er natuurlijk niet makkelijker op …

Ik weet niet goed waar ik mee moet beginnen vermits dit boek echt een leuke ontdekking was ... Het sterke vrouwelijke hoofdpersonage dat door menige uren training op de matten, dankzij haar gevechtstrainers goed in staat is om zichzelf te verdedigen speelt hier zeker een belangrijke rol in. Penryn is een meisje dat niet onbesuisd te werk gaat maar goed nadenkt vooraleer ze zich in het gevaar stort. Sterk, volhardend én loyaal.

Maar ook de beeldende schrijfstijl van Susan Ee die er voor zorgt dat je al lezende de restanten van een postapocalyptische wereld en de gruwelen die daarbij komen kijken, zo voor ogen kan halen. En dan zijn er nog de conversaties tussen Penryn & Raffe die vaak meer weg hebben van een Darts wedstrijd waar met beschimpingen wordt gesmeten in plaats van pijltjes.

Dit eerste boek uit de Angelfall-reeks heeft een snelle start vol actie en het verhaal blijft dat hoge tempo vol houden. Geen uitvoerige en/of overbodige uitwijdingen en omschrijvingen. Susan Ee gidst je zonder oponthoud in snelvaart van de start van 'Penryn & het einde der dagen' naar de ontknoping van dit spannende boek.

Ik weet natuurlijk niet wat de toekomst in petto heeft, maar vergeleken met de andere boeken waar Engelen een hoofdrol in spelen is 'Angel Fall' momenteel met voorsprong mijn favoriet.