Auteur: Sally Green
Titel: Half Zwart
Uitgeverij: Moon
288 p.

“Niemand wil hem, iedereen jaagt op hem…

De vijftienjarige Nathan groeit op in het moderne Engeland, waar witte en zwarte heksen naast gewone mensen leven. De witte heksen zijn goed, de zwarte heksen slecht, zo leert hij van jongs af aan. Zelf stamt hij af van beide: zijn vader is de meest gevreesde zwarte heks en berucht om zijn duistere magie; zijn moeder, een witte heks, is dood. De witte heksen zijn bang voor Nathan en sluiten hem op tot zijn zestiende verjaardag. Dat is het moment waarop zijn vader hem drie inwijdingsgeschenken moet geven, anders zal Nathan sterven. Maar hoe kan Nathan zijn vader vinden als iedereen hem in de gaten houdt en hij niemand kan vertrouwen, zelfs zijn eigen familie en het meisje op wie hij verliefd is niet? Maar Nathan heeft weinig keus en zal moeten terugvechten om zijn leven te redden. De jacht is geopend…”

Onrechtvaardigheid is jammer genoeg iets van alle tijden. Het is echter ook een heel herkenbaar iets en net daardoor komt dit verhaal ondanks de aanwezigheid van heksen, rituelen & gaven heel realistisch over. Door de schrijfstijl waarbij de auteur veel aandacht toont voor details kan je je een vrij duidelijk beeld vormen van de omstandigheden waarin Nathan opgroeit. De plekken waar hij verblijft, de mensen met wie hij in contact komt, …

Bovendien worden de karakters ook mooi uitgewerkt. Eigenlijk komt ook hier de betekenis van de titel weer naar voren. De personen die in dit boek als 'goed' worden beschouwd en het voor het zeggen hebben, maken keuzes en voeren handelingen uit die in mijn ogen alleszins helemaal niet als 'goed' te omschrijven zijn. En het omgekeerde telt ook, net bij die mensen waar je het het minste verwacht blijkt mededogen aanwezig te zijn. Niet iedereen kan zijn wie hij echt is. Er is zoveel controle dat mensen vaak toneel moeten spelen. Maar waar het uiteindelijk op neer komt, zowel voor Nathan als voor de andere personages in dit boek is het volgende … Het zijn niet je genetische materiaal of je gerenomeerde naam die een goed persoon van je maken. Net de manier waarop je omgaat met die faam of kracht bewijzen wie je echt bent.

Wat ik erg leuk vond aan dit boek is dat je niet overrompeld wordt door een massa geschiedenis en namen. Sommige fantasyboeken, zeker het eerste deel uit een nieuwe reeks, bevatten zoveel informatie dat die stroom van gegevens me als lezer afremt in het verhaal. Je moet je een weg zoeken door een kluwen van feiten en personages waardoor je niet volledig kan opgaan in het verhaal uit schrik dat je iets zou missen. Dit is NIET het geval in 'Half Zwart' ….

Sally Green beschikt over het talent om op een geweldige manier een verhaal uit te werken. Ze laat een fantasiewereld op papier tot leven komen. Een wereld die door herkenbare elementen als 'onrechtvaardigheid' en karaktervorming heel realistisch is geworden. De geloofwaardige gesprekken en discussies, de menselijke karaktertrekjes, de spanning, …. Al deze aspecten zorgen er voor dat 'Half zwart' een boek is dat je maar erg moeilijk kan neerleggen. Een heel erg knap debuut dat je nu alvast nieuwsgierig laat wachten op zijn vervolg.