Titel: Venetië (Reeks: Italiaanse Nachten I)
Auteur: Irene Cao
Uitgeverij: Xander Uitgevers
280 p.

Kunsthistorica Elena heeft een onschuldige schoonheid en heeft nog nooit ware passie ervaren. Als ze de Siciliaanse chef-kok Leonardo ontmoet, komt haar leven helemaal op z'n kop te staan. Leonardo, die in een extravagante wereld vol kunst en kleur leeft, laat Elena grenzen overschrijden die zij niet voor mogelijk hield. Haar relatie met hem wordt een ware verslaving.

Maar altijd geldt die ene voorwaarde: ze mag niet verliefd worden. Zal dat haar lukken?

Elena is mooi zonder dat ze er moeite voor doet, meer zelfs ze is zich helemaal niet bewust van haar schoonheid. Zij is net iemand die over alles piekert en haar fantasie graag de vrije loop laat. Een vrouw die helemaal opgaat in haar werk en daarin streeft naar perfectionisme. Haar kleding mag dan weer net casual zijn. Zolang het maar praktisch is en ze er niet teveel tijd aan moet besteden.

Maar dan ontmoet ze Leonardo, die bulkt van het zelfvertrouwen en haar door zelf de teugels in handen te nemen, zichzelf leert ontdekken en haar grenzen doet verleggen.

De auteur van dit boek, Irene Cao, is Italiaanse en doctoreerde in klassieke talen en archeologie aan de Ca'Foscari Universiteit van Venetië. Dat ze talen gestudeerd heeft merk je wel in haar schrijfstijl. Het boek is natuurlijk vrij voorspelbaar, een onverwachtse plotwending moet je niet verwachten. Maar Irene Cao hanteert wel een heel beeldende schrijfwijze. Haar omschrijving van de kleur-accenten in het fresco dat Elena aan het restaureren is. Maar ook tijdens de scènes waar ze de zintuiglijke waarnemingen van Ele op papier neerpent komt deze beeldrijke manier van schrijven mooi naar voren.

Het verloop van de verhaallijn vertoont gelijkenissen met andere boeken die volgden na het grote succes van de 50 Tinten-trilogie. Maar doordat de schrijfster van de 'Italiaanse Nachten'-reeks het zo mooi op papier weet te zetten is dit ontspannende boek van Irene Cao voor mij één van de betere opvolgers.